Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σχολιασμός από τον Μανο Χατζηδάκη...

tags :
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σχολιασμός από τον Μανο Χατζηδάκη...

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (σχολιασμός από τον Μαν. Χατζ.): Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος μετά την ανακεφαλαιοποίηση εξπρές που έλαβε χώρα μέσα σε 45 ημέρες.

Θα ήταν αδιανόητο πριν από ένα χρόνο να θεωρηθεί ότι μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταφέρουν να μαζέψουν 8,3 δις ευρώ με την έκδοση κοινού μετοχικού κεφαλαίου και άλλα 1,25 δις ευρώ με ομολογιακά δάνεια.

Για έναν επενδυτή η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συνεχής συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος ήταν «αποκρουστικοί λόγοι» για να επενδύσει σε ένα τραπεζικό εγχείρημα..

Οπου τα πρώτα χρήματα θα έπεφταν -στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες- σε μια μαύρη τρύπα ή αλλιώς σε αρνητική καθαρή θέση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έτσι τα 2,3 δις ευρώ που συγκεντρώθηκαν και το κίνητρο των warrants αγόρασαν χρόνο μέχρι η οικονομία να δώσει τις πρώτες ενδείξεις γυρίσματος ή σταθεροποίησης για τους πιο συντηρητικούς και οι τράπεζες να εμφανίσουν κάποια απτά δείγματα επιτυχούς εσωτερικής διαχείρισης.

Η επιτυχία του εγχειρήματος της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών φαίνεται ότι δεν στερείται από ένα δυνατό άλλοθι βελτίωσης σε οργανικό επίπεδο. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο που δημοσίευσαν οι εγχώριες τράπεζες στο τέλος Μαΐου.

Μόνο από την βελτίωση των επιτοκιακών περιθωρίων η αύξηση στα έσοδα των τόκων ανήλθε σε 29% με κύριους μοχλούς την μείωση της χρήσης του ELA αλλά και της μείωσης του κόστους των καταθέσεων.

Αν και σε διαδοχικό τρίμηνο παρατηρείται μικρή μείωση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι τράπεζες στο σύνολο τους έχασαν καταθέσεις στο α’ τρίμηνο και συνέχισαν την απομόχλευση του ισολογισμού τους.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ(Ι): Το κόστος λειτουργίας βελτιώθηκε μετά τις εθελούσιες εξόδους ενώ οι επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν δείχνοντας ωστόσο σημεία κορεσμού στην δυναμική τους.

Οι περισσότερες από αυτές τις τάσεις σε γενικές γραμμές αναμένεται να διατηρηθούν και για το υπόλοιπο του έτους φέρνοντας ίσως στο τρίτο τρίμηνο τους ισολογισμούς στο σημείο ισορροπίας.

Τα καλά νέα για όσες βελτιώσεις έχουν ήδη καταγραφεί είναι ότι αυτές δεν περιέχουν ακόμα την επίδραση της φρέσκιας ρευστότητας ενώ υπάρχουν ειδήσεις που θα δημιουργήσουν αξία στο όχι πολύ μακρινό μέλλον...

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης