Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σ. Λαζαρίδης (πρόεδρος ΧΑ) στο bankingnews.gr: Τον Σεπτέμβριο η αξιολόγηση των εισηγμένων που παραμένουν εκτός ταμπλό για πάνω από έναν χρόνο

Σ. Λαζαρίδης (πρόεδρος ΧΑ) στο bankingnews.gr: Τον Σεπτέμβριο η αξιολόγηση των εισηγμένων που παραμένουν εκτός ταμπλό για πάνω από έναν χρόνο
(upd2) "Τον Σεπτέμβριο θα αξιολογηθεί το πρώτο γκρουπ των εταιρειών που βρίσκονται για αρκετά χρόνια εκτός ταμπλό, αφού τους έχει δοθεί ένα διάστημα 6 μηνών για να δείξουν μία εικόνα ανάκαμψης. Σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αποφασίσουμε ποιές ειναι υποψήφιες προς οριστική διαγραφή", δήλωσε στο www.bankingnews.gr ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης.
Ήδη έχει καθυστερήσει η  αξιολόγηση και η διαδικασία διαγραφής εισηγμένων εταιρειών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Πρόκειται για τις μετοχές εταιρειών που έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους για περισσότερους από 6 μήνες. Ήδη συνολικά είναι 24 μετοχές αυτής της κατηγορίας, με την πιο παλιά αναστολή διαπραγμάτευσης να γίνεται στις 30 Ιουνίου 2008 και την πιο πρόσφατη αναστολή να πραγματοποιείται στις 6 Δεκεμβρίου 2011.
Ταυτόχρονα, άλλες 16 εισηγμένες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισηγμένων που «φλερτάρουν» με την έξοδο από το Χ.Α. σε σαράντα.
Συνολικά 180 εισηγμένες έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. από το 1997 μέχρι και το 2012. Η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές ήταν το 2006, όταν αποχαιρέτησαν 41 μετοχές το χρηματιστηριακό ταμπλό.  Να υπενθυμίσουμε ότι από τις 2 Φεβρουαρίου 2006, που ξεκίνησε η διαδικασία οριστικών διαγραφών από το Χ.Α επί προεδριας Σπύρου Καπράλου στο ΧΑ και Αλέξη Πιλάβιου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγορας., οι πρώτες που πήραν σειρά ήταν οι εξής εταιρείες: Ipirotiki Software & Publications, ΔΑΝΕ, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δάριγκ, Δυναμική Ζωή, Intersonic, Εμφασις, Domus, Cosmos, Globe, Θεσσαλική, Φιλίππου Δομικά Εργα, Ξιφίας. Στην ιστορία του Χρηματιστηρίου και ειδικότερα από τη δεκαετία του 1990, είχαμε 9 περιπτώσεις εισηγμένων που αποτέλεσαν τα «ναυάγια» της αγοράς, αφού οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε χιλιάδες μικρομετόχους. Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι
εξής: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Ξιφίας, Δυναμική Ζωή, Κεράνης Συμμετοχών, Sex Form, Intersat, Stabilton, Ipirotiki Software.
Oσοι παλαιότεροι, θα θυμούνται την περίπτωση της δωδεκανησιακής εταιρείας ΔΑΝΕ. Η κακή διαχείριση που οδήγησε σε δυσβάσταχτα χρέη και η εμπλοκή ατόμων που είχαν στόχο τη χειραγώγηση της μετοχής και τον πλουτισμό προκάλεσαν την κατάρρευση της εταιρείας, που χρεοκόπησε, αφήνοντας χρέη και εκατοντάδες ανθρώπους στην ανεργία.
Η Θεσσαλική αποτέλεσε το απόλυτο «όχημα» για κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο. Στην περίπτωση της «Κεράνης», γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού και όχι μόνον κόσμου της χώρας συνέδεσαν το όνομά τους στη δεκαετία του 1990 με την περίπτωση, ενώ μέχρι και σήμερα έχουν γίνει οκτώ δημόσιοι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί που έχουν καταστεί άγονοι.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης