Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τον αγωγό ΤΑΡ – Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσαν οι Αζέροι για τις τελικές τους αποφάσεις – Πρόκειται για επένδυση 1,5 δις ευρώ που θα δημιουργήσει 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας

tags :
Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τον αγωγό ΤΑΡ – Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσαν οι Αζέροι για τις τελικές τους αποφάσεις – Πρόκειται για επένδυση 1,5 δις ευρώ που θα δημιουργήσει 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας
(upd) Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από την κυβέρνηση για την "τύχη" του αγωγού ΤΑΡ, η υλοποίηση του οποίου θα έχει ως αποτέλεσμα το αζέρικο φυσικό αέριο να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, εξέλιξη με ιδιαίτερα θετικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του αζέρικου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ενημέρωσαν νωρίτερα τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για το εάν τελικά επέλεξαν τον αγωγό ΤΑΡ ή τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco (δεν περνά από την Ελλάδα) για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.
Κατόπιν της συνάντησης δεν υπήρξε ενημέρωση για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση δεδομένου ότι η ενημέρωση των Αζέρων προς τον πρωθυπουργό ήταν άτυπη, μια και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή 28 Ιουνίου.
Το ζήτημα έχει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά, καθώς σε περίπτωση που ανακοινωθεί πως επιλέχθηκε ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, τότε θα πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1,5 δις ευρώ που όχι μόνο θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, αλλά θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά την χώρα.
Ο αγωγός ΤΑΡ θα αρχίζει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα και την Αλβανία και από εκεί θα περνά στην Ιταλία.
Σε έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα μας και θα σηματοδοτήσει την δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η ύπαρξη του αγωγού προβάλλει θετικά πολιτικά μηνύματα τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη για τη βαρύτητα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της καθώς ενισχύει την ταυτότητά της ως παράγοντα σταθερότητας ενώ τονίζεται πως η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος και άξονας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης
Σημειώνεται πως δημοσιεύματα από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πως η κοινοπραξία του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ επέλεξε τελικά τον αγωγό ΤΑΡ έναντι του Nabucco.
Οι εκπρόσωποι του κοιτάσματος αναμένεται να ενημερώσουν «ατύπως» την ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση τους, καθώς επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή 28 Ιουνίου.
Κατόπιν των συναντήσεων αυτών, στις 6:30 σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή για την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον ΤΑP, η οποία αποτελεί το τελικό στάδιο για την υποστήριξη του αγωγού TAP στη διαδικασία επιλογής.
Τη συμφωνία θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου. Από πλευράς TAP θα υπογράψει o Managing Director, Kjetil Tungland.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πως επιλέχθηκε τελικά ο αγωγός ΤΑΡ, εκτιμάται πως θα επιταχυνθούν και οι διαπραγματεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με την αζέρικη εταιρεία Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ.

(πρώτη ενημέρωση 10:04)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης