Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ αναλύουν την αγορά του Χ.Α: Σήμερα ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

tags :
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ αναλύουν την αγορά του Χ.Α: Σήμερα ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Τα ξένα funds συνεχίζουν να ψηφίζουν Ελλάδα και καθημερινά όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την Χώρα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μπροστά μας, μεσοπρόθεσμα, έχουμε το πολύ σημαντικό γεγονός σε σχέση με τον τρόπο που το χρέος θα γίνει βιώσιμο, οπότε η Αγορά κινείται σε θετικούς ρυθμούς μέχρι το νέο.

Το road show στην Νέα Υόρκη μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερους επενδυτές και το Καλοκαίρι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα "θερμό".

Τεχνικά, εβδομάδα με την εβδομάδα η Αγορά πιάνει τους στόχους μας, χωρίς να δίνει ουσιαστικές διορθώσεις πέραν των ενδοσυνεδριακών ή της 1½ συνεδρίασης μέχρι τώρα.

Αρχές της εβδομάδας περιμένουμε να δούμε το μέγεθος της εξάσκησης στην μετοχή της ALPHA BANK μιας και είχαμε εξάσκηση των warrants την Παρασκευή.

Ουσιαστικά το μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται να είναι σε λίγους τίτλους, που οι όγκοι δείχνουν και τον δρόμο σε αυτούς, ενώ τόσο οι ξένοι οίκοι όσο και οι Ελληνικοί συναγωνίζονται στο ποιος θα βγάλει τον υψηλότερο στόχο στις μετοχές.

Η μείωση του επιτοκίου στο 0,15%, που είναι και ιστορικό χαμηλό, με παράλληλο πρόστιμο για "παρκάρισμα" Τραπεζικής ρευστότητας στην ΕΚΤ, βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης και παράλληλα στην προσπάθεια αναχαίτισης του αποπληθωρισμού με σκοπό την στοχευμένη ρευστότητα στις Επιχειρήσεις.

Επίσης η ΕΚΤ προετοιμάζεται για αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων, μέτρο το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις Χώρες του Νότου μαζί και την Ελλάδα.

Από την άλλη η δήλωση Draghi για επιπλέον μέτρα, αν χρειαστεί, ενημέρωσε τις Αγορές ότι το εννοεί, μέχρις ότου η ανάπτυξη επιστρέψει.

Στην Ελλάδα μένει να ανοίξει σιγά - σιγά και η "κάνουλα του δανεισμού" σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομία.

Από την άλλη είναι περιφανέστατο πως οι πολλοί φόροι, απλά αυξάνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ μια μείωση μπορεί να τονώσει σημαντικά την οικονομία και να έχει και καλύτερα αποτελέσματα στα έσοδα της Κυβέρνησης.

Είναι δεδομένο πως όλο αυτό το σκεπτικό της μείωσης της φορολογίας αργά ή γρήγορα θα έρθει και θα κάνει την διαφορά, απλά το πώς θα κινηθούμε πολιτικά έχει την σημασία του.

Το ΔΝΤ συνεχίζει με την σειρά του να "κοντράρει¨" τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Ευρώπη, μιας και ουσιαστικά πιστεύει πως λύση είναι ένα "κούρεμα"...

Kαι παράλληλα σοβαρές μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει σύντομα ένα συναινετικό διαζύγιο ανάμεσα στο Ταμείο και την Ευρώπη.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να γίνανε σημαντικές αλλαγές στο Κυβερνητικό επιτελείο, παρόλα αυτά σε γενικές γραμμές δεν είχαμε και καμία ουσιαστική παρέμβαση που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά στα επιμέρους Υπουργεία.

Όλα δείχνουν πως και η νέα Κυβέρνηση θα κινηθεί στα παλαιά "κομματικά αναχώματα" προσπαθώντας να συσπειρώσει τα πολιτικά "κενά" μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, χωρίς να δοκιμάζει εκτός αυτών σοβαρές αλλαγές...

Mε μόνη θετική έκπληξη το Υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη να παίρνει την σκυτάλη από τον προκάτοχό του κ. Στουρνάρα.

Ουσιαστικά όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση ρίχνει βαρύτητα στο πολύ σημαντικό γεγονός που έχουμε μπροστά μας, αυτό της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του χρέους, συνεχίζοντας να επιλέγει τεχνοκράτη στην θέση του "τσάρου" των οικονομικών και όχι παλαιό κομματικό στέλεχος.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Χαρδούβελης έχει βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί, μιας και εκτός από την διδασκαλία του στο Columbia των ΗΠΑ αλλά και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς είναι διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος.

Είναι από τους ανθρώπους που ξέρουν όσο λίγοι την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, κάτι που σαν άποψη έχει εκφράσει αρκετά χρόνια πριν.

Από την άλλη είναι άνθρωπος που πιστεύει πως τα δημοσιονομικά μέτρα δεν μπορούν να αποδώσουν και πως μόνο οι επενδύσεις είναι αυτές που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Άνθρωπος της Αγοράς μιας και είναι και οικονομικός σύμβουλος της EUROBANK, ενώ γνωρίζει άριστα τα Ευρωπαϊκά θέματα.

Εν κατακλείδι ο Πρωθυπουργός πιστεύει πως στην παρούσα φάση ένας τεχνοκράτης με εμπειρία μπορεί να κάνει την διαφορά στις διαπραγματεύσεις κάτι που έχει ανάγκη αυτή την στιγμή η οικονομία.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, δύσκολα θα υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση, γεγονός θετικό για την ήρεμη πορεία των δύσκολων οικονομικών και πολιτικών καιρών που διανύουμε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης