Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Ευάλωτη η αμερικανική «bull market» - Ανησυχίες για υψηλές αποτιμήσεις

tags :
Ευάλωτη η αμερικανική «bull market» - Ανησυχίες για υψηλές αποτιμήσεις
 Ευάλωτη η αμερικανική «bullmarket»

Ανησυχίες για υψηλές αποτιμήσεις και προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων


Ευάλωτη δείχνει η αμερικανική χρηματιστηριακή «bullmarket», η οποία εισήλθε στο έβδομο συνεχόμενο έτος της, όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times».

Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές αντικατοπτρίζουν τις υψηλές τους αποτιμήσεις και τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων. Στο παρελθόν, ο συνδυασμός των υψηλών τιμών των μετοχών κατά τη διάρκεια περιόδων αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, έχει αποδειχθεί δύσκολος για την αγορά.

Τώρα, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως αρχίσει να αυξάνει το επίσημο κόστος δανεισμού από το καλοκαίρι, οι τιμές των αμερικανικών μετοχών έχουν βρεθεί υπό πίεση. Την Τρίτη, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 «έσβησε» τα κέρδη που κατέγραφε από την αρχή του 2015, καθώς οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στις απότομες καθοδικές αναθεωρήσεις των εταιρικών κερδών, κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχονται οι ενεργειακές μετοχές αλλά και των ανησυχιών σχετικά με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και την ενίσχυση του δολαρίου.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι τιμές assets θα αντιδράσουν στην πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού από το 2006, «δεσπόζει» πάνω από τη Wall Street. Χρόνια με χαμηλά επιτόκια και επιθετική χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα ενθάρρυναν τους επενδυτές να αυξήσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, ενώ αμερικανικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από το φθηνό κόστος δανεισμού προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μαζικές επαναγορές ιδίων μετοχών και πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους.

«Ήμασταν σχετικά “bullish” στην αγορά τα τελευταία χρόνια και πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για τις μετοχές παραμένουν ανοδικές, αλλά οι επενδυτές πρέπει να ανησυχήσουν», δήλωσε ο Dan Greenhaus, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της BTIG. «Ένα πράγμα είναι σαφές, όποτε η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια σε περιόδους που οι μετοχές παρουσιάζουν υψηλές αποτιμήσεις, ήταν προβληματικό για τους επενδυτές», πρόσθεσε.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο S&P 500 ανήλθε σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ νωρίτερα αυτό τον μήνα και ότι ο δείκτης Nasdaq ξεπέρασε το όριο των 5.000 σημείο για πρώτη φορά μετά τη «φούσκα» του ίντερνετ, οι επενδυτές εισήλθαν στο 2015 ανήσυχοι για τις υψηλές αποτιμήσεις και ένα «bullrun» που δείχνει ώριμο.

«Ανησυχώ πάντα για περιβάλλοντα όπως αυτό, καθώς δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αξία», δήλωσε ο Vadim Zlotnikov, επικεφαλής αναλυτής στην AllianceBernstein.

Ανάμεσα στα «σύννεφα» που συγκεντρώνονται στον ορίζοντα της αγοράς μετοχών περιλαμβάνεται η προοπτική δύο συνεχόμενων τριμήνων αρνητικής ανάπτυξης των κερδών, κυρίως για τις εταιρείες ενέργειας που πλήττονται από τη διολίσθηση στις τιμές του πετρελαίου.

Ο Greenhaus δήλωσε ότι οι μειωμένες προβλέψεις κερδοφορίας αντανακλούν κυρίως τον τομέα της ενέργειας. «Δεν νομίζω ότι αυτή καθαυτή είναι μια καλή εξέλιξη, αλλά δεν νομίζουμε ότι προμηνύει την έναρξη μιας “bear market”».


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης