Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Παρελθόν ο Ορφανίδης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου – Επιρρίπτει ευθύνες στους Ευρωπαίους που αποφάσισαν για το ελληνικό PSI – Έως 2,5 δισ η κεφαλαιακή ανάγκη της Λαικής

Παρελθόν ο Ορφανίδης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου – Επιρρίπτει ευθύνες στους Ευρωπαίους που αποφάσισαν για το ελληνικό PSI – Έως 2,5 δισ η κεφαλαιακή ανάγκη της Λαικής
«Ανυπόστατες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες που του επιρρίπτουν για την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την κρίσιμη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, όπου και του ανακοινώθηκε η μη ανανέωση της θητείας στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν το μεσημέρι του Σαββάτου θα ανακοινωθεί και επίσημα ο διορισμός του Πανίκου Δημητριάδη ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Ο Ορφανίδης δεν παραδέχτηκε ότι έκανε κάποιο λάθος στην εποπτεία των τραπεζών, καθώς όπως δήλωσε έχουν έχουμε αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών αποφάσεων. Να υπενθυμίσω ότι οι αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που αυτή τη στιγμή στοιχίζει τόσο πολύ στους μέτοχους όλων των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυπριακών τραπεζών, ήταν απόφαση που λήφθηκε σε πολιτικό επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρώπης, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η σημερινή συνάντηση του κ. Ορφανίδη με τον κ. Χριστόφια πάντως ήταν η πρώτη μετά από πολύ καιρό, και μετά τη ρήξη που επήλθε λόγω της έντονης κριτικής που άσκησε κατά καιρούς ο διοικητής στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε ερώτημα εάν η απόφαση είναι να φύγει και εάν θα φύγει με ήσυχη συνείδηση, απάντησε ότι «η συνείδηση μου είναι ήσυχη είτε έτσι είτε αλλιώς». Υπενθυμίζεται εδώ ότι η λήξη της θητείας του Διοικητή είναι στις 2 Μαΐου.
Ο Ορφανίδης, τέλος ανέφερε ότι «έχουν ληφθεί πολλών ειδών αποφάσεις οι οποίες έχουν συντελέσει στο πρόβλημα».  Μάλιστα, έδωσε «ραντεβού» την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπου όπως ανέφερε θα αναλύσει θέματα της εποπτείας τραπεζών και γενικότερα της οικονομίας.
Στη θέση του Ορφανίδη αναμένεται σύντομα να αναλάβει ο οικονομολόγος, Πανίκος Δημητριάδης. Υπό τη διοίκηση του κ. Δημητριάδη, οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπους ανακεφαλαιοποίησής τους για κάλυψη των ζημιών ύψους 4,7 δισ. ευρώ που ανακοίνωσαν για το 2011 και να στηρίξουν παράλληλα την οικονομία, που βρίσκεται σε ύφεση.

Έγγραφο – φωτιά για τη δρομολόγηση κρατικής στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας

Δυσμενές  σενάριο για τη Λαϊκή Τράπεζα και την κυπριακή οικονομία περιγράφεται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που αποτελεί πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, να υπογράψει δέσμευση για ανάληψη ευθύνης κρατικής στήριξης της Λαϊκής.
Η πρόταση περιλήφθηκε για συζήτηση και έγκριση στην ατζέντα της προσεχούς συνεδρίασης του Υπουργικού. Όπως αναφέρει το έγγραφο, «η κρατική παρέμβαση, εάν χρειαστεί, θα αποτελεί έσχατη επιλογή» και αφού «εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για αύξηση του κεφαλαίου μέσω των αγορών».
Ωστόσο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, και «σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες για ανακεφαλαιοποίηση μέσω των αγορών» οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρει το έγγραφο, «θα συνεπαγόταν την ανάληψη, σε πρώτο στάδιο, δυνητικής υποχρέωσης από μέρους του Κράτους ποσού μέχρι 2,5 δισ. ευρώ που θα κάλυπτε το σύνολο των δράσεων για ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας». Αυτό πρέπει να γίνει με αυστηρές προϋποθέσεις, όπως ο διορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση, περιορισμοί στις απολαβές των ανώτατων αξιωματούχων, κατάργηση των bonus κ.λπ.
«Πρόσθετα», όπως σημειώνεται, «θα πρέπει να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει κλείσιμο υποκαταστημάτων, ανασυγκρότηση των δραστηριοτήτων του ιδρύματος, μείωση της απασχόλησης και σημαντική μείωση των απολαβών του προσωπικού».

Cyprus Popular: Παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για την υλοποίηση του κεφαλαιακού πλάνου

Προσηλωμένη στο στόχο της για την υλοποίηση του κεφαλαιακού της πλάνου, όπως αυτό παρουσιάστηκε στους μετόχους στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2 Απριλίου 2012 και συμφωνήθηκε με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, παραμένει η Cyprus Popular Bank.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση και οι αναφορές σημερινού δημοσιεύματος σε πιθανές ενέργειες της Κυβέρνησης, εντάσσονται στους σχεδιασμούς για την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας δέσμευσής της για στήριξη του Τραπεζικού συστήματος εάν παραστεί ανάγκη.
Παρόμοιοι σχεδιασμοί γίνονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε κυβερνητικό επίπεδο και συνδέονται με την ετοιμότητά τους για πιθανή στήριξη του τραπεζικού τομέα, επισημαίνει επίσης η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης