Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τσίπρας σε Σαμαρά: Εθνικό μας καθήκον να βοηθήσουμε την Κύπρο - Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να παράσχει στήριξη ρευστότητας στην Κύπρο - Να αρθεί ο εκβιασμός της άμεσης χρεοκοπίας

tags :
Τσίπρας σε Σαμαρά: Εθνικό μας καθήκον να βοηθήσουμε την Κύπρο - Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να παράσχει στήριξη ρευστότητας στην Κύπρο - Να  αρθεί ο εκβιασμός της άμεσης χρεοκοπίας
Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στο πλαί του κυπριακού λαού, διαμηνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση "να παράσχει στήριξη ρευστότητας στην Κύπρο, ώστε τουλάχιστον η διαπραγμάτευση να μην διεξάγεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του απειλητικού χρονοδιαγράμματος που λήγει τα ξημερώματα."
"Η Κύπρος κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις και τον εκβιασμό του χρονοδιαγράμματος για άρση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, που λήγει αύριο το πρωί, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε λίγο στο Γιούρογκρουπ σε τραγωδία", επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Οι Ευρωπαίοι εταίροι απόψε, δεν έχουν στόχο μόνο να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και να εκδικηθούν για το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου, δημιουργώντας έτσι παράδειγμα πειθάρχησης για όλους τους λαούς. Τούτες τις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, πέρα και έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια", συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος το "εθνικό μας καθήκον να συμπαρασταθούμε στον κυπριακό λαό".
"Να δώσουμε, έστω και την ύστατη ώρα, κάθε δυνατή βοήθεια στη κυπριακή κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρέπει επουδενεί να αποδεχτεί σήμερα τον καταστροφικό εκβιασμό των εταίρων", επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: "Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει άμεσα, ώστε η Ελληνική κυβέρνηση να παράσχει στήριξη ρευστότητας στην Κύπρο, ώστε τουλάχιστον η διαπραγμάτευση να μην διεξάγεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του απειλητικού χρονοδιαγράμματος που λήγει τα ξημερώματα.
Πιο συγκεκριμένα, να ζητήσει από τη Τράπεζα της Ελλάδος, να παράσχει μέσω του ελληνικού ELA, έκτακτη πρόσθετη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, μέσω των κατάλληλων μηχανισμών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αρθεί ο εκβιασμός της άμεσης χρεοκοπίας, αλλά και να προστατευτεί ταυτόχρονα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις συνέπειες μιας καταστροφικής απόφασης για την Κύπρο.
Πρόκειται για μία κίνηση η οποία δεν αυξάνει το ελληνικό δημόσιο χρέος,
δεν συνεπάγεται νέα μέτρα για την Ελλάδα, αποτελεί μικρό μέγεθος για τα ελληνικά δεδομένα και το κυριότερο αποτελεί ηθική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στον κυπριακό λαό.
Η συμβολή της Ελλάδας στη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης με δημοκρατικό τρόπο και πλατιά διαβούλευση, πέρα και έξω από τους απειλητικούς εκβιασμούς των δανειστών, αποτελεί το λιγότερο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε προς την Κύπρο, τούτη την κρίσιμη ώρα.
Είναι εθνικό μας καθήκον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αποτραπεί μια νέα τραγωδία στη Κύπρο.
Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε έμπρακτα, και όχι μόνο στα λόγια, δίπλα στο Κυπριακό λαό".

Την άρνηση Προβόπουλου για τα 2 δισεκ. για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση της Κύπρου υπενθυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί όταν της ζητήθηκε να συνδράμει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση το αρνήθηκε μέσω του κ. Προβόπουλου", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Την ώρα που ο κυπριακός λαός χρειάζεται την έμπρακτη αλληλεγγύη της χώρας μας, η τρικομματική κυβέρνηση μένει σταθερά προσηλωμένη στην στρατηγική του μερκελισμού που επιδιώκει να δέσει άλλη μια χώρα στα δεσμά της τρόικας και της λιτότητας. Ομολογουμένως, συνιστά μέγιστο θράσος, όταν δεν έχουν ποτέ διανοηθεί να ψελλίσουν το παραμικρό ΟΧΙ και να διαπραγματευτούν επί της ουσίας, να επαναλαμβάνουν ακόμα και σήμερα τη λογική του μνημονιακού μονόδρομου που τόσα δεινά έχει φέρει στη χώρα. Είναι προκλητικό να μιλάνε για εθνικά υπερήφανη στάση αυτοί που παραδίδουν την Κύπρο στους δανειστές, που την εγκατέλειψαν και συνέβαλαν στον εκβιασμό του κυπριακού λαού, που παρακαλούν ακόμη και τώρα να καμθεί η παραμικρή στάση αντίστασης των κυπρίων. Ντροπή τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί όταν της ζητήθηκε να συνδράμει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση το αρνήθηκε μέσω του κ. Προβόπουλου. Aκόμη και σήμερα μπορεί να παρέμβει παρέχοντας ρευστότητα 2 δισ μέσω του ελληνικού ELA και υποστηρίζοντας το αίτημα για συνέχιση παροχής ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ για όσο διάστημα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Κάτι τέτοιο θα έδινε περιθώρια κινήσεων στην κυπριακή κυβέρνηση για την αναζήτηση λύσης εκτός τρόικας και μνημονίων, προφανώς η ελληνική κυβέρνηση κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί. Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός έχουν βγάλει πλέον τα συμπεράσματά τους, γνωρίζουν ποιος το εννοεί όταν μιλάει για εθνικά υπερήφανη στάση και διαπραγμάτευση και ποιος όχι. Έχει πράγματι τεράστια σημασία αν στο τιμόνι μιας χώρας βρίσκεται μια κυβέρνηση υποταγμένη χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση από μια κυβέρνηση λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης