Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υπό πίεση το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα - Φόβοι για έξαρση της γρίπης λόγω χαλάρωσης των μέτρων

Υπό πίεση το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα - Φόβοι για έξαρση της γρίπης λόγω χαλάρωσης των μέτρων
Σταθερή η πίεση στο ΕΣΥ από τη διασπορά, με εξαίρεση τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Η σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου για την καλύτερη και πιο μακροχρόνια προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό αναδείχθηκε μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης της Δευτέρας 11/10 από το Υπουργείο Υγείας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός μήνα από το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού τις τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, μεταμοσχευσμένους, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς και διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (13 Σεπτεμβρίου) και 10 ημέρες μετά το άνοιγμα για τα άτομα άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς (30 Σεπτεμβρίου), άνοιξε και για όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα της ομάδας Α και Β.
Κύριος λόγος χορήγησης της τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίου σε αυτές τις ομάδες ήταν η συμπλήρωση του κενού λόγω ανεπαρκούς ανοσιακής ανταπόκρισης στις πρώτες δύο δόσεις, είτε λόγω αυξημένης έκθεσης στον ιό στην περίπτωση των υγειονομικών, αλλά και για τη μείωση της διασποράς της λοίμωξης.

Χαμηλότερος ο κίνδυνος νόσησης και μόλυνσης με την τρίτη δόση

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, η επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ της επέκτασης της τρίτης δόσης και σε άτομα που πάσχουν από νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, όπως και σε άτομα άνω των 50 ετών και με τα δύο εμβόλια (Pfizer και Modena), με μοναδική προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη στιγμή που έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Οι ομάδες που προτεραιοποιήθηκαν για τον βασικό εμβολιασμό είναι, μεταξύ άλλων, τα άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού (π.χ. κυστική ίνωση), χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, παθογόνο παχυσαρκία , διαταραχές στη λειτουργία του σπληνός, χρόνια νευρολογικά προβλήματα, σοβαρά ψυχικά νοσήματα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, κ.α.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανήκουν όσοι έχουν:

  • Χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού
  • Κυστική ίνωση
  • Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Παχυσαρκία
  • Αιμοσφαιροπάθειες
  • Διαταραχές σπλήνας
  • Χρόνια νευρολογικά προβλήματα
  • Σοβαρά ψυχικά νοσήματα
  • Σοβαρή αναπηρία

Στόχος της λήψης της τρίτης δόσης εμβολίου είναι η ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας, καθώς όσοι την έλαβαν είχαν έντεκα φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με κορωνοϊό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν συγκριτικά με όσους έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Επιπλέον, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ενισχυτικής δόσης είναι ίδιες και και ηπιότερες από εκείνες της δεύτερης, ενώ άτομα με ιστορικό νόσησης από COVID-19 συστήνεται να κάνουν μία δόση εμβολίου ανεξάρτητα από τα εμβόλια που έχουν κάνει πριν τη νόσηση.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες είχαν ήδη διενεργηθεί 120.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης και έχουν κλειστεί άλλα 50.000 ραντεβού.
Συνολικά, ο αριθμός των εμβολιασμών έχει ξεπεράσει τα 12.420.000, με το 62% του γενικού και το 71,3% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας να έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση, ενώ τον εμβολιασμό έχει ολοκληρώσει το 59,5% του γενικού και το 69% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 68,3% του γενικού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού για την πρώτη δόση και 63,2% του γενικού και 74,% του ενήλικου πληθυσμού για τη δεύτερη δόση.

Συνεχίζεται η διασπορά και η πίεση του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα

Σταθερή παραμένει τις τελευταίες εβδομάδες η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να διατηρείται σε υψηλά μεν, αλλά ελεγχόμενα επίπεδα στις περισσότερες περιοχές.
Και στο μέτωπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) η κατάσταση χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές σταθερή, με την εξαίρεση και εδώ τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπου εντοπίζεται και η μεγάλη επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο στα νοσηλευτικά ιδρύματα ολόκληρης της χώρας εισήχθησαν 187 νέοι ασθενείς, διασωληνωμένοι είναι 331 (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 86,7%), ενώ καταγράφηκαν και 41 θάνατοι.
Τέλος, η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται πλέον στο 68,23% και των απλών κλινών COVID σε 33,78%.

Στους 15.177 οι νεκροί


Τα νέα 11/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.383, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 679.157, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 120 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.289 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η θετικότητα ανέβηκε στο 3,27% από μόλις 0,9% χθες.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 72.843 τεστ, τα 5.049 μοριακά και τα 67.794 rapid.
df1_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.177 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 331 (χθες 333).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 80,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 287 (86,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (13,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

df2_1.jpg

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.212 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 187 (ημερήσια μεταβολή -9,22%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 186 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis11_10.webp



Τι άλλαξε  από 9/10 - Κανονικότητα για εμβολιασμένους


Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι κινούνται κανονικά και  ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό  παραμένουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι  συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές


Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
7_30.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης