Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Citigroup: Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει έναν πολύ καλό λόγο για μαζικό sell off στις ευρωαγορές και στα ομόλογα - Σε λίγο θα καταλάβουν το μέγεθος της αποτυχημένης απόφασης τους για την Κύπρο

Citigroup: Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει έναν πολύ καλό λόγο για μαζικό sell off στις ευρωαγορές και στα ομόλογα - Σε λίγο θα καταλάβουν το μέγεθος της αποτυχημένης απόφασης τους για την Κύπρο
Την επόμενη φορά που θα ανέβουν οι τόνοι της κρίσης θα δούμε ακριβώς τις πραγματικές συνέπειες αυτών αποφάσεων για την Κύπρο, προειδοποίησε ο Steven Englander, αναλυτής της Citigroup, επισημαίνοντας ότι το bank run, δηλαδή η φυγή κεφαλαίων από μία χώρα που θα έχει χτυπηθεί από την κρίση, θα είναι η πρώτη αντίδραση των επενδυτών και των καταθετών.
Σύμφωνα με τον Englander, τις πραγματικές συνέπειες θα τις ζήσουμε την επόμενη φορά. Εάν στο μέλλον δούμε αναταράξεις σε κάποια χώρα αναφορικά με την κρίση χρέους, τότε οι Ευρωπαίοι προσέφεραν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο στους καταθέτες να διασφαλίσουν τα κεφάλαια τους αποσύροντας τα από τη χώρα που βρίσκεται στη δίνη της κρίσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, εάν οι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν για τους καταθέτες, τότε με την πρώτη ευκαιρία θα δουν το bank run να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Αυτό δεν θα συμβεί μόνο στην Κύπρο, αλλά όπου αλλού η κρίση απειλεί την παρουσία χώρας στην ευρωζώνη.
Εάν καμία απόφαση δεν βρεθεί και η Κύπρος αναγκαστεί να αφήσει τη ζώνη του ευρώ, η ευθύνη για την ΕΚΤ και το Eurogroup θα είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να οριοθετηθεί η κρίση και να μην πλήξει τα υπόλοιπα αδύναμα κράτη. Ακόμη όμως και να έχουν ληφθεί συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα που να απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, καταλήγει ο Englander.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης