Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ.... Σήμερα ο κ. Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

tags :
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ.... Σήμερα ο κ. Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.
Ο επικείμενος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης (ήδη παραιτήθηκε ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων) και οι κινήσεις της ΕΚΤ (μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,15% και παροχή ρευστότητας €400 δισ. σε μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων) αποτελέσαν τις σημαντικότερες εξελίξεις την εβδομάδα που διανύσαμε σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.

Στο εσωτερικό, η μείωση του κόστους χρήματος για τις Τράπεζες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή άμβλυνση της πολιτικής αβεβαιότητας, διατηρήσαν αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις μετοχές του κλάδου, με τη μέση μικτή συναλλακτική δραστηριότητα του συνόλου της Αγοράς να υπερβαίνει τα €230 εκατ.

Αξίζει να αναφερθεί και η σημαντική υποχώρηση του spread των εγχώριων 10ετών Κρατικών χρεογράφων, έναντι των Γερμανικών στις 432 μονάδες (το χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων ετών καταγράφηκε στις 09/04/14 και ήταν οι 420,4 μονάδες), τη στιγμή που η Alpha Bank ξεκινά την προσεχή εβδομάδα, κύκλο παρουσιάσεων, για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση.

Στις 16/04/2010 που το spread των 10ετών Κρατικών χρεογράφων έχει κλείσει στις 428,78 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1995,24 μονάδες, ο FTSE/Large Cap στις 974,96 μονάδες και ο δείκτης των Τραπεζών στις 2095,79 μονάδες.

Βέβαια, τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα δεν βρισκόταν κάτω από το "ζυγό" του Μνημονίου που της όρισαν οι πιστωτές της, η ανεργία ήταν στο 11,7% το Μάρτιο του 2010 (26,8% το Μάρτιο του 2014) και το ονομαστικό ΑΕΠ το προηγούμενο οικονομικό έτος, δηλαδή το 2009, είχε διαμορφωθεί στα €231 δισ. (€182 δισ. το 2013).

Ζητούμενο πλέον για την Κυβέρνηση, μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, είναι η οικονομική ανάπτυξη της Χώρας και η ελάφρυνση του χρέους. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι ξένοι ζητούν για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν, είτε στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης, ή σε αυτό των νέων διαπραγματεύσεων για μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους να δεσμεύουν την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

"Αυτό όμως που θα πρέπει να καταστεί γνωστό στους ξένους πιστωτές και να αποτελεί βάσει της οιασδήποτε διαπραγμάτευσης, είναι ότι η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει εξαντληθεί" τονίζει με έμφαση ο αναλυτής της Solidus Sec.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης