Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Νέα Proton bank – Ένα αποτυχημένο πείραμα - Πως τα 250 εκατ κεφάλαια έγιναν -90 εκατ λόγω ζημιών από ομόλογα και νέες προβλέψεις – Χρειάζεται άλλα 240 εκατ – Το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει 500 εκατ

Νέα Proton bank – Ένα αποτυχημένο πείραμα -  Πως τα 250 εκατ κεφάλαια έγιναν -90 εκατ λόγω ζημιών από ομόλογα και νέες προβλέψεις – Χρειάζεται άλλα 240 εκατ – Το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει 500 εκατ
(upd)Αρνητική καθαρή θέση έχει η Νέα Proton bank κοινώς έχασε τα 250 εκατ που ήταν τα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΧΣ και πλέον για να επανέλθει η τράπεζα σε core tier 1 9% χρειάζεται 197 εκατ ευρώ.
Όμως με  βάση τις χρηματοροές, την δομή των στοιχείων ενεργητικού και την συνολική συμπεριφορά του ισολογισμού η τράπεζα θα χρειαστεί όχι 197 εκατ που έχει προβλεφθεί αλλά 230 με 240  εκατ ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 250 εκατ που επένδυσε το ΤΧΣ και χάθηκαν και άλλα 240 εκατ που υποχρεωτικά πρέπει να καταβάλει θα έχει επενδύσει συνολικά περίπου 500 εκατ ευρώ σε μια τράπεζα χωρίς μέλλον.
Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση της νέας Proton bank προκύπτει ότι η τρέχουσα καθαρή θέση της νέας Proton bank είναι -90 εκατ ευρώ.
Μάλιστα αν προστεθούν οι σωρευμένες ζημίες και λοιπά αρνητικά αποθεματικά τότε η ζημία φθάνει τα 340 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η ζημία 251,4 εκατ που εμφάνισε η νέα Proton bank σε μετά φόρων βάση προέρχεται από απομείωση ομολόγων 146 εκατ και νέες προβλέψεις 91,6 εκατ ευρώ.
Η νέα Proton bank αποτελεί ένα αποτυχημένο πείραμα.
Αν συμπεριληφθούν και οι ζημίες που υπέστη το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων τότε το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η τρέχουσα αξία της νέας Proton bank με αυστηρά κριτήρια και με την νέα αύξηση κεφαλαίου είναι -50 με -100 εκατ ευρώ.
Όποιος ενδιαφερόμενος θέλει να αγοράσει την νέα Proton bank με 30-40 εκατ ευρώ μπορεί να την αγοράσει.

Η δομή του ισολογισμού της νέας Proton bank

Ενεργητικό 1,8 δισ ευρώ
Δάνεια 831 εκατ μετά προβλέψεων
Απαίτηση από ΤΕΚΕ 289 εκατ
Καταθέσεις 1,355 δισ
Ίδια κεφάλαια -89,5 εκατ
Σωρευμμένες ζημίες και λοιπά αποθεματικά -339,5 εκατ
Ζημίες 2001 -251,4 εκατ
Νέες προβλέψεις 91,6 εκατ
Απομειώσεις ομολόγων -146 εκατ 

(Πρώτη ενημέρωση 14:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης