Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

HSBC: Τα τέσσερα σενάρια εντός και εκτός ευρωζώνης για την Ελλάδα - Barclays: Η σωτηρία της Ευρώπης είναι η παρέμβαση της ΕΚΤ που σχεδιάζει αγορές κρατικών ομολόγων, μείωση επιτοκίων και LTROs

tags :
HSBC: Τα τέσσερα σενάρια εντός και εκτός ευρωζώνης για την Ελλάδα - Barclays: Η σωτηρία της Ευρώπης είναι η παρέμβαση της ΕΚΤ που σχεδιάζει αγορές κρατικών ομολόγων, μείωση επιτοκίων και LTROs
Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για την πορεία της Ελλάδας στο ευρώ δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες, με τους αναλυτές να περιστρέφονται συνεχώς γύρω από το λεγόμενο Grexit, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Παρά την εντατικοποίηση των συζητήσεων για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, τα καταστροφικά σενάρια που προβλέπουν τη διάλυση της ζώνης, έχουν ξεπεραστεί σήμερα από τις αγορές, σε αντίθεση με την έναρξη της κρίσης, ανέφερε ο επικεφαλής συναλλαγματικής αγοράς της HSBC, David Bloom..
«Το σενάριο του Αρμαγεδδώνα που θέλει το ευρώ να μην υπάρχει και να εξαφανιστεί από την αγορά δεν τίθεται πλέον. Οι επενδυτές μιλούν για Ελλάδα, αφήνοντας όμως στην άκρη τα περί διάλυσης του ευρώ. Εάν το νόμισμα επρόκειτο να διαλυθεί δεν θα ήταν στα 1,27 δολάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bloom.
Από τη μεριά της, η Barclays θεωρεί ότι το κλειδί της επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης το έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλέον, μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, όποια απόφαση και αν ληφθεί θα σημάνει την περαιτέρω πτώση του ευρώ, σημειώνει.

Τα τέσσερα σενάρια του Grexit

Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, υπάρχουν τέσσερα σενάρια που μπορεί να συμβούν.
Σύμφωνα με αυτά, το καλύτερο σενάριο για το ενιαίο νόμισμα θα ήταν σε περίπτωση μιας ελληνικής έξοδο να μην υπάρξουν συνεχείς αλυσιδωτές επιπτώσεις για τις υπόλοιπες χώρες, και η εμπειρία να είναι επιζήμια μόνο για την Ελλάδα.
«Το καθαρό αποτέλεσμα για το ευρώ θα είναι να ‘μονωθεί’ η Ελλάδα, ενώ θα αποτελέσει και μια σαφής προειδοποίηση προς εκείνους που προτίθενται να ακολουθήσουν. Η αγορά θα αισθάνεται ασφαλής ότι το ευρώ είναι αδιαίρετο».
Ένα σενάριο όπου δεν θα υπήρχαν συνεχείς αλυσιδωτές επιπτώσεις και στο οποίο μια ελληνική έξοδος αποδεικνύεται επιτυχής παρά τα αρχικά προβλήματα θα ήταν επίσης καλό για το ευρώ, καθώς θα δείξει ότι οι πολιτικοί είναι σε θέση να περιορίσουν τις παράπλευρες συνέπειες της εξόδου.
Κακό σενάριο για το ευρώ θα ήταν μια περίπτωση στην οποία οι αλυσιδωτές επιπτώσεις θα είναι οξείες και η ελληνική εμπειρία εξόδου καταστροφική, καθώς αυτό θα αυξήσει την ανησυχία ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Ελλάδα έχει την τραυματική εμπειρία της εξόδου, έτσι και άλλες χώρες θα ήταν πολύ λιγότερο πρόθυμες να την μιμηθούν. Σ’ αυτήν την περίπτωση το ευρώ θα υποχωρήσει σημαντικά.
Το χειρότερο σενάριο για το ευρώ θα ήταν αν οι επιπτώσεις της μόλυνσης σε άλλες χώρες να είναι μεγάλες, προκαλώντας τα υπόλοιπα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας.
"Η απόφαση για τις χώρες της περιφέρειας να εγκαταλείψουν θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη αν δουν ότι η Ελλάδα, παρά το αρχικό τραύμα προσαρμογής, απολαμβάνει τα οφέλη ενός ελεύθερα κυμαινόμενου νομίσματος.
«Η απειλή της διάλυσης του ευρώ θα είναι μεγάλη, ενώ και εδώ η αξία του ευρώ θα υποχωρήσει σημαντικά».

Barclays: Το κλειδί της επίλυσης της κρίσης το έχει η ΕΚΤ

Το κλειδί για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι πλέον στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά μάλιστα και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Ποια όμως είναι αυτά τα κλειδιά;
Σύμφωνα με την Barclays η πλειονότητα των επενδυτών θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα βάλει σε προτεραιότητα το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το (SMP), με το ενδιαφέρον της να εστιάζεται στην Ισπανία και την Ιταλία το επόμενο 3μηνο. Η μείωση του επιτοκίου έρχεται δεύτερο στη λίστα και πιθανό νέο πρόγραμμα φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων, τα LTROs, τρίτο.
Μάλιστα, η Barclays θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οποια απόφαση και αν πάρει η ΕΚΤ θα σημάνει περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης