Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Barclays: Μεταξύ σφύρας και άκμονος η ευρωζώνη – Οι αγορές έχουν απογοητευθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της «σφικτής» δημοσιονομικής πολιτικής – Στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου τα βλέμματα των επενδυτών

tags :
Barclays: Μεταξύ σφύρας και άκμονος η ευρωζώνη – Οι αγορές έχουν απογοητευθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της «σφικτής» δημοσιονομικής πολιτικής – Στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου τα βλέμματα των επενδυτών
Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η ευρωζώνη εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays, εντοπίζοντας κινδύνους για την ανάπτυξη λόγω της «σφικτής» δημοσιονομικής πολιτικής.
Πριν από την κρίση υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι ακόμα κι αν η δημοσιονομική προσαρμογή θα επιδρούσε άμεσα στην οικονομική δραστηριότητα, αυτό θα επισκιαζόταν εν μέρει από δύο έμμεσες επιπτώσεις.
Η πρώτη και η πιο σημαντική, σύμφωνα με τον Dr. Piero Ghezzi Solís, είναι το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική, υπό κανονικές καταστάσεις θα γίνει πιο «σφικτή» ώστε να περιοριστούν οι επεκτατικές επιδράσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεύτερον, οι προσδοκίες για μελλοντικές αυξήσεις στη φορολογία ώστε να αντιμετωπιστούν οι υψηλές δαπάνες, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης.
Οι μεγάλοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές τοποθετούν την περιοχή της ευρωζώνης μεταξύ σφύρας και άκμονος, σχολιάζει ο managing director της Barclays Capital.  Η αγορά αμφιταλαντεύεται ότι πρόκειται για την προσαρμογή στην ευρωζώνη. Έχει απογοητευθεί όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αδύναμοι, την ώρα που η αδύναμη ανάπτυξη είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της «σφικτής» δημοσιονομικής πολιτικής.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η Barclays έχει προβλέψει σε πρόσφατη έκθεσή της ότι η Τρόικα θα δώσει προθεσμία  6 μήνων στην Ελλάδα, σαν μία ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ανακάμψει η οικονομία.
Για το άλλο μεγάλο αγκάθι της ευρωζώνης, την Ισπανία, η Barclays Capital εκτιμά ότι η κυβέρνηση Rajoy θα υποβάλει επίσημο αίτημα για τη λήψη πλήρους πακέτου διάσωσης στις αρχές Νοεμβρίου η Ισπανίας.
Απ' ότι φαίνεται στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου οι επενδυτές θα έχουν δύο λόγους να αναθαρρήσουν: την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και την δανειακή σύμβαση της ιβηρικής χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης