Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Bank of America/Merill Lynch: Τα 4 θετικά και τα... 5 αρνητικά του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ - Η αγορά σε λίγο θα απογοητευτεί από το σχέδιο του Draghi

Bank of America/Merill Lynch: Τα 4 θετικά και τα... 5 αρνητικά του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ - Η αγορά σε λίγο θα απογοητευτεί από το σχέδιο του Draghi
Πολύ λίγα ήταν αυτά που παρουσίασε η ΕΚΤ για το σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων, το επονομαζόμενο ΟΜΤ, σύμφωνα με την αναλύτρια της Bank of America, Laurence Boone, η οποία συγκέντρωσε τα αρνητικά και τα θετικά του νέου προγράμματος της ΕΚΤ.
Μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα... αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά.
Σύμφωνα με την Boone, τα αρνητικά όχι μόνο είναι περισσότερα αλλά υπερτερούν. Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η αναλύτρια της BofA ήταν αρνητική έναντι στην ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρήσει το θετικό momentum των αγορών, προεξοφλώντας το αρνητικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά, τα θετικά και τα αρνητικά που εντόπισε η Boone:

Θετικά OMT:
1. Η ωρίμαση εστιάζεται "κυρίως" την περίοδο 1-3 έτη
2. Οι αγορές αξιολογούνται pari passu με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ χάνει το δικαίωμα του προνομιούχου πιστωτή.
3. Δεν υπάρχουν ποσοτικοί περιορισμοί εκ των προτέρων στις αγορές (το οποίο η αγορά το διάβασε ως "απεριόριστες αγορές") - τα ομόλογα λήξεως 2013-15 ανέρχονται σε 526 δισ. ευρώ για την Ιταλία (BTPS) και την Ισπανία (SPGBs) μαζί.
4. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί εξασφαλίσεις ξένου νομίσματος, επαναλαμβάνοντας τις πράξεις της περιόδου 2008-2010

Αρνητικά OMT:
1. Έμφαση στις προϋποθέσεις ενεργοποίησης του προγράμματος. Οι όροι θα είναι πιο αυστηροί από ό, τι ανέμεναν (η ένταξη σε πρόγραμμα του EFSF για να ξεκινήσει το ΟΜΤ, η συμμετοχή του ΔΝΤ επιθυμητή)
2. Δεν υπάρχουν στόχοι στις αποδόσεις, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων διαφάνεια στις αγορές ομολόγων (δηλαδή, όπως και πριν, η ΕΚΤ θα μας πει μόνο μια φορά την εβδομάδα πόσο αγοράσει). Δεν ανακοίνωσε τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αυτές οι αγορές θα διαφέρουν από το SMP
3. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα πληρούν τις προϋποθέσεις για OMT, όταν θα ανακτήσουν την πρόσβαση τους στην αγορά
4. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των εξασφαλίσεων περιορίζονται στην αναστολή της αποδοχής της αξιολόγησης της χωρας - Καμία αλλαγή στα haircuts, χωρίς να παρέχει έτσι καμία ανακούφιση για τις περιφερειακές τράπεζες
5. Το SMP παραμένει ανώτερο από κάθε άλλον πιστωτή και επισήμως θα τερματιστεί, θέτοντας το ζήτημα του ποιος θα στηρίξει την αγορά, ενόσω ενεργοποιηθεί το ΟΜΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης