Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Διαψεύδει πιθανή χειραγώγηση αγοράς από την Τράπεζα Κύπρου – Τι δείχνει το πόρισμα των εσωτερικών ελεγκτών - Κρίσιμο τεστ για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Ισχυρές πιέσεις στη μετοχή

tags :
Διαψεύδει πιθανή χειραγώγηση αγοράς από την Τράπεζα Κύπρου – Τι δείχνει το πόρισμα των εσωτερικών ελεγκτών - Κρίσιμο τεστ για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Ισχυρές πιέσεις στη μετοχή
(upd)Το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ενδεχομένως κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες, οι οποίες δεν είχαν ανακοινωθεί έγκαιρα προς το επενδυτικό κοινό, καταλήγει το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγαν εσωτερικοί ερευνώντες λειτουργοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) για την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να ζητήσει τελικά στήριξη από το κράτος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, αντί 200 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει η Τράπεζα. Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή, στο -1,6%.
Όπως μεταδίδει το Stockwatch, η υπόθεση αποτελεί ισχυρό τεστ για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που επέλεξε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να ερευνήσει τα τεκταινόμενα στις τράπεζες.
Mιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος της ΕΚ Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι το ζήτημα τέθηκε σήμερα ενώπιον του ΔΣ της Επιτροπής, που εξέτασε το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών.
«Το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύναται να προκύπτει ενδεχόμενη παράβαση κάποιων άρθρων του περί χειραγώγησης της αγοράς νόμου που έχουν σχέση με μη ανακοίνωση εμπιστευτικών πληροφοριών», είπε η κ. Καλογήρου, η οποία εξήγησε ότι το πόρισμα αναφέρεται σε ενδεχόμενη κατοχή εμπιστευτικών πληροφοριών «γιατί θέλουμε να ακούσουμε και τις απόψεις του καθενός μέλους χωριστά» για τα συμπεράσματα του πορίσματος.
Η κ. Καλογήρου είπε ότι το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αφού αξιολόγησε κατά τη συνεδρία του τα στοιχεία και τις καταθέσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου που συνέλεξαν οι εσωτερικοί ερευνώντες λειτουργοί της Επιτροπής, «αποφάσισε, πριν λάβει την τελική του απόφαση, να καλέσει σε παραστάσεις την Τράπεζα Κύπρου, ως εταιρεία, καθώς και τον καθένα, χωριστά, Διοικητικό Σύμβουλο, ο οποίος διετέλεσε μέλος (εκτελεστικό και μη εκτελεστικό) του ΔΣ της Τράπεζας κατά την εξεταζόμενη περίοδο, για τις ενδεχόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας, στις οποίες αναφέρονται στο πόρισμα».
«Θα ακούσουμε τις απόψεις του κάθε μέλους του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου που διετέλεσε Σύμβουλος την τότε περίοδο για να αποφασίσουμε για τον καθένα χωριστά», είπε η κ. Καλογήρου, εξηγώντας παράλληλα ότι δεν διαγράφεται ενδεχόμενη ευθύνη Συμβούλου σε περίπτωση που δεν είναι σήμερα μέλος του ΔΣ της Τράπεζας.
Στη συνέχεια, όπως είπε η κ. Καλογήρου, το ΔΣ της Επιτροπής θα συνεδριάσει εκ νέου για να εξετάσει την κάθε μια άποψη, χωριστά, που θα εκφράσουν οι εμπλεκόμενοι και να λάβει την τελική του απόφαση.
Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση που το ΔΣ της Επιτροπής καταλήξει στην απόφαση ότι υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας τότε θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις (χρηματικό πρόστιμο), είτε στην Τράπεζα είτε στο ΔΣ είτε στους Διοικητικούς Συμβούλους χωριστά, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν, ενώ αν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας, τότε το θέμα θεωρείται λήξαν.
Σημείωσε ότι το μέγιστο χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί φθάνει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, συνολικά.
Το θέμα που εγείρεται και έχει προκαλέσει την έρευνα της ΕΚ είναι κατά πόσον η ηγεσία της Τράπεζας κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες σε σχέση με το τελικό ποσό στήριξης, τις οποίες δεν δημοσιοποίησε με σκοπό να παραπλανηθούν οι μέτοχοι και γενικά οι επενδυτές.
Το τελικό ποσό στήριξης των 500 εκ. ευρώ δεν είχε ανακοινωθεί ούτε κατά τη διάρκεια της ΓΣ των μετόχων της τράπεζας Κύπρου στις 19 Ιουνίου, δύο μόλις εβδομάδες πριν ανακοινωθεί η ανάγκη κεφαλαιακής στήριξης της τράπεζας με επιπλέον 300 εκ. ευρώ λόγω «αυξημένων προβλέψεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο Κύπρου και Ελλάδας και απομείωση ελληνικών ομολόγων», όπως είχε ανακοινώσει τότε η Τράπεζα.
Στο μεταξύ, η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι εσωτερικοί ερευνώντες λειτουργοί της ΕΚ συνεχίζουν την μεγάλη έρευνα που διεξάγουν για την Τράπεζα Κύπρου και για την Λαϊκή Τράπεζα σε σχέση με τα όσα διαδραματίστηκαν τα έτη 2010 και 2011 και η οποία αφορά ενδεχόμενες παραπλανητικές δηλώσεις που έγιναν από αρμοδίους, ανακοινώσεις για σημαντικά γεγονότα που ενδεχομένως θα έπρεπε να εκδοθούν και δεν εκδόθηκαν και που είχαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί είτε θετικά είτε αρνητικά η τιμή της μετοχής των τραπεζών.
Επίσης, η ΕΚ διεξάγει έρευνα στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών κατά την διετία 2010 - 2011 καθώς και πρώτου τριμήνου του 2012 για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν περιληφθεί σωστά ή όχι σε αυτά όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να δοθεί η πραγματική εικόνα στον επενδυτή.
Η Πρόεδρος της ΕΚ είπε ότι η εν λόγω έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Διαψεύδει η Τρ. Κύπρου

Από τη μεριά της, η Τράπεζα Κύπρου διαψεύδει τα «διάφορα δημοσιεύματα και στις δηλώσεις της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σε σχέση με την έρευνα για ενδεχόμενη μη έγκαιρη ανακοίνωση εμπιστευτικών πληροφοριών και τη συνεπακόλουθη ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς».  
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «η Τράπεζα απορρίπτει τις όποιες κατηγορίες και δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι κατά πάντα ουσιώδη χρόνο ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και του Νόμου περί Πράξεων Προσώπων που κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και Χειραγώγησης της Αγοράς.  Η Τράπεζα θεωρεί ότι οι οποιεσδήποτε τοποθετήσεις επί του θέματος πριν την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας προκαλούν ζημιά στην Τράπεζα και προδιαθέτουν αρνητικά το επενδυτικό κοινό χωρίς αυτό να έχει ενώπιον του την πλήρη εικόνα.
Η Τράπεζα επιφυλάσσει πλήρως τα δικαιώματά της και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία τους».

(πρώτη ενημέρωση: 10:34)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης