Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Dijsselbloem (Eurogroup): Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση - Προσδοκίες για ανάπτυξη το 2014 - Δύσκολες αλλά απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις - Υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης η Fekter (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας)

tags :
Dijsselbloem (Eurogroup): Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση - Προσδοκίες για ανάπτυξη το 2014 - Δύσκολες αλλά απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις - Υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης η Fekter (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας)
Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, εκτιμά ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας J. Dijsselbloem, σε δηλώσεις που παραχώρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες, στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα.
Ο προϋπολογισμός εκτελείται πολύ ικανοποιητικά, η οικονομία ανακάμπτει και υπάρχουν προσδοκίες για ανάπτυξη το 2014, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Ecofin.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι πρόκειται για εντυπωσιακή ανάκαμψη αλλά παράλληλα όπως είπε θα απαιτηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem , οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δύσκολες και απαιτητικές αλλά απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και για να καταστεί πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα.
Τέλος, εξέφρασε  την αισιοδοξία του για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση με διαρθρωτικούς όρους.

Υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης προς την Ελλάδα η Maria Fekter (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας)

Την καταβολή ολόκληρης της δόσης προς την Ελλάδα, θα προτιμούσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Maria Fekter, χαρακτηρίζοντας πάντως ως θετική τη συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει διασφαλιστεί, όπως είπε, μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που αφορούν, για παράδειγμα στη μείωση των θέσεων στο δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρόοδος για να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, όπως παρατήρησε, έχει διαπιστωθεί πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κάπως καλύτερη κατάσταση, ο τουρισμός γνωρίζει ανάκαμψη, καλύτερη από ό, τι αναμενόταν. Γενικά οι αριθμοί για την Ελλάδα δεν προκαλούν ανησυχία και αν η Αθήνα εκπληρώσει μέχρι το τέλος Ιουλίου τις υποχρεώσεις της θα λάβει χρήματα, όχι μόνον από τον EFSF αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημείωσε.
Σε σχέση με την Κύπρο, ανέφερε πως θα συμφωνηθούν επιπλέον όροι που οι Κύπριοι θα τους αποδεχθούν και δεν θα εγκαταλείψουν την πορεία αλλά θα συνεργαστούν ενεργά για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Πρόκειται, όπως πρόσθεσε, για τη Λαϊκή Τράπεζα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί εκεί οι αναδιαρθρώσεις, ενώ η κυπριακή πλευρά έχει ανακοινώσει πως θα διαπραγματευτεί με τους Ρώσους, καθώς η Μόσχα είναι μεγάλος χρηματοδότης.
Κατά την άποψή της, η Κύπρος παραμένει σε τροχιά, δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, αλλά γίνονται αναπροσαρμογές στο μνημόνιο.
Στις ίδιες, σημερινές, δηλώσεις της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση από ό, τι πριν ένα χρόνο, αλλά δεν έχει εξέλθει ακόμη από την κρίση και θα πρέπει σε κάποιους τομείς όχι μόνον να σταθεροποιηθεί, αλλά από τη σταθερότητα να προκύψει ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ίδια, εκείνο που σήμερα προκαλεί ανησυχία δεν είναι οι τράπεζες αλλά η ανεργία των νέων καθώς μια ολόκληρη γενιά αφήνεται πίσω και αυτό είναι απαράδεκτο και θα πρέπει η Ευρωζώνη να αποκτήσει κάπως περισσότερη δυναμική από ό, τι συνέβαινε μέχρι τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης