Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Pimco: Η ΕΚΤ έδρασε, αλλά δεν αρκεί - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας που τους άνοιξε ο Draghi - Αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, κινδυνεύει η ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια οικονομία

Pimco: Η ΕΚΤ έδρασε, αλλά δεν αρκεί - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας που τους άνοιξε ο Draghi - Αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, κινδυνεύει η ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια οικονομία
"Η ΕΚΤ έδρασε, αλλά και πάλι χρειάζεται βοήθεια". Με τη φράση αυτή αποτιμά τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για νέες αγορές κρατικών ομολόγων ο Μ. El Erian, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
Όπως αναφέρει σε νέο του άρθρο στους Financial Times, κατά το τρέχον έτος έχουν αλλάξει ορισμένοι συσχετισμοί όσον αφορά στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Ενώ μέχρι πρότινος το μείζον  ερώτημα ήταν "κατά πόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι σε θέση να αναζητήσουν τις απαιτούμενες πολιτικές", τώρα η ερώτηση είναι "κατά πόσο μπορούν να κινηθούν ταχύτατα στην κατεύθυνση απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα".
Κατά τον El Erian, με το να ανακοινώσει η ΕΚΤ νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, πραγματοποιεί ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα, στόχος ο οποίος κάποτε έμοιαζε ανέφικτος και άπιαστος. Αλλά η ΕΚΤ, συνεχίζει ο επικεφαλής της Pimco, χρειάζεται την στήριξη και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στον κλάδο αυτό.
"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδρασαν πολύ αργά στη διάρκεια της περιόδου 2009-2010", εκτιμά ο El Erian και προσθέτει: Δεν είχαν επαρκώς αντιληφθεί τη δυναμική του δημοσίου χρέους και αρνούνταν να αντιληφθούν πως η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια... επικείμενη τότε κρίση.
Ωστόσο, συνεχίζει, κατά το 2011 ΕΚΤ και Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλήφθηκαν πως πρέπει να αναλάβουν δράση, καθώς τα περιθώρια στένευαν. Αλλά και πάλι τα λόγια ήταν πιο εύκολα από τη δράση. Τα λόγια, οι δεσμεύσει και οι διαρροές ενίσχυσαν την αβεβαιότητα στις αγορές και εκτόξευσαν τα κόστη δανεισμού.
Κατά τον El Erian, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας που τους άνοιξε η ΕΚΤ. Πρέπει, αναφέρει, να προχωρήσουν άμεσα και συντονισμένα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
"Εάν αποτύχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η αξιοπιστία της Ευρωζώνης θα πληγεί τους ερχόμενους μήνες περαιτέρω. Αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να αποκλειστεί για το καλό όχι μόνο της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας", προειδοποιεί ο επικεφαλής της Pimco.

Καμία έκπληξη από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ - Ο Draghi είπε απλά τα αναμενόμενα - Οκτώ αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και ένα μεγάλο πρόβλημα ακόμη άλυτο - Εκείνο της Ελλάδας

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές μετά το τέλος των ανακοινώσεων του M. Draghi, σχετικά με το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών εμφανίζονται εξαιρετικά αντικρούμενες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για πλήρη αποσαφήνιση των λεπτομερειών του OMT...

IOAN SMITH, αναλυτής της KNIGHT CAPITAL
Το θέμα της εξασφάλισης (seniority) είναι το πλέον κρίσιμο από όσα ανακοινώθηκαν σήμερα. Το pari passu δεν αφορά το μέχρι τώρα ισχύον πρόγραμμα αγοράς κρατικών  ομολόγων (SMP) της ΕΚΤ, γεγονός που σηματοδοτεί πως η ελληνική περίπτωση παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνιστά προηγούμενο. Εφόσον δεν έχουν ακόμη δεχθεί ένα haircut, ποιος επενδυτής μπορεί να τους εμπιστευθεί; Η απόφαση της ΕΚΤ να μην τεθεί θέμα seniority στις αγορές ομολόγων θα αυξήσει τις υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών κρατών του βασικού πυρήνα της Ευρωζώνης.

ION-MARC VALAHU, Fund Manager

Η απογοήτευση παραμένει καθώς το θέμα της conditionality παραμένει. Τίποτα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει η ΕΚΤ αν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία δεν καταθέσουν πρώτα επίσημο αίτημα για παροχή βοήθειας.

ANDREW COX, αναλυτής της CITIGROUP

Τα περισσότερα από αυτά που είπε ο Draghi ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενα και σε πλήρη εναρμόνιση με τις διαρροές των προηγούμενων 24ωρων. Κοιτάζοντας πίσω από τις αρχικές αντιδράσεις, την κατεύθυνση σε ευρώ και αγορές τις επόμενες ημέρες θα δώσει η ζήτηση για τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα πρέπει να στηρίξουν τη ζήτηση για ευρωπαϊκούς τίτλους.

ERIC VILORIA, αναλυτής στο FOREX.COM
Το γενικό αίσθημα είναι πως πολλά από όσα ειπώθηκαν σήμερα στη Φρανκφούρτη έχουν ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός πως η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί. Αυτό σκιάζει το ευρώ.

HANS PETERSON, αναλυτής της SEB

Σήμερα ακούσαμε πάνω κάτω ό,τι περιμέναμε να ακούσουμε. Σε γενικές γραμμές η αίσθηση που άφησε η ομιλία του Draghi είναι θετική, αλλά δεν είναι ικανή να δώσει ώθηση στις αγορές.

JOHN HARDY, αναλυτής της SAXO BANK
Οι λεπτομέρειες που ακούσαμε δεν αφορούν σε κάτι καινούριο. Το ερώτημα είναι ένα: Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας μπορούν να μειωθούν; Το πολιτικό σύστημα πρέπει να δώσει την απάντηση.

MICHAEL SNEYD, αναλυτής της BNP PARIBAS
Η ομιλία του Draghi επιβεβαίωσε απλά τα όσα διέρρεαν. Καμία έκπληξη δεν υπήρξε.

EDWARD SMYTH, manager στη  JN FINANCIAL
Δεν θεωρώ πως ο Draghi έκανε αρκετά στην κατεύθυνση ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Δεν είπε κάτι κακό. Απλά είπε τα... αναμενόμενα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης