Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μποτόπουλος (Πρόεδρος Επ. Κεφαλαιαγοράς) στο bankingnews.gr: Η κεφαλαιακή επάρκεια της Ελλάδας θα κρίνει την αξιολόγηση του ΧΑ από τον οίκο FTSE - Μοιρασμένες οι πιθανότητες - Αγκάθι εάν η χώρα κατορθώσει να εξασφαλίσει τη δόση των 31,5 δισ.

Μποτόπουλος (Πρόεδρος Επ. Κεφαλαιαγοράς) στο bankingnews.gr: Η κεφαλαιακή επάρκεια της Ελλάδας θα κρίνει την αξιολόγηση του ΧΑ από τον οίκο FTSE - Μοιρασμένες οι πιθανότητες - Αγκάθι εάν η χώρα κατορθώσει να εξασφαλίσει τη δόση των 31,5 δισ.
«Η κεφαλαιακή επάρκεια της χώρας θα κρίνει και την απόφαση του Ftse για την υποβάθμιση ή όχι του Χρηματιστηρίου της Αθήνας».
Την δήλωση αυτή έκανε αποκλειστικά στο www.bankingnews.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κων/νος Μποτόπουλος προσθέτοντας τα εξής: «τεχνικά έχουμε καλύψει τα 12 κριτήρια που ζητεί ο οίκος Ftse αλλά βέβαια το μεγάλο αγκάθι είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα και εάν θα καταφέρει να λάβει τη δόση των 31 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να επαναλειτουργήσει η οικονομία».
Σε ερώτηση του www.bankingnews.gr τι πιθανότητες δίνει για την υποβάθμιση του ΧΑ ο πρόεδρος της Ε.Κ. σημείωσε τα εξής: «όταν επισκεφτήκαμε με τον πρόεδρο του ΧΑ τον αγγλικό οίκο στις 7 Σεπτεμβρίου μας εξήγησαν ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Συνεπώς περιμένουμε το αργότερο μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου την αξιολόγηση του οίκου Ftse για την Αθήνα.
Το σημείο τριβής που ίσως αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον του ΧΑ είναι το εάν θα εφαρμοστεί από τις 2 Ιανουαρίου 2012 ο φόρος υπεραξίας που έχει ψηφιστεί και εάν θα φορολογηθούν οι ξένοι επενδυτές.
Όπως έχει ζητήσει ο κ. Μποτόπουλος από τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είναι να μην εφαρμοστεί ο συγκριμένος φόρος διότι θα υπάρξει πρόβλημα με την παρουσία των ξένων επενδυτών στα ελληνικά χαρτοφυλάκια. Εκτός από τον οίκο Ftse  όπου παρακολουθεί και αξιολογεί δείκτες και μετοχές με ενεργητικό αξίας 3 τρισ. δολαρίων υπάρχουν άλλοι 3 δείκτες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την παραμονή της Αθήνας στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.  Πρόκειται για τον δείκτη  ΜSCI με δείκτες συνολικού ενεργητικού άνω των 7 τρισ. δολαρίων, τον δείκτη S&P Dow Jones με δείκτες συνολικού ενεργητικού άνω των 6 τρισ. δολαρίων και η JP MORGAN με δείκτες σε μετοχές και ομόλογα που ξεπερνούν τα 5 τρισ. δολάρια σε ενεργητικό.
Να θυμίσουμε ότι μόνον η αγορά της Ελλάδας και της Κολομβίας βρίσκονταν στην ίδια λίστα του οίκου Ftse με το ερωτηματικό της υποβάθμισης. Αντίθετα, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη βρίσκονται υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη αναβάθμιση, ενώ άλλα χρηματιστήρια, όπως του Κουβέιτ, της Γκάνας, του Καζαχστάν, είναι υποψήφια για συμμετοχή στους χρηματιστηριακούς δείκτες Ftse. Όταν αναβαθμίστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο το Μάιο του 2001 τα στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο, έδιναν το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο 21,6% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς και από τότε μέχρι σήμερα σταδιακά αυξανόταν φτάνοντας τον περασμένο Ιούλιο στο 50,2%. Η διατήρηση του Χ.Α. στην κατηγορία των ώριμων αγορών πρόσφερε την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων τα οποία μόνο την τριετία 2004-2007 ξεπέρασαν τα 17 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 2001 με την αναβάθμιση του Χ.Α. είχαν εισρεύσει κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης