Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Πυρετώδεις διεργασίες ώστε να προετοιμαστούν οι βασικοί άξονες του business plan του ΤΤ μέσα στις επόμενες 48 ώρες – Σε πρώτη φάση αποχωρούν 450-470 εργαζόμενοι – Στα 4,050 δις το funding gap και 500 εκατ τα κεφάλαια του good TT

 Πυρετώδεις διεργασίες ώστε να προετοιμαστούν οι βασικοί άξονες του business plan του ΤΤ μέσα στις επόμενες 48 ώρες – Σε πρώτη φάση αποχωρούν 450-470 εργαζόμενοι – Στα 4,050 δις το funding gap και 500 εκατ τα κεφάλαια του good TT
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από πλευράς διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ώστε να προετοιμαστούν οι βασικοί άξονες του business plan που έχει ζητήσει η Τρόικα πριν σπάσει σε good και bad bank.

Με δεδομένο ότι η απόφαση για νέο business plan λήφθηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και με επίσης δεδομένο τον ελάχιστον χρόνο που έχει απομείνει καθώς ΤτΕ και ΤΧΣ θέλουν να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες Τετάρτη ή Πέμπτη, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα παρουσιάσει ένα επικαιροποιημένο business plan στα βασικά του σημεία.
Ο βασικός στόχος είναι να αποδειχθεί πως μετά το σπάσιμο σε good και bad το νέο καλό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να μπορεί να είναι κερδοφόρο ή σε βάθος χρόνου να μπορεί να παράγει εσωτερικά κεφάλαιο.
Με βάση την έκθεση της ΤτΕ το ΤΤ εμφάνιζε ζημία στην εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου κατά 311 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ δεν διαθέτει ομόλογα άρα έχει χάσει μια βασική πηγή εσόδων του.
Σημειώνεται ότι το ΤΤ κατείχε ομόλογα όσο το 34% του ενεργητικού της τράπεζας.
Η μόνη πηγή εσόδων είναι τα δάνεια που φθάνουν τα 8 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις οι οποίες σημειωτέον έχουν σταθεροποιηθεί αγγίζουν τα 11 δις ευρώ.
Το ζήτημα των εργαζομένων είναι μείζον.
Σε πρώτη φάση θα παρουσιάζεται ένα πλάνο μείωσης προσωπικού 450 έως 480 εργαζομένων – πρώην δημοσίων υπαλλήλων – οι οποίοι θα πάρουν αποζημιώσεις μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές περίπου 65 χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου το προσωπικό να μειωθεί κατά 800-1000 εργαζομένους σε σύνολο 3220 εργαζομένων.
Όσον αφορά τους μετόχους, η λύση του resolution, δυστυχώς έχει παγκοσμίως διασφαλισμένους όπως τους καταθέτες και μόνιμα χαμένους τους μετόχους.
Οι 72 χιλιάδες μέτοχοι του ΤΤ θα καταλήξουν στην bad bank και θεωρητικά μπορούν να διεκδικήσουν τις μετοχικές τους αξίες κατά την διαδικασία της εκκαθάρισης.
Όμως με βάση την διεθνή εμπειρία μπορεί να ανακτηθεί στο σύνολο των assets που καταλήγουν στην bad bank περίπου το 30% και εν προκειμένω στα 4 δις του ΤΤ τα 1,2 στο καλύτερο σενάριο.
Με βάση αυτή την διεθνή παραδοχή είναι έως αδύνατο να αποζημιωθούν οι κάτοχοι των μετοχικών αξιών οι 72 χιλιάδες μέτοχοι του ΤΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης