Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Εξετάζουν κοινή λύση για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, οι Εθνικές Κεντρικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα – Να αγοραστούν στις τιμές κτήσης, χωρίς να υποστούν haircut – Θα είναι δίκαιη απόφαση…

Εξετάζουν κοινή λύση για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, οι Εθνικές Κεντρικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα – Να αγοραστούν στις τιμές κτήσης, χωρίς να υποστούν haircut – Θα είναι δίκαιη απόφαση…
Κοινή λύση για τα ομόλογα που κατέχουν δύο ειδικές κατηγορίες ομολογιούχων φαίνεται ότι εξετάζει η Τρόικα σε συνεργασία με το IIF το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, εφόσον δεν υπάρξει καμιά έκτακτη εμπλοκή....ως συνηθίζεται....
Ήδη ο Βενιζέλος μίλησε για διαδικασία που θα σχετίζει τον τρόπο απόκτησης των ομολόγων και τον χρόνο (πρωτογενώς ή δευτερογενώς) και τον χρόνο πριν ή μετά την σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου του 2010 ή το Καλοκαίρι του 2010. Όμως με βάση τραπεζική πηγή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά την σωρεία των εναλλακτικών λύσεων που εξετάστηκαν, έχει πέσει η εξής πρόταση.
Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 48 με 49,8 δις ευρώ.

Οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες κατέχουν ομόλογα ύψους 8 δις ευρώ και η ΤτΕ κατέχει ελληνικά ομόλογα περίπου 2,5 δις ευρώ.
Τα φυσικά πρόσωπα κατέχουν επίσης 3 με 3,1 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα.
Επειδή λοιπόν αυτές οι δύο κατηγορίες ομολογιούχων κεντρικές τράπεζες και φυσικά πρόσωπα είναι ειδικές περιπτώσεις, έχει εξεταστεί η λύση μέσω ενός μηχανισμού ίσως μέσω του EFSF, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, να αγοραστούν τα ομόλογα που κατέχουν στις τιμές κτήσης. Αν ένα φυσικό πρόσωπο έχει αγοράσει στις 50 μονάδες βάσης ένα ομόλογο θα το πληρωθεί σε τιμή 50 μονάδων βάσης.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα το πληρωνόταν το ομόλογο στην λήξη του στις  100 μονάδες βάσης και θα διπλασίαζε το επενδεδυμένο κεφάλαιο του.
Ωστόσο τώρα προτείνεται μια δίκαιη λύση, δηλαδή να αγοραστούν τα ομόλογα στην τιμή κτήσης και έτσι με αυτό τον τρόπο να καταδικαστεί η κερδοσκοπία.
Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ τηρούν σιγήν ιχθύος, δεν αφήνουν καμία υποψία ή διαρροή για την λύση που θα υιοθετηθεί.
Μάλιστα υπάρχει «γραμμή» από το Υπουργείο Οικονομικών να μην υπάρξει καμία διαρροή για το θέμα που θεωρείται φλέγον γιατί περιπλέκει την ΕΚΤ αλλά και τα φυσικά πρόσωπα.

Η εμπλοκή της ΕΚΤ είναι δίκαιη στο PSI+

Με αντικειμενικά κριτήρια μπορεί η ΕΚΤ να αντιδρά σθεναρά αλλά με τον ένα ή άλλο τρόπο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εμπλακεί στο ελληνικό PSI+.
Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι με βάση την εξέλιξη των πραγμάτων είναι μάλλον αδύνατο η ΕΚΤ αλλά και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να μην συμμετάσχουν στο PSI+.
Με βάση εκτιμήσεις κυρίως το μεσοσταθμικό κόστος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ,  ανέρχεται στις 66 με 70 μονάδες βάσης.
Αν τα ομόλογα της ΕΚΤ υποστούν haircut 50% είναι προφανές ότι η επιβάρυνση θα είναι περίπου 20% ή σωρευτικά μαζί με τα διαφυγόντα έσοδα λόγω της διαφοράς των κουπονιών περίπου 30%.
Εφόσον συμμετάσχει η ΕΚΤ η δυνητική ζημία θα είναι μεταξύ 10-14 δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο με βάση την λύση που εξετάζεται δηλαδή να επαναγοραστούν τα ομόλογα στις  τιμές κτήσης της ΕΚΤ η Ελλάδα θα κερδίσει 20 δις ευρώ.
Ανάλογα και τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες περί τα 8 δις ευρώ.
Μεταξύ αυτών και τα περίπου 2,5 με 2,6 δις ευρώ ομόλογα που κατέχει και η ΤτΕ.


Τα φυσικά πρόσωπα

Τα φυσικά πρόσωπα κατέχουν πρωτογενώς ή δευτερογενώς 3 με 3,1 δις ευρώ ελληνικού χρέους.
Τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πρέπει να υποστούν haircut.
Μπορεί η Τρόικα να έχει μια απλουστευμένη προσέγγιση στο θέμα…όλοι να ενταχθούν και να κουρευτούν, ωστόσο η εμπλοκή των φυσικών προσώπων θα ήταν άδικη χωρίς πρακτικό όφελος για την διαδικασία.
Πρόσφατα τονίζαμε ως www.bankingnews.gr ότι στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές προτάσεις για τα φυσικά πρόσωπα.
Οι προτάσεις ήταν 7 αλλά φαίνεται ότι τελικά η επικρατέστερη είναι…να αγοραστούν τα ομόλογα των φυσικών προσώπων στις τιμές κτήσης. Έτσι τα φυσικά πρόσωπα δεν θα υποστούν haircut, τα φυσικά πρόσωπα δεν θα χάσουν, δεν θα κερδίσουν οι κερδοσκόποι αλλά θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Οι προτάσεις που είχαν εξεταστεί….

1)Να αποζημιωθούν τα φυσικά πρόσωπα στην τιμή κτήσης δηλαδή να μην πληρωθεί η κερδοσκοπία.
Αν π.χ. ένας επενδυτής αγόρασε ομόλογο στις  40 μονάδες βάσης και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα το πληρωθεί στις 100 μονάδες βάσης με βάση την πρόταση που έχει υποβληθεί είναι να το πληρωθεί στην τιμή κτήσης δηλαδή στις 40 μ.β.
Δηλαδή να πάρει πίσω μόνο το αρχικώς επενδεδυμένο κεφάλαιο χωρίς ζημία.
Η πρόταση αυτή θα αφορά μόνο τα ομόλογα που αγοράστηκαν δευτερογενώς.
Επίσης επειδή η πρόταση αυτή είναι μεν δίκαιη αλλά έρχεται σε δυσαρμονία με το PSI+ θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση για τα φυσικά πρόσωπα ώστε να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης.
Το PSI+ θα περιλαμβάνει αρχικό haircut 50% και αν αποπληρωθεί ομόλογο στις 40 μ.β. θα πρόκειται για haircut 60%. Προφανώς θα εγερθεί θέμα αλλά αυτό μπορεί να διευθετηθεί νομικά.
Συν τοις άλλοις μια τέτοια εξέλιξη για τα φυσικά πρόσωπα θα απέτρεπε τις απώλειες και ταυτόχρονα δεν θα δημιουργούσε ζητήματα με τα CDS.
2)Να υποστούν haircut τα φυσικά πρόσωπα κατά τα πρότυπα των θεσμικών δηλαδή haircut 50% ή κατά το ύψος της απομείωσης.
Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο στην πρώτη φάση τα απέχουν τα φυσικά πρόσωπα αλλά αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης τότε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν εξαιρέσεις και θα ενταχθούν υποχρεωτικά.
Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αν ενεργοποιηθούν τα  CACs, οι ρήτρες συλλογικής δράσης τότε υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν όλοι οι κάτοχοι ελληνικού χρέους.
3)Να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των ομολόγων που αγοράστηκαν πρωτογενώς και άλλων που αγοράστηκαν δευτερογενώς.
Τα φυσικά πρόσωπα κατέχουν 1,4 δις ευρώ ομόλογα που αγοράστηκαν πρωτογενώς και 1,65 δις ευρώ που αγοράστηκαν δευτερογενώς.
4)Να αντικατασταθούν τα ομόλογα των φυσικών προσώπων με νέα ομόλογα διάρκειας 5 ετών ή μεγαλύτερης διάρκειας.
5)Να τεθεί όριο τα 100 χιλ ευρώ ή κάποιο παρεμφερές όριο στα ομόλογα στα οποία σημειώθηκε ακραία κερδοσκοπία π.χ. Μάρτιος 2012 κατά τα πρότυπα των καταθέσεων και των εξασφαλίσεων που παρέχει το ΤΕΚΕ.
6)Να συμψηφιστούν οι υποχρεώσεις των ομολογιούχων προς τις εφορίες  με την ζημία που θα υποστούν από τα ομόλογα.
Η λύση αυτή θα υποχρεώσει πολλούς να αποκαλύψουν και τα πραγματικά τους εισοδήματα
7)H λύση αυτή δεν εντάσσεται στην ομάδα των 6 εναλλακτικών σεναρίων καθώς ελέχθηκε αλλά αγνοείται η τύχη της.
Τα ομόλογα να δεσμευτούν για 3 χρόνια άτοκα σαν κλειστή κατάθεση προθεσμίας και να καταβληθούν επίσης στις τιμές κτήσης μετά την πάροδο των 3 χρόνων

Συμπέρασμα

Αν η λύση ΕΚΤ, εθνικές κεντρικές τράπεζες και φυσικά πρόσωπα αντιμετωπιστούν ως ένα και τα ομόλογα που κατέχουν επαναγοραστούν στις τιμές κτήσης τότε θα πρόκειται για μια δίκαιη λύση.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης