Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

HSBC: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις τράπεζες της Ελλάδας και της Ευρωζώνης - Ειδική περίπτωση η Κύπρος - Αναλυτικά η ακτινογραφία του ελληνικού και ευρωπαϊκού banking

HSBC: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις τράπεζες της Ελλάδας και της Ευρωζώνης - Ειδική περίπτωση η Κύπρος - Αναλυτικά η ακτινογραφία του ελληνικού και ευρωπαϊκού banking
Εξαιρετικά υψηλή είναι η ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, διαμηνύει η HSBC, μέσω νέας έκθεσής της για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
"Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι σε θέση να απορροφήσουν ζημιές έως και 31 δισ. ευρώ,  προτού υπάρξει η υποθετική ανάγκη για επιβολή haircut στις μη εγγυημένες καταθέσεις τους", διαμηνύει ο οίκος στην τελευταία 30σέλιδη έκθεσή του, υπό τον τίτλο "European banks: The bail-in waterfall" (Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ο καταρράκτης του bail-in), την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Η εν λόγω έκθεση αποτελεί έναν άκρως χρήσιμο οδηγό για την ακτινογραφία των καταθέσεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Επί της ουσίας ο οίκος χαρακτηρίζει απίθανο το ενδεχόμενο επιβολής haircut στις μη εγγυημένες καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά το προηγούμενο που γεννά η κυπριακή διάσωση.
"Oι καταθέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλείς και επαρκώς προστατευμένες" εξηγεί η HSBC.
Eστιάζοντας ο οίκος στην κυπριακή διάσωση, βασικός πυλώνας της οποίας ήταν η επιβολή haircut στις καταθέσεις, επισημαίνει πως η Κύπρος αποτελεί μια μοναδική και ειδική περίπτωση, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο γενίκευσης της μεθόδου του bail-in στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
"Το σύνολο των εγγυημένων καταθέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφώνεται στα 8,9 τρισ. ευρώ, ήτοι στο 43% επί του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού (assets) του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος", αναφέρει ο οίκος στην εν λόγω έκθεσή του.
Και προχωρώντας ο οίκος ένα βήμα παραπέρα σημειώνει: Οι μη εγγυημένες καταθέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ως εξής:
- Στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 63 δισ. ευρώ
- Στην Κύπρο στα 23 δισ. ευρώ
- Στην Πορτογαλία στα 73 δισ. ευρώ
- Στην Ισπανία στα 558 δισ. ευρώ
- Στην Ιταλία στα 656 δισ. ευρώ
- Στη Γαλλία στα 851 δισ. ευρώ
- Στη Γερμανία στα 549 δισ. ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης