Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εγκρίθηκε η αμκ των 1 δισ ευρώ από την Emporiki - Στα 4,39 ευρώ η τιμή- Την Άνοιξη του 2010 η έξοδος από το ΧΑ;

tags :
 Εγκρίθηκε η αμκ των 1 δισ ευρώ από την Emporiki - Στα 4,39 ευρώ η τιμή- Την Άνοιξη του 2010 η έξοδος από το ΧΑ;
Περί την Άνοιξη του 2010 προσδιορίζεται σύμφωνα με πηγή στην Emporiki το υπαρκτό πλέον ενδεχόμενο της εξόδου της μετοχής της τράπεζας από το ΧΑ λόγω του γεγονότος ότι η Credit Agricole θα αποκτήσει μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου και των συστηματικών αγορών που πραγματοποιεί σχεδόν κάθε μέρα τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.
Το σχέδιο εξόδου της Emporiki bank εξετάστηκε πριν περίπου 1 χρόνο και κρίθηκε σκόπιμο λογιστικά να προχωρήσει αυτή η λύση.
Η Credit Agricole που έχει στηρίξει ενεργά την Emporiki μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου θα εισφέρει εκ νέου στην νέα αύξηση που σχεδιάζεται ύψους 1 δις ευρώ.
Σήμερα συγκλήθηκε  έκτακτη γενική συνέλευση αποφασιζοντας  νέα αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές ύψους 1 δισ ευρώ και στην τιμή των 4,39 ευρώ δηλαδή θα εκδοθούν συνολικά 181 εκατ  νέες μετοχές περίπου. Η μετοχή της Emporiki bank διαπραγματεύεται στα 4,75 ευρώ.

Για την μετοχή διαμορφώνεται ακριβώς το ίδιο σκηνικό που έχε υπάρξει και στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου.
Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Credit Agricole να κληθεί να καλύψει το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου και σε μια τέτοια περίπτωση είναι αυτονόητο ότι το ποσοστό της Γαλλικής τράπεζας θα διαμορφωθεί από το 88% περίπου στο 96% με 98%.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση καθώς ακόμη δεν έχει αποφασισθεί τι θα πράξουν τα ταμεία τότε η Credit Agricole θα έχει αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο και αυτομάτως θα ανακινήσει θέμα εξόδου της μετοχής από το ΧΑ.

Η έξοδος της μετοχής της Emporiki bank από το ΧΑ έχει ένα βασικό στρατηγικό και όχι μόνο λογιστικό στόχο.
Η Emporiki έχει αποτιμηθεί στα λογιστικά βιβλία της Credit Agricole με αρχικό μέσο κόστος κτήσης περίπου 40 ευρώ  για το 7% και εν συνεχεία με την δημόσια πρόταση η οποία πραγματοποιήθηκε στα 25 ευρώ.

Ωστόσο είχαν υπάρξει λογιστικές αλλαγές και είχε «αναπροσαρμοστεί το κόστος  στα 9 ευρώ».
Συνολικά για την επένδυση στην Emporiki στην οποία κατέχει 88% είχε επενδύσει συνολικά πάνω από 4,5 δις ευρώ και η τρέχουσα αξία  βάση της αποτίμησης της διαμορφώνεται στα 1,3 δις ευρώ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί λογιστικά και το goodwill.
Είναι κατανοητό ότι για λόγους λογιστικής απεικόνισης είναι προτιμότερη η έξοδος της μετοχής από το ΧΑ ώστε να επιλεγεί μια τιμή κτήσης που μάλλον θα προσδιοριστεί κοντά στις τρέχουσες ώστε να καθαρίσουν και τα λογιστικά βιβλία της Credit Agricole.
Η γαλλική τράπεζα ποντάρει σημαντικά από την εξυγίανση της Emporiki και διαφαίνεται ότι η νέα προσπάθεια που καταβάλλεται έχει μεγάλες πιθανότητες να φέρει θετικό αποτέλεσμα λόγω και του νέου επιχειρηματικού σχεδίου.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης