Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

High Frequency Economics: Εάν δεν παρουσιαστούν λύσεις στη Σύνοδο η Ελλάδα πιθανόν να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη - Αυτή θα είναι και η ευρωπαϊκή στιγμή Lehman

High Frequency Economics: Εάν δεν παρουσιαστούν λύσεις στη Σύνοδο η Ελλάδα πιθανόν να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη - Αυτή θα είναι και η ευρωπαϊκή στιγμή Lehman
Οδεύοντας προς τη 19η Σύνοδο Κορυφής από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση οι αγορές πρέπει να κρατούν όχι απλά μικρό, αλλά πολύ μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα της. Αυτό ανέφεραν οι αναλυτές της High Frequency Economics προειδοποιώντας ότι οι τέσσερις ηγέτες των μεγάλων χωρών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία.
Η ευρωζώνη οδεύει χωρίς καμία αμφιβολία προς τη στιγμή Lehman, ή διαφορετικά στην τρομακτική εκείνη στιγμή της κατάρρευσης. Οι αναλυτές της HFE θεωρούν ότι και πάλι η ΕΚΤ θα κληθεί να δώσει μία προσωρινή λύση στην κρίση, δίνοντας και πάλι φθηνά δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες, που ίσως και πάλι να φτάσει το 1 τρισ. ευρώ.
Μέχρι τώρα, η HFE υπήρξε σχετικά αισιόδοξη για την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι πιθανή διάσπαση στη ζώνη του ευρώ θα ήταν αδιανόητη, επειδή οι ευρωχώρες έχουν ωφεληθεί σημαντικά από το ενιαίο νόμισμα και κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να την εγκαταλείψει οικειοθελώς.
Όμως, πλέον οι προβλέψεις της έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο δυσοίωνες. Είναι δύσκολο να επιβεβαιώσει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής, και ότι μπορούν να παρουσιάσουν μία σημαντική και αποτελεσματική λύση.
Είναι καιρός να επανεξετάσουμε τις θέσεις στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να συμφωνήσουν για το πώς θα σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και τα δημόσια οικονομικά της ζώνης αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί ένας χείμαρρος από χρεοκοπίες τραπεζών και κρατικές στάσεις πληρωμών", αναφέρει η HFE στην τελευταία της ανάλυση. Πιθανή νέα αποτυχία της συνόδου κορυφής θα αυξήσει τις πιθανότητες ενός αρνητικού σοκ, όπως η πτώχευση της Lehman.
Η στιγμή της Lehman το 2008 δεν ήταν πραγματικά μια στιγμή. Ήταν μια ιστορία που διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μερικών εβδομάδων πριν και μερικών μηνών μετά την εκδήλωση του γεγονότος. Οι τράπεζες αποτύγχαναν σταδιακά να θέσουν υπό έλεγχο τους ισολογισμούς τους, άλλες τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν και να δανείζονται, μέχρι που ήλθε η αποτυχία... Φοβόμαστε ότι αν αυτή η σύνοδος κορυφής δεν παρουσιάσει συγκεκριμένες λύσεις, που θα ρυθμίζουν τις θεσμικές αποτυχίες... τότε είναι πολύ πιθανή μια αποχώρηση της Ελλάδα από την ΟΝΕ, καταλήγουν οι αναλυτές της High Frequency Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης