Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Emporiki bank εν Αυλίδι – Ο Alain Strub στο επίκεντρο της τραγωδίας – Το διάστημα 2011 -2013 η Emporiki θα πετύχει κέρδη 430 εκατ, η Credit Agricole δεν θα αποχωρήσει – Η αλήθεια, εμφανίζει ζημίες 3,2 δις και αποχωρεί από την Ελλάδα

tags :
 Emporiki bank εν Αυλίδι – Ο Alain Strub στο επίκεντρο της τραγωδίας  – Το διάστημα 2011 -2013 η Emporiki θα πετύχει κέρδη 430 εκατ, η Credit Agricole δεν θα αποχωρήσει  – Η αλήθεια, εμφανίζει ζημίες 3,2 δις και αποχωρεί από την Ελλάδα
(upd)Γιατί απέτυχε η Credit Agricole με την Emporiki bank στην Ελλάδα;
Γιατί έχει κακούς εργαζόμενους; Γιατί έχει αναχρονιστικά συστήματα παρακολούθησης του ρίσκου ή γιατί απλά το management αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων;
Ο Alain Strub ως διευθύνων σύμβουλος της Emporiki bank από το 2009 παρουσιάστηκε ως ο απομηχανής Θεός κατά τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες ο οποίος θα έσωζε την Emporiki.

Η Emporiki bank εν Αυλίδι κατά το Ιφιγένεια εν Αυλίδι ήταν στην κυριολεξία δράμα και με σχετικά παρόμοια κατάληξη.
Εδώ δεν ξέρουμε αν η Θεά Άρτεμις θα παρέμβει αλλά η ουσία είναι ότι το δράμα είναι δράμα ή κατά το ορθότερο μελόδραμα.  
Στην διαμόρφωση της εικόνας ότι ο Strub θα είναι ο σωτήρας της Emporiki bank διαδραμάτισε και η εταιρία δημοσίων σχέσεων που επί χρόνια συνεργάζεται με την τράπεζα.
Αλλά για να δούμε τι έκανε ο από μηχανής Θεός Alain Strub στην Emporiki;

Ιούνιος 2010

Η διοίκηση της Emporiki bank παρουσιάζει με μεγάλη ικανοποίηση την αναθεώρηση των επιχειρηματικών στόχων της τράπεζας.
Μάλιστα η προβολή του όλου θέματος έτυχε ακόμη και παγκόσμιου ενδιαφέροντος καθώς αναμεταδόθηκε από διεθνή πρακτορεία προφανώς λόγω του γεγονότος ότι η Emporiki είναι θυγατρική της Credit Agricole.
To νέο αναθεωρημένο business plan –ενώ όλες οι ελληνικές είχαν σχεδόν εξαφανίσει από το λεξιλόγιο τους τα business plan – η Emporiki, παρουσίαζε τον Ιούνιο του 2010 τους νέους στόχους.
Ζημίες το 2011  περί τα 130 εκατ. Κέρδη 250 εκατ το 2012 και 320 εκατ το 2013 σε προ φόρων βάση.
Η ερώτηση που είχαμε θέσει τότε ήταν ότι το business plan δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί θα υπάρξει κλιμάκωση των επισφαλειών και οι ζημίες θα ενταθούν. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι κάνουμε λάθος εκτίμηση.
Η πραγματικότητα όμως διέψευσε παταγωδώς την διοίκηση.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία 2011 ζημίες για την Emporiki 2,3 δις ευρώ και ζημίες στο α΄ τρίμηνο του 2012 περί τα  905 εκατ ευρώ δηλαδή αντί για κέρδη εμφάνισε ζημίες 3,2 δις ευρώ οι οποίες προέρχονται κατά βάση από προβληματικά δάνεια.
Ο απομηχανής Θεός της νεοελληνικής τραγωδίας Α. Strub προέβλεψε κέρδη και αντί κερδών προέκυψαν ζημίες 3,2 δις ευρώ κατά βάση από προβληματικά δάνεια που αποτελούν διοικητικά λάθη.  
Ο απομηχανής Θεός της νεοελληνικής τραγωδίας Α. Strub στο έργο Emporiki εν Αυλίδι κατά το Ιφιγένεια εν Αυλίδι προέβλεψε και κάτι άλλο στις 15 Ιουνίου 2012.
Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε δηλώσει στην ερώτηση:
Στους στόχους της Crédit Agricole βρίσκεται η αποδέσμευση της επένδυσής της στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φώς της δημοσιότητας;
Απάντηση Alain Strub: Βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές και τόσο στα εγχώρια όσο και στα διεθνή ΜΜΕ συχνά δημιουργούνται και αναπαράγονται ανεπιβεβαίωτες φήμες κι εμείς όπως γνωρίζετε δεν σχολιάζουμε ποτέ φήμες και υποθετικά σενάρια. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι, πριν λίγες εβδομάδες, η Ανώτατη Διοίκηση του Ομίλου, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Credit Agricole, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι το σενάριο που εμείς προκρίνουμε. Ως εκ τούτου δεν προκρίνουμε ούτε το σενάριο της εξόδου της Credit Agricole από την Εμπορική.
Τα τελευταία χρόνια η Credit Agricole έχει υποστηρίξει σθεναρά την Εμπορική, ιδιαίτερα μέσω της κάλυψης με μετρητά των επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας.
Στις 2 Ιουλίου με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις τονίζεται ότι η Credit Agricole πουλάει και διερευνά αυτό το ενδεχόμενο.
Σε ανακοίνωση της η Εθνική τονίζει:
«Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι υπήρξαν συζητήσεις, μεταξύ των διοικήσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Credit Agricole, αναφορικά με τις δυνατότητες μελλοντικών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες όμως είναι μέχρι σήμερα σε πρώιμο στάδιο.
Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, σε περίπτωση που οι σχετικές συζητήσεις καταλήξουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα»
Εmporiki Bank: Υπάρχουν συζητήσεις με τράπεζες στην Ελλάδα
Επιβεβαιώνει η Εμπορική Τράπεζα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τραπεζικούς οργανισμούς στην Ελλάδα καθώς και με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Πρόκειται για διερευνητικές συζητήσεις που δε βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κατά το οποίο μπορούν να ληφθούν αποφάσεις.
Οι συζητήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται για τη σταθεροποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το συμπέρασμα

Ο Α. Strub δεν ήταν ο απομηχανής Θεός.
Ήταν ένας μέτριος  ηθοποιός σε ένα δράμα που ακόμη δεν ξέρουμε την κατάληξη του.
Αυτά για να θυμόμαστε τα έργα και τις ημέρες όχι του Ησίοδου αλλά του Α. Strub.

Οι εκτιμήσεις της  Credit Agricole για την Emporiki bank για την προοπτική κερδοφορίας
Ιούνιος 2010




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης