Τελευταία Νέα
Ελλάδα

HSBC: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 25 δισ. ευρώ μετά το PSI+ και την BlackRock - Μεγάλες οι προκλήσεις και το 2012 - Μειώθηκαν οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις

HSBC: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 25 δισ. ευρώ μετά το PSI+ και την BlackRock - Μεγάλες οι προκλήσεις και το 2012 - Μειώθηκαν οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις
Μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλών πιθανοτήτων άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδος, βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη σημερινή 68σέλιδη έκθεση της HSBC υπό τον τίτλο "Greek & Cypriot Banks, The capital conundrum" (ελληνοκυπριακές τράπεζες: το αίνιγμα του κεφαλαίου), στην οποία και αναλύεται η κεφαλαιακή επίπτωση του PSI+, της έκθεσης της BlackRock και της μεγάλης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την HSBC, η ελληνική οικονομία παραμένει σε αρνητικό σπιράλ (1) της μεγαλύτερης του αναμενομένου συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, (2) της ολοένα και πιο αυστηρής λιτότητας, (3) της μεταρρυθμιστικής απραξίας και (4) του διαρκώς διευρυνόμενου κρατικού χρέους.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία του ελληνικού χρέους, προεξοφλώντας το ενδεχόμενο ακόμη και άτακτης χρεοκοπίας, παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο, η HSBC, αναφέρει ότι υπάρχουν τέσσερις σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την πορεία τους:
(1)Η αυξανόμενη ύφεση
(2)Η εκροή καταθέσεων
(3)Το υψηλό κόστος διατραπεζικού δανεισμού
(4)Η συνεχιζόμενη ρητορική για την πιθανότητα άτακτης χρεοκοπίας
Σύμφωνα με την HSBC το 2012 θα είναι ένα ακόμη έτος σημαντικών πιέσεων για τον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα εκτιμά σύμφωνα με συγκεκριμένα stress tests που διενήργησε ότι ο κλάδος θα χρειαστεί περίπου 18 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων από την εφαρμογή του PSI και επιπλέον 7 δισ. ευρώ από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), μόνο για το 2012.
Σύμφωνα με την HSBC, το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών έχει ως εξής:
-Τέλη Φεβρουαρίου: Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες, μετά την εφαρμογή του PSI και της ανακοίνωσης της έκθεσης της BlackRock.
-Τέλη Απριλίου: Ζητείται από τις τράπεζες να υποβάλλουν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης με σκοπό να φτάσει ο δείκτης Core Tier 1 στο 10%.
-Τέλη Αυγούστου 2012: Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των σχεδίων ενίσχυσης.
Η HSBC μείωσε τις τιμές στόχους σε όλες τις τραπεζικές μετοχές, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του νέου έτους. Η μετοχή της Κύπρου είναι στις προτιμήσεις της επενδυτικής, εξαιτίας του ότι συνδυάζει την αμυντική πολιτική και τις προοπτικές της ανάπτυξης. Επιπλέον ανέφερε ότι βλέπει την Εθνική και την Alpha Bank μακροπρόθεσμα ισχυρές.
Αναλυτικά οι τιμές στόχοι και η σύσταση:


Νέα Τιμή - Στόχος Πρ. Τιμή - Στόχος Σύσταση
Τρ. Κυπρου 1,1 3,3 overweight
Εθνική 3,5
overweight
Alpha Bank 2 3,9 overweight
Marfin Popular 0,35 1,15 Underweight
Eurobank 0,8 3,2 Underweight
Πειραιώς 0,4 1,5 Underweight
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 0,6 3,4 Underweight


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης