Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ράλι +27,27% στην Marfin που θα μετονομαστεί σε Cyprus Popular Bank - Ο Ρωσικός τραπεζικός όμιλος VTB θα αποκτήσει με premium τον έλεγχο της τράπεζας με ποσοστό τουλάχιστον 51% – Στα 1,35 δις το ύψος της αύξησης κεφαλαίου

Ράλι +27,27% στην Marfin που θα μετονομαστεί σε Cyprus Popular Bank -  Ο Ρωσικός τραπεζικός όμιλος VTB θα αποκτήσει με premium  τον έλεγχο της τράπεζας με ποσοστό τουλάχιστον 51%  – Στα 1,35 δις το ύψος της αύξησης κεφαλαίου
(upd6)Cyprus Popular Bank θα είναι η νέα ονομασία της Marfin Popular Bank, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Η τράπεζα σήμερα κατέγραψε ράλι +27,27% στα 0,3080 ευρώ στο ΧΑ, ενώ βρέθηκε έως και το +29,75% στα 0,3140 ευρώ, απόρροια της πληροφορίας που μετέδωσε από το απόγευμα της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου  το www.bankingnews.gr ότι ο ρωσικός τραπεζικός όμιλος VTB θα αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό ίσως και πάνω από 50% στην Marfin Popular bank. Μάλιστα οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν premium επί της μετοχής για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Marfin.
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για ένα μεγάλο deal που αλλάζει τα δεδομένα στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο.
Ο ρωσικός τραπεζικός όμιλος VTB βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις ώστε  να αποκτήσει τον έλεγχο ίσως και το 51% της Marfin Popular Bank μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,35 δις ευρώ….βρίσκονται σε εξέλιξη.  
Ο Ρωσικός τραπεζικός όμιλος φέρεται να έχει πραγματοποιήσει οικονομικό έλεγχο στην Marfin Popular Bank και από τον οικονομικό έλεγχο προέκυψε ότι η τράπεζα «είναι μια καλή περίπτωση που πρέπει να εξεταστεί».
Αν οι συζητήσεις καταλήξουν σε οριστικό deal μεταξύ της Marfin και του Ρωσικού group VTB θα πρόκειται για μια μεγάλη στρατηγική συμφωνία στον τραπεζικό τομέα καθώς η ελληνική κρίση θα αποτελέσει απαρχή ανατροπής σκηνικού και σοβαρών ανακατατάξεων στον τραπεζικό κλάδο.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποκτάει τον έλεγχο των κυπριακών τραπεζών καθώς στην μεν Κύπρου ελέγχουν το 9,99% και στην Marfin υπάρχουν διαπραγματεύσεις ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο της τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση το ρωσικό δάνειο προς την Κύπρο εμπεριέχει πολλές και ποικίλες συμφωνίες.
Για την Marfin αν το deal ευδοκιμήσει θα πρόκειται για μια τεράστια στρατηγική συμφωνία χωρίς καμία αμφιβολία καθώς ανακεφαλαιοποιείται και προφανώς απομακρύνεται ο κίνδυνος κρατικοποίησης.
Οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι δηλαδή η MIG και το Dubai προφανώς θα καθορίσουν την στάση τους με βάση αφενός την ύπαρξη deal αφετέρου με τις ευρύτερες συμφωνίες που θα υπάρξουν.

Μarfin: Έχουμε γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αριθμό αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών

Σε ανακοίνωσή της η Marfin Popular επιβεβαιώνει πως έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αριθμό αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών, ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν υπάρχει προς το παρόν οτιδήποτε προς ανακοίνωση.

Ποια είναι η VTB Bank

Η VTB Bank αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας. Ιδρύθηκε το 1990 και έχει έδρα τη Μόσχα.
Εκ των μεγαλύτερων θυγατρικών της είναι η VTB Group, που προσμετράται ως το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας.
Η VTB Group έχει αναπτύξει ένα διεθνές δίκτυο που περιλαμβάνει πάνω από 30 τράπεζες με παρουσία σε περισσότερες από 19 χώρες στον κόσμο. Οι δραστηριότητές της εκτείνονται από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την Αφρική.
Το επιχειρηματικό της μοντέλο περιλαμβάνει τραπεζικές, εταιρικές και επενδυτικές δραστηριότητες.
Οι μεγαλύτερες θυγατρικές της επί ρωσικού εδάφους είναι οι: VTB24, Bank of Moscow, TransCreditBank.
Εκτός ρωσικού εδάφους οι δραστηριότητες της έχουν ως εξής:
- 15 τράπεζες - θυγατρικές σε Αρμενία, Ουκρανία (2), Λευκορωσία (2), Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Κύπρο, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Σερβία, Γεωργία, Ανγκόλα.
- Αντιπροσώπους σε Ιταλία και Κίνα
- Υποκαταστήματα σε Κίνα, Ινδία, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ.
Ο μεγαλύτερος μέτοχος της VTB Bank είναι η ρωσική κυβέρνηση.
Aναλυτικότερα, οι μεγαλύτερες θυγατρικές της είναι οι εξής:
- VTB Capital
- VTB Capital plc (Λονδίνο, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Nέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ, Κίεβο)
- VTB 24
- VTB Bank (Αυστρίας)
- VTB Bank (Γαλλίας)
- VTB Bank Deutschland (Γερμανία)
- Russian Commercial Bank (Ζυρίχη)
- Russian Commercial Bank (Κύπρος)
Σύμφωνα με στοιχεία του 2010, η VTB Bank είχε κέρδη ύψους 2 δισ. δολαρίων, συνολικά έσοδα ύψους 5,9 δισ. δολαρίων και υπό διαχείρηση assets που ξεπερνούν τα 153,6 δισ. δολάρια.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης