Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ποια είναι τα βήματα μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής;

tags :
Ποια είναι τα βήματα μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής;

Γράφει η
Αργυρώ Κυπραίου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός, ΜΗΤΕΡΑ

ΚΥΠΡΑΙΟΥ.JPGΗ ρινοπλαστική είναι η πρώτη σε ζήτηση επέμβαση στην πλαστική χειρουργική προσώπου παγκοσμίως. Ομορφαίνει το πρόσωπο, αναδεικνύει τα χείλη, το μέτωπο, τα ζυγωματικά, και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ελεύθερη αναπνοή.
Ποιά είναι όμως τα μυστικά μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής;

Επιλογή του χειρουργού

Το κυριότερο βήμα πριν προχωρήσουμε σε μια τόσο σημαντική επέμβαση που αφορά το πρόσωπό μας είναι η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού.  Μια έρευνα στο βιογραφικό, τα χρόνια της εκπαίδευσης, τα αποτελέσματα που παρουσιάζει και τη δυσκολία των περιστατικών που αναλαμβάνει, μας δίνουν σιγουριά και εμπιστοσύνη για όποιο πρόβλημα και αν έχουμε μικρό ή μεγάλο.
Επιλέξτε έναν έμπειρο χειρουργό στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου που έχει τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποιημένων ασθενών. Το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συμβούλιο για την Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική Προσώπου είναι αρμόδιο να πιστοποιεί τους χειρουργούς (Board Certification).

Ποιος αποφασίζει για το σχήμα της μύτης;

Η προεγχειρητική συζήτηση και συμβουλευτική μεταξύ χειρουργού και ασθενούς είναι απαραίτητη, ώστε να τεθούν οι στόχοι της επέμβασης, να εκφράσει ο ασθενής τις απορίες και ανησυχίες του, αλλά και ο χειρουργός να ορίσει τους περιορισμούς και τις προοπτικές που έχει η κάθε περίπτωση. Θα συζητηθούν οι τεχνικές που προτείνει ο χειρουργός βάση της εμπειρίας του, εάν πρόκειται να γίνει ανοικτή ή κλειστή προσπέλαση, αν θα απαιτηθούν μοσχεύματα και ποια θα είναι αυτά.
Η ανάλυση των χαρακτηριστικών του προσώπου θα γίνει με χρήση υπολογιστή και θα παρουσιαστεί μια προσομοίωση του επιθυμητού αποτελέσματος.  Τα αποτελέσματα δίνονται πάντα κατά προσέγγιση, καθώς ο υπολογιστής δεν μπορεί να αποδώσει τέλεια την πραγματικότητα, είναι όμως ένα καλό εργαλείο για τη συζήτηση, όπως και να παρουσιαστούν αντίστοιχα περιστατικά από το αρχείο του χειρουργού.

Ποιά προβλήματα μπορεί να λύσει η ρινοπλαστική;

Πολύ συχνά οι ασθενείς ζητούν διόρθωση μιας γαμψής μύτης, με μικρό ή μεγάλο ήβο (καμπούρα). Άλλοτε τους απασχολεί η πλατιά και άμορφη κορυφή, ή όταν η μύτη τους είναι λοξή.
Με την εξέλιξη της ρινοπλαστικής και των μοντέρνων τεχνικών, αναλαμβάνουμε πλέον λεπτομέρειες ακόμα και σε χιλιοστά. Έτσι επιτυγχάνεται η λέπτυνση του ακρορρινίου, χωρίς να αφαιρεθεί καθόλου οστό, ή διόρθωση μικρών βαθουλωμάτων στη μύτη, την αλλαγή κλίσης της μύτης με προκαθορισμένες γωνίες. Όλα πλέον γίνονται ελεγχόμενα με τόση ακρίβεια όπως ποτέ στο παρελθόν.
Εκτός από τα αισθητικά, η ρινοπλαστική είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τα προβλήματα αναπνοής κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν.
Δεν είναι μόνο το ευθειασμένο διάφραγμα που βοηθά στη ροή του αέρα αλλά και η σωστή κλίση στην κορυφή της μύτης και η καλή στήριξη στα πλάγια τοιχώματα που βρίσκονται οι ρινικές βαλβίδες. Αυτά τα σημεία όμως δουλεύονται μέσω της λειτουργικής ρινοπλαστικής και υποστηρίζονται με κατάλληλα σχεδιασμένα μοσχεύματα χόνδρου.

Πότε βλέπω το αποτέλεσμα;

Στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού πλαστικής προσώπου, τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα, μόλις βγει ο νάρθηκας, την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση! Στη συνέχεια μπαίνουν αυτοκόλλητες ταινίες επάνω στη μύτη και ο ασθενής μπορεί να κάνει μασάζ πάνω από αυτές.  Έτσι τη δεύτερη εβδομάδα που τις αφαιρούμε, στη μεγαλύτερη πλειοψηφία είναι έτοιμοι να παρουσιαστούν στην εργασία τους ακόμη και να φωτογραφηθούν!  Το παχύ δέρμα με μεγάλους σμηγματογόνους αδένες θέτει περιορισμούς ως προς το μετεγχειρητικό οίδημα και έτσι το αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική αγωγή κατά της ακμής, αναλόγως την περίπτωση.

Ποια είναι η αποθεραπεία;

Οι ασθενείς έχουν λάβει σαφείς οδηγίες άμεσα μετά την επέμβαση. Έτσι ξέρουν ότι θα κοιμηθούν σε ανάρροπη θέση θα βάζουν πάγο αρκετές ημέρες και με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τα οιδήματα. Πόνος δεν υπάρχει μετεγχειρητικά και αυτό έχει άμεση σχέση με τις τεχνικές και τον τρόπο που ο χειρουργός χειρίστηκε τους ιστούς και τα εργαλεία.
Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία συνήθως, για την άνεση και την ασφάλεια του ασθενούς. Η νοσηλεία μπορεί να είναι βραχεία ή το πολύ να παραμείνει ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Φεύγοντας η αναπνοή είναι ελεύθερη, έχουν βγει οι λεπτές γάζες, οι οποίες δεν χρειάζονται πάντα, υπάρχει μόνο ένας νάρθηκας επάνω στη μύτη.

Ποιά τα ποσοστά επιτυχίας;

Στην πραγματικότητα η ρινοπλαστική ευρέως θεωρείται η δυσκολότερη από όλες τις κοσμητικές επεμβάσεις. Ακόμα και μια συντηρητική αλλαγή στο ρινικό περίγραμμα απαιτεί ιδιαίτερη κατανόηση της ρινικής ανατομίας, ακριβής λειτουργική τεχνική και πρόβλεψη χιλιάδων παραμέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλοκές.
Έτσι για τους περισσότερους χειρουργούς η απόλυτη αφοσίωση, μελέτη και εξάσκηση σε αυτή την απαιτητική επέμβαση είναι απαραίτητη για να κατακτήσουν κορυφαίες επιδόσεις.  Στη βιβλιογραφία οι διορθωτικές επεμβάσεις ρινοπλαστικής, αναφέρονται σε ποσοστά μεταξύ 10 – 15 %.  Όμως τα ποσοστά επιτυχίας αυξάνονται δραματικά όταν η επέμβαση εκτελείται από διπλωματούχο εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό με εξειδίκευση στην πλαστική προσώπου και τη ρινοπλαστική.
Ο χειρουργός αυτής της κατηγορίας έχει τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας παρόλο που αναλαμβάνει τα δυσκολότερα και επανορθωτικά περιστατικά.

Timing – Προγραμματισμός της επέμβασης

Η χρονική περίοδος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Όλες οι εποχές του χρόνου είναι καλές για να γίνει επέμβαση ρινοπλαστικής αρκεί να τηρηθούν οι αντίστοιχες οδηγίες. Ιδιαίτεροι περιορισμοί δεν υπάρχουν, στην ηλικία.  Οι έφηβοι μπορούν να χειρουργηθούν άνετα μετά τα 15 - 16 έτη για τα κορίτσια και μετά τα 17 - 18 έτη για τα αγόρια.

ΜΗΤΕΡΑ - Λειτουργική και Επανορθωτική Χειρουργική Ρινός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης