Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Λογιστικός και όχι πραγματικός ο συμψηφισμός δανείων και καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου - Τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος

tags :
Λογιστικός και όχι πραγματικός ο συμψηφισμός δανείων και καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου - Τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος
Λογιστικός και όχι πραγματικός θα είναι ο συμψηφισμός δανείων και καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο εξυγίανσής της.
Τα ανωτέρω προκύπτουν από σχετική εγκύκλιο που περιλαμβάνει αναλυτικά πως θα γίνει ο συμψηφισμός και η οποία εστάλη στα διευθυντικά στελέχη όλων των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, την οποία παρουσιάζει ο ANTENNA Kύπρου, σημειώνονται τα εξής:

Σε περιπτώσεις όπου κάποιος πελάτης κατείχε στις 26 Μαρτίου συνολικές καταθέσεις πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ σε οποιοδήποτε λογαριασμό, το ποσό πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ μειώνεται κατά το συνολικό ποσό των άμεσων υποχρεώσεων του ιδίου συμπεριλαμβανομένων τόκων (υπόλοιπα δανείων, δανείων ενοικιαγοράς, χρεωστικά υπόλοιπα τρεχούμενων λογαριασμών και πιστωτικών καρτών). Σε περιπτώσεις όπου πιστωτικές διευκολύνσεις εξασφαλίζονται με δέσμευση κατάθεσης τα οποία είχαν δοθεί ως εξασφάλιση από τρίτους δεν θα τύχουν λογιστικού συμψηφισμού με τις άμεσες υποχρεώσεις του πρωτοφειλέτη, αλλά μόνο με υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη της κατάθεσης.
Μετά το λογιστικό συμψηφισμό το υπερβάλλον ποσό υπόκειται σε μετατροπή ως ακολούθως:
- Το 37,5% μετατρέπεται σε συνήθεις Μετοχές της Τράπεζας Κύπρου (Τάξης Α) με τιμή μετατροπής 1 ευρώ ονομαστικής αξίας Μετοχής για κάθε 1 ευρώ.
- Το υπόλοιπο 22,5% μετατρέπεται σε μετοχικό τίτλο (τα χαρακτηριστικά του οποίου θα δοθούν σύντομα από την Κεντρική Τράπεζα)
- Το εναπομένον 40% μετατρέπεται προσωρινά σε μετοχικό τίτλο ο οποίος υπόκειται σε ολική ή μερική κατάθεση κατόπιν γραπτής ειδοποίησης από την Κεντρική Τράπεζα.
Η Τράπεζα Κύπρου έδωσε οδηγίες στο προσωπικό της για περιπτώσεις όπου πρέπει να αναθεωρήσουν λογαριασμούς που επηρεάζονται για:
- Ενίσχυση εξασφαλίσεων
- Τροποποίηση του προγράμματος αποπληρωμής του δανεισμού (π.χ. εισήγηση για συμψηφισμό στη λήξη της εναπομείνουσας κατάθεσης)
- Αναθεώρηση της υφιστάμενης τιμολόγησης η οποία είχε καθοριστεί δεδομένης της δέσμευσης μετρητών
Τέλος δόθηκαν οδηγίες για επαναδιαπραγμάτευση δανείων με εξασφαλίσεις ενεχυριασμένες μετοχές και αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης