Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Bank of America Merrill Lynch: Αμφίβολο εάν η Ιταλία μπορεί να καλύψει τα ελλείμματα του δ’ 3μηνου – Είναι στην ουσία εκτός αγορών – Εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια επειγόντως

Bank of America Merrill Lynch: Αμφίβολο εάν η Ιταλία μπορεί να καλύψει τα ελλείμματα του δ’ 3μηνου – Είναι στην ουσία εκτός αγορών – Εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια επειγόντως
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κάλυψη των ελλειμμάτων έκρουσε στην ιταλική κυβέρνηση η Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνοντας ότι αν και μπορεί να καλύψει τα ελλείμματα δύο έως τριών μηνών, ωστόσο η ρευστότητα της το τέταρτο τρίμηνο του έτους μπορεί να μην επαρκέσει για τις ανάγκες της.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική, η ανανέωση του δανεισμού της Ιταλίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη, όσο η χώρα παραμένει στην ουσία εκτός αγορών. Η διαδικασία αυτή θα δοκιμάσει τις αντοχές της ιταλικής κυβέρνησης, αν μάλιστα παραμείνει η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία, οι πιέσεις στις αγορές λόγω Ελλάδας ενταθούν, και οι προοπτικές της ανάπτυξης παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την ευρωζώνη και το ευρωσύστημα πηγάζει από το ιταλικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε 1,7 τρισ. ευρώ, μόνο το 50% διατηρείται εντός της χώρας και ανέρχεται στο 107% του ΑΕΠ. Εύκολα μπορεί να εκτοξευθεί στο 130 % του ΑΕΠ και να προσεγγίσει σε ποσοστά το ελληνικό χρέος, καθότι οι Ιταλοί πρώτοι απ' όλους έχουν κάνει υπερχρήση της «δημιουργικής λογιστικής».
Τυχόν ιταλική εμπλοκή θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ευρωζώνη και ίσως να την ξεθεμελιώσει αν εξελιχθεί, όπως φοβούνται οι Βρυξέλλες. Μάλιστα, όπως εκτιμά η BofA/ML εάν ο ρυθμός ρευστοποίησης των ιταλικών ομολόγων από ξένους αυξηθεί σημαντικά, την ώρα που οι αγορές από εγχώριους μειωθούν, τότε η ιταλική κυβέρνηση θα βρεθεί στην άμεση ανάγκη να ζητήσει εξωτερική βοήθεια.
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής, θεωρούν ότι στο πλαίσιο αυτό που έχει δημιουργηθεί για το ιταλικό χρέος, οι συνθήκες ρευστότητας για την κυβέρνηση Μόντι μπορούν να βελτιωθούν μόνο σε περίπτωση που υπάρξει κάποια παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, όπως ένα νέο πρόγραμμα φθηνών τριετών δανείων (LTROs), ή ένα QE (πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης), ή άλλης μορφής αγοράς κρατικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης