Τελευταία Νέα

Αλ. Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών): Η ελληνική ασφαλιστική αγορά πριν και μετά την πανδημία

Αλ. Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών): Η ελληνική ασφαλιστική αγορά πριν και μετά την πανδημία
Η ασφαλιστική αγορά αποτελεί έναν κλάδο στενά συνδεδεμένο με την κοινωνία και την οικονομία, οπότε δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη από την πανδημία

Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας COVID – 19 και των συνακόλουθων περιοριστικών μέτρων, η χώρα έχει πλέον ανοίξει και σταδιακά επιστρέφουμε σε μία (νέα) κανονικότητα.
Παρότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα lockdown –τουλάχιστον για την ώρα-, δεν έχουμε δυστυχώς ακόμα αφήσει πίσω μας την πανδημία. Παραμένει ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.
Όπως πολλά πράγματα στη ζωή, είναι γεγονός ότι μία πανδημία δεν ήταν κάτι που περιμέναμε, αλλά συνέβη. Μας βρήκε σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστους ως Κράτη και κοινωνίες και σε πολύ μικρό διάστημα μας άλλαξε τη ζωή.
Η τεχνολογία ήταν και παραμένει σύμμαχός μας στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αν η πανδημία είχε συμβεί 20-30 χρόνια πριν, η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση, τα online event και πολλά άλλα -όλα αυτά δηλαδή που μας κράτησαν ενεργούς κατά την περίοδο των lockdown κ.λπ. δεν θα ήταν εφικτά και οι συνέπειες της πανδημίας σε αυτό το επίπεδο θα ήταν πολλαπλάσιες.
Η ασφαλιστική αγορά αποτελεί έναν κλάδο στενά συνδεδεμένο με την κοινωνία και την οικονομία, οπότε δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη από την όλη κατάσταση.

Εμφανείς οι επιπτώσεις της πανδημίας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας για τον κλάδο ήταν εμφανείς σε πολλά επίπεδα:

  • σε επίπεδο λειτουργίας: σε πολύ μικρό διάστημα αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας και να εισάγουμε την τηλεργασία. Με επιτυχία και ταχύτητα προσαρμοστήκαμε στο εξ αποστάσεως μοντέλο εργασίας, παραμένοντας δίπλα στους ασφαλισμένους μας.
  • σε επίπεδο νέας παραγωγής: όπως είναι λογικό το 2020 έκλεισε με μείωση παραγωγής : 3,7%. Τα 2021 έχει ξεκινήσει με καλύτερους οιωνούς, καθώς στο α’ τετράμηνο του έτους η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 10,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν αισιοδοξία, αλλά τα πράγματα παραμένουν ρευστά. Σε κάθε περίπτωση η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εξέλιξη της πανδημίας.
  • σε επίπεδο προϊόντων & καλύψεων: από την αρχή της πανδημίας μέσω της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ξεκαθαρίσαμε το τοπίο του τι καλύπτουμε σε σχέση με την πανδημία, τονίζοντας το αυτονόητο: ότι για να καλυφθείς από τον όποιο κίνδυνο υπάρχει μία βασική προϋπόθεση : να είσαι ασφαλισμένος. Η κρίση ανέδειξε για ακόμη μια φορά ότι ως άτομα και ως επιχειρήσεις πρέπει να είμαστε σωστά καλυμμένοι και ότι δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε εν πολλοίς επικίνδυνα ανασφάλιστοι.
  • σε γενικότερο επίπεδο του ρόλου της ασφαλιστικής αγοράς στη διαχείριση μεγάλων θεμάτων : η πανδημία αποτέλεσε αφορμή για μία μεγάλη συζήτηση για το πώς τα κράτη και οι κοινωνίες μπορούν να προετοιμαστούν και να διαχειριστούν συστημικούς κινδύνους όπως πανδημίες, φυσικές καταστροφές, το cyber risk και τους τρόπους με τους οποίους η ασφαλιστική αγορά μπορεί να συμβάλλει σε αυτό. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τα ευρωπαϊκά όργανα και οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν και είναι αποδεκτό που χρειάζονται λύσεις συνεργασίας τύπου ΣΔΙΤ για τα συστημικά γεγονότα.

Πλέον το βλέμμα μας είναι στο μέλλον, στην επόμενη ημέρα. Η ασφαλιστική αγορά έχει κάνει τεράστια και δύσκολα βήματα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να εξελίσσεται καθημερινά : Βελτιωμένη λειτουργία & governance, πελατοκεντρικότητα, φερεγγυότητα, ψηφιακός μετασχηματισμός , σε όλα αυτά τα επίπεδα έχουμε εστιάσει με επιτυχία.
Μην ξεχνάμε ότι το Solvency II είναι ένα πολύ απαιτητικό κανονιστικό πλαίσιο το οποίο σε συνδυασμό με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργεί αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Κενό προστασίας στην Ελλάδα

Ο απώτερος σκοπός μας είναι ένας: η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς που θα ωφελήσει και τους πολίτες και το Κράτος από πολλές απόψεις. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο κενό προστασίας (protection gap) σε πολλούς τομείς όπως είναι η κάλυψη της περιουσίας, η υγεία και η σύνταξη.
Η ασφαλιστική αγορά έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν ως κοινωνία :

  • στις διαχείριση των οικονομικών ζημιών των φυσικών καταστροφών οι οποίες είναι αποδεδειγμένα συχνότερες και σφοδρότερες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
  • στη συμπλήρωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος των πολιτών
  • στην υγεία


Απαραίτητη η συνεργασία με την κυβέρνηση

Η συνεργασία με την Κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν τα θέματα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα προχωρήσουν οι αποφάσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα φορολογικά κίνητρα για τις ασφαλίσεις περιουσίας οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Είμαστε μεγάλοι εργοδότες με 30.000 θέσεις εργασίας. Ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με €17,5 δισ. επενδύσεις. Σταθεροποιητικός παράγοντας της οικονομίας με €2,5 δισ. ετησίως. Η συνολική συνεισφορά μας στην ελληνική οικονομία είναι 2,2% του ΑΕΠ. Είμαστε μια αξιοσημείωτη δύναμη που μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με τις κατάλληλες κινήσεις.
Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε το έργο και τις προσπάθειές μας μέχρι η Ιδιωτική Ασφάλιση να πάρει τη θέση που της αξίζει.

* Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είναι πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης