Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η ρομποτική τεχνολογία στην αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

tags :
Η ρομποτική τεχνολογία στην αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου
Γράφει ο
Γρηγόριος Αβραμίδης
Ορθοπαιδικός
Επιμελητής Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ.JPGΤί είναι η Ρομποτική Αρθροπλαστική;

Είναι η αντικατάσταση μιας άρθρωσης με εμφυτεύματα, σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, με τη βοήθεια ενός  ρομποτικού βραχίονα. Ο ρομποτικός βραχίονας δεν επιτρέπει περιθώριο λάθους και καμία παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό, αφαιρώντας με ακρίβεια, που αγγίζει το χιλιοστό, το φθαρμένο τμήμα του οστού και βοηθώντας στην άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Πότε μια επέμβαση Αρθροπλαστικής έχει ένδειξη;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός συνιστά μια Αρθροπλαστική Γόνατος ή Ισχίου. Οι ασθενείς που συχνά επωφελούνται από μια τέτοια επέμβαση έχουν:

  • Σοβαρό πόνο στο γόνατο- ισχίο ή/και δυσκαμψία που  περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, περιλαμβάνοντας το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας και το κάθισμα σε καρέκλα. Συχνά οι ασθενείς χρειάζονται κάποιο βοήθημα πχ. μπαστούνι.
  • Σημαντικό ή σοβαρό πόνο ηρεμίας και ανάπαυσης κατά τη μέρα ή και τη νύχτα.
  • Χρόνια φλεγμονή που δεν ανταποκρίνεται στην ανάπαυση και τη φαρμακευτική αγωγή.
  • Αποτυχία βελτίωσης με άλλες θεραπείες, φάρμακα, εγχύσεις και φυσικοθεραπείες.

Πώς γίνεται ο σχεδιασμός μιας Ρομποτικής Αρθροπλαστικής;

Σε όλες τις επεμβάσεις Ρομποτικής Αρθροπλαστικής πραγματοποιείται πριν την επέμβαση, μια ειδική τομογραφία πολύ υψηλής ανάλυσης. Γίνεται λοιπόν ο προεγχειρητικός σχεδιασμός με βάση την τρισδιάστατη ανατομία και τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς. Η επιλογή των υλικών αλλά και η θέση που θα τοποθετηθούν, καθορίζεται  από τον χειρουργό με ακρίβεια με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα είναι η ακρίβεια που προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία αγγίζει το ένα δέκατο του χιλιοστού, αφού ο ρομποτικός βραχίονας δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο λάθους και καμία παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό. Επιπλέον, οι διεγχειρητικές μετρήσεις και οι 3D ανασυνθέσεις, μέσω ειδικών προγραμμάτων στον υπολογιστή, δίνουν ένα εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα ως προς την κινηματική και την ανατομικότητα της άρθρωσης. Κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητα είναι εγγυημένη και η μακροβιότητα των εμφυτευμάτων αναμένεται να ξεπερνά τα 15-20 έτη στις επεμβάσεις αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος. Τέλος, οι ασθενείς μπορούν να εξέλθουν από το νοσοκομείο μόλις την επόμενη μέρα από την επέμβαση, ενώ  επίσης περπατούν άμεσα και επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους τις επόμενες ημέρες.

Ποιές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν Ρομποτικά;
Οι επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με το Ρομποτικό βραχίονα είναι:

  • Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος
    Η επέμβαση διατηρεί τις γενικές αρχές της κλασικής αρθροπλαστικής, όμως στην πράξη είναι τελείως διαφορετική ως προς την ακρίβεια της εκτέλεσης. Η κατάσταση των συνδέσμων και η κινητικότητα αξιολογείται από το λογισμικό του Ρομποτικού συστήματος, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια λάθους. Με αυτόν τον τρόπο το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ακριβές και άριστο.
  • Ρομποτική Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος
    Αντικαθίσταται μόνο το κατεστραμμένο τμήμα της άρθρωσης, διατηρώντας το φυσιολογικό τμήμα του γόνατος. Με αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζεται η φυσιολογική κινηματική της άρθρωσης, ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και η αποκατάσταση είναι αξιοσημείωτα ταχύτερη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμένει στο νοσοκομείο, παρά μόνο λίγες ώρες μετεγχειρητικά. Η επέμβαση αυτού του τύπου είναι κατάλληλη για ασθενείς που έχουν αρθρίτιδα μόνο του ενός διαμερίσματος του γόνατος.
  • Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου
    Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός έχει στη διάθεσή του μετρήσεις και 3D ανασυνθέσεις της άρθρωσης του ισχίου μέσω υπολογιστή. Ο βραχίονας κατευθύνει την προετοιμασία των οστικών επιφανειών και τον προσανατολισμό των εμφυτευμάτων, ώστε να προσαρμοστούν τέλεια και να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΥΓΕΙΑ - Γ' Ορθοπαιδική Κλινική

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης