Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Κλειδώνει» η αναχρηματοδότηση από το ΤΧΣ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Καταλυτική η υπουργοποίηση Ράπανου αλλά και η κυβέρνηση συνεργασίας

«Κλειδώνει» η αναχρηματοδότηση από το ΤΧΣ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Καταλυτική η υπουργοποίηση Ράπανου αλλά και η κυβέρνηση συνεργασίας
Το μοντέλο της αναχρηματοδότησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται –κατά πάσα πιθανότητα- να επιλέξει η νέα κυβέρνηση.
Όπως ανέφεραν κύκλοι της τράπεζας, ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η ανάληψη από τον κ. Β. Ράπανο της θέσης του υπουργούν Οικονομικών συντελούν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, και με τις «ευλογίες» της Τρόικα, φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση της αναχρηματοδότησης, με τους όρους βέβαια και τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες τράπεζες.
Η «θητεία» του κ. Ράπανου ως προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η καλή σχέση που είχε με τον επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλέονα Παπαδόπουλο και η αγαστή συνεργασία των δύο μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έπαιξαν καθοριστικό λόγο στο να «περάσει» η επιχειρηματολογία του ΤΤ υπέρ της αναχρηματοδότησής του και όχι της κρατικοποίησης ή του κλεισίματος.
Σημειώνεται ότι ήδη επί κυβέρνησης Παπαδήμου η διοίκηση του ΤΤ είχε διαβιβάσει στην Τρόικα, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, μια σειρά από επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία το ΤΤ πρέπει να παραμείνει ιδιωτικό και να αναχρηματοδοτηθεί από το ΤΧΣ.
Όπως όλα δείχνουν –και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αυτή είναι η απόφαση που θα πάρει τελικά η κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι στην κορυφή της ατζέντας και το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βασικό στοιχείο της.
Μεταξύ άλλων, στην επιχειρηματολογία που είχε καταθέσει το ΤΤ περιλαμβάνονταν τα εξής σημεία:
* το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία, καθώς και οι επισφάλειές του κατά Blackrock βρίσκονται στο ένα τέταρτο του μέσου όρου της αγοράς, αλλά και –σε αντίθεση με την Αγροτική Τράπεζα- δεν έχει την τάση και την παράδοση να χάνει τα κεφάλαιά του ανά τριετία.
* η τράπεζα έχει ιστορική σύνδεση με την αποταμίευση. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι 2,5 εκατομμύρια Έλληνες διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς σε αυτό, ενώ παράλληλα μπορεί να προσελκύσει σχετικά εύκολα καταθέσεις, είτε όψεως είτε ταμιευτηρίου.
*ως προς τα εργασιακά θέματα που αντιμετωπίζει (σχέση με τους συνδικαλιστές, υπεράριθμο προσωπικό, υψηλό κόστος ανά εργαζόμενο κλπ), αυτά θα μπορούσαν σχετικά εύκολα να διευθετηθούν. Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι θα μπορούσαν να μπουν μειώσεις μισθών, μειώσεις προσωπικού αλλά και στοχευμένες και περιορισμένες εθελούσιες έξοδοι.
* ως προς την εξάρτηση του ΤΤ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη ρευστότητα της, η πραγματική εξάρτηση από αυτήν (ως προς ποσοστό των χρημάτων του δανεισμού προς το ενεργητικό) θα μπορούσε άμεσα να είναι στο 8%, ενώ οι απαιτήσεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για ποσοστό 15% το 2015.
* μετά την επανακεφαλαιοποίηση το ΤΤ μπορεί άμεσα να είναι η μόνη Τράπεζα που επιστρέφει εδώ και τώρα όλα τα λεφτά στην ECB
* στα χαρακτηριστικά των ταχυδρομικών τραπεζών συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και να χρηματοδοτήσει κομμάτια του πληθυσμού τα οποία παραδοσιακά δεν έχουν την πιο εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
* ένα σχέδιο ενοποίησης του με τα ΕΛΤΑ θα λειτουργούσε ευεργετικά στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης μεγάλου τμήματος της οικονομίας, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης μικρότερων τραπεζών.
* ουσιαστικά το μοναδικό πρόβλημα που έχει ως τράπεζα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προέρχεται από το PSI, για το οποίο στην πραγματικότητα δεν ευθύνεται, καθώς επένδυσε την επιπλέον ρευστότητα του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θεωρούνταν εξόχως ασφαλή στο παρελθόν.
*μόλις ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ, το ΤΤ θα μπορούσε να είναι η μοναδική τράπεζα που μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα την οικονομία.

Δημήτρης Πεφάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης