Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Μπλοκάρει» την έξοδο της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης η τρόικα - Τάσσεται κατά της αποδέσμευσης μέρους των ανασφάλιστων καταθέσεων - Αυστηρό μήνυμα προς τις κυπριακές αρχές

tags :
«Μπλοκάρει» την έξοδο της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης η τρόικα - Τάσσεται κατά της αποδέσμευσης μέρους των ανασφάλιστων καταθέσεων - Αυστηρό μήνυμα προς τις κυπριακές αρχές
Κατά της αποδέσμευσης μέρους των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου τάσσεται η τρόικα.
Με αυστηρό σημείωμα προς τις αρχές της Κύπρου, οι εκπρόσωποι των δανειστών, προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες της πρόωρης εξόδου από το καθεστώς εξυγίανσης.
Οι τροϊκανοί απαντούν μέσω του σημειώματος στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, η οποία κοινοποιεί τις προθέσεις του υπουργείου και της κεντρικής τράπεζες σε σχέση με την πρόταση νόμου για την έξοδο της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, σύμφωνα με τα  κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Η τρόικα εκτιμά  ότι η αποδέσμευση σε αυτή τη φάση του 30% των ανασφάλιστων καταθέσεων ενδεχομένως να μην ήταν δόκιμη, λόγω των εκροών που παρουσιάζονται, ενώ τονίζουν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η Τράπεζα Κύπρου θα μπορεί να λαμβάνει μέρος στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πριν την ολοκλήρωση της αποτίμησης.
Παράλληλα, ζητούν τη δέσμευση των κυπριακών αρχών ότι δεν θα γίνει αποδέσμευση του 30%, καθώς θεωρούν επικίνδυνη την πρόωρη άρση του καθεστώτος εξυγίανσης, γιατί ενδεχομένως να καθιστούσε αναγκαία τη μελλοντική επιστροφή της Τράπεζας στο ίδιο καθεστώς.
Επίσης, η τρόικα εκφράζει τη λύπη τις στις κυπριακές αρχές γιατί μέχρι στιγμής έχει γίνει «πολύ λίγη πρόοδος» για αποτίμηση του ενεργητικού της Τρ. Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Μιχάλη Στυλιανού, βοηθός διευθυντή στο τμήμα εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης, μέχρι τις 30 Ιουλίου.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ανέφερε ότι εντός των ημερών θα διοριστεί οίκος, ο οποίος θα προβεί σε εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής.
Η Επιτροπή Οικονομικών μελέτησε πρόταση νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία προνοεί μεταξύ άλλων τη σύσταση ειδικού ταμείου, στο οποίο θα μεταφερθούν οι δεσμευμένες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών εξόδου της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης.
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου, εκτιμώντας ότι με την υφιστάμενη διαδικασία θα ολοκληρωθεί γρηγορότερα η εξυγίανση.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έχει επισημάνει επανειλημμένως, ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να εξέλθει άμεσα από το καθεστώς εξυγίανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης