Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Απομακρύνονται άρον άρον από τα ευρωπαικά ομόλογα - Για αναξιοπιστία μιλά η Pimco, ο Paulson σορτάρει και οι αναλυτές βλέπουν τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή

tags :
Απομακρύνονται άρον άρον από τα ευρωπαικά ομόλογα - Για αναξιοπιστία μιλά η Pimco, ο Paulson σορτάρει και οι αναλυτές βλέπουν τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή
Όλο και περισσότεροι γκουρού των επενδύσεων γυρνούν την πλάτη προς την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα καθώς η κρίση χρέους φαίνεται ότι έχει περάσει για τα καλά στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την Ισπανία.
Από τη μία μεριά ο Bill Gross της Pimco κάνει λόγο για αναξιοπιστία της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, ενώ από την άλλη μεριά ο δισεκατομμυριούχος John Paulson δηλώνει ότι σορτάρει τα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς η κρίση χρέους απειλεί την "πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει" Ισπανία. Παράλληλα, πλήθος άλλων κορυφαίων αναλυτών αναφέρουν ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη επανέρχεται, βλέποντας τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή.
Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Pimco, Bill Gross προτρέπει να μην εμπιστεύεται κανένας επενδυτής τις δημοπρασίες στην Ευρώπη, με αφορμή τις πιέσεις που δέχεται η αγορά ομολόγων στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Gross, η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων είναι τεχνητά ελεγχόμενη στο μεγαλύτερο μέρος της. Αυτό δεν σημαίνει ότι ιδιώτες επενδυτές, σαν την Pimco για παράδειγμα, δεν μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα, αλλά οι περισσότερες εκδόσεις απορροφούνται από τις εθνικές τράπεζες της κάθε χώρας που εκδίδει τους τίτλους. Είναι μέρος της λειτουργίας τους συστήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Gross.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, ο τρόπος που λειτουργεί η σύνδεση των τραπεζών, της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων είναι η αιτία που κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις αποδόσεις που ορίζονται στις εκδόσεις ομολόγων. Αυτό συμβαίνει παντού. Όχι μόνο στην Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και παντού. Είναι τελείως διαφορετικός τρόπος από ότι συμβαίνει οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.
Short στα ευρωπαϊκά ομόλογα δηλώνει ο δισεκατομμυριούχος John Paulson, επικεφαλής του fund Paulson & Co, υπό το βάρος των ανησυχιών για την πορεία της ισπανικής οικονομίας.
Κατά τις πληροφορίες, ο 56χρονος John Paulson, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με σημαντική μερίδα αναλυτών γνωστοποίησε ότι σορτάρει τα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς η κρίση χρέους απειλεί την "πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει" Ισπανία.
Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε πως έχει αγοράσει ευρωπαϊκά CDS...
Κατά τον Paulson, σημαντικές ανησυχίες στην τρέχουσα συγκυρία εγείρει η κατάσταση των ισπανικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο διάσημος hedge fund magager, είχε δηλώσει πως η Ευρωζώνη είναι δέσμια δομικών ανισορροπιών και αδυναμιών, οι οποίες τελικά και θα την οδηγήσουν στη διάσπασή της...
Σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης έχει εγκλωβιστεί η Ευρώπη, όπως προειδοποιούν ξεκάθαρα πλέον διεθνούς κύρους οικονομολόγοι, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη για μέτρα ανάπτυξης που θα εξισορροπήσουν τα καταστροφικά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Επιπλέον, οι κεφαλαιογορές αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι η κρίση αργεί να τελειώσει και ''τιμωρούν'' αναλόγως τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα, ενώ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ελληνικά και πορτογαλικά CDS.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αποσύρουν τεράστια ποσά κεφαλαίων από τις αγορές κρατικών ομολόγων.
"Τα δύο τελευταία χρόνια, με φόντο την κρίση χρέους, οι επενδυτές έχουν τραβήξει από τις αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας 100 δισ. ευρώ", όπως προκύπτει από σχετική έρευνα των Financial Times.
Οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν μακριά  από τις αγορές για αρκετά χρόνια ακόμη, εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας τα οποία επιβάλλονται και για τα οποία προειδοποιούν σωρηδόν οι οικονομολόγοι σε δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες.
Με νέες, ακόμη πιο δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το βάρος της κρίσης χρέους, επανήλθε στο προσκήνιο ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής George Soros.
"Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους γίνεται όλο και βαθύτερη και πλέον απειλεί τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης", εκτιμά ο Soros. Φοβάμαι πως η κρίση χρέους επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Δεν έχει ακόμη τελειώσει και δυστυχώς κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση", τονίζει ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής.
"Το ευρώ έχει φτάσει πλέον να αποτελεί σοβαρή απειλή για την πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται ακόμη και η καταστροφή της ΕΕ", προσθέτει και εξηγεί "αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι Ευρωπαίοι έχουν παρεξηγήσει ποιο πραγματικά είναι το πρόβλημα".
Να σημειωθεί πως λίγες μέρες νωρίτερα είχε τονίσει πως το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο δεν μπορεί να δουλέψει... ''Δεν αποκλείεται μάλιστα να αποδειχθεί πλήρως καταστροφικό για την Ευρώπη'', ανέφερε σε σχετικό άρθρο, συμπληρώνοντας πως ''η ειδική μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αποθαρρύνει άλλους επενδυτές από το να διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικό χρέος".
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χώρα και είναι απίθανο να επιβιώσει", είχε τονίσει.
''Η υπερβολική δόση λιτότητας κάνει τα πάντα απλά χειρότερα,'' προειδοποιεί και από την πλευρά του ο Joseph Stiglitz. Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι το ''κούρεμα'' του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο, ενώ χαρακτηρίζει λανθασμένη την επιλογή άμεσης παροχής πακέτων διάσωσης, προτάσσοντας αντίθετα ως σωστή πρώτα τη λύση της αναδιάρθρωσης.Οπως τονίζει, ''χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης'', ενώ σημειώνει ότι ''οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση''.
Η ευρωπαϊκή κρίση χειροτερεύει, προειδοποιεί και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Nouriel Roubini, πρόεδρος της Roubini Global Economics.
''Ο μήνας του μέλιτος στις αγορές αποδείχτηκε μικρός'', καυτηριάζει, υπογραμμίζοντας την εκτόξευση των ιταλοϊσπανικών spreads και τη διατήρηση στα πάλαι ποτέ υψηλά επίπεδα των ελληνοπορτογαλικών. ''Η ύφεση μεταφέρεται από την περιφέρεια στον πυρήνα της ευρωζώνης'', συμπληρώνει ο Roubini, ''δείχνοντας'' τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Το πιστωτικό κραχ στην ευρωζώνη ολοένα και πλησιάζει, εκτιμά ο Roubini, καθώς ''με φόντο τα 3ετή φθηνά δάνεια της ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν έλλειψη ρευστότητας, αλλά κεφαλαιακές ελλείψεις…''.
''Το πρόβλημα είναι ότι η ευρωζώνη δεν διαθέτει αναπτυξιακή στρατηγική'', υπογραμμίζει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος… ''και χωρίς αυτή η λιτότητα αποβαίνει αυτοκταστροφική''.
Σε κοινό του άρθρο άλλωστε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Roubini Global Economics, Arnab Das, τονίζει ότι η λύση για την Ευρωζώνη είναι ένα ''συναινετικό διαζύγιο'' μεταξύ περιφέρειας και πυρήνα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνουν, ''απέτρεψε την καταστροφή, πυροδοτώντας ένα ισχυρό ράλι ανακούφισης, αλλά τίποτε το θεμελιώδες δεν έχει λυθεί. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί κι άλλη αναδιάρθρωση, ενώ η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν επίσης σε αναδιάρθρωση. Επιπλέον, η Ισπανία και η Ιταλία μπορεί να βρεθούν και αυτές με το πιστόλι στον κρόταφο''.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης