Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Royal Bank of Scotland: Επικίνδυνη εξέλιξη οι ευρωπαϊκές υποβαθμίσεις από τον S&P - Αν υποβαθμιστεί ο ESM, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί θα είναι ίσα με το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης

Royal Bank of Scotland: Επικίνδυνη εξέλιξη οι ευρωπαϊκές υποβαθμίσεις από τον S&P - Αν υποβαθμιστεί ο ESM, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί θα είναι ίσα με το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης
Σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική και πολιτική θέση βάζει τη Γαλλία η πρόσφατη υποβάθμιση της από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του αναλυτή της Royal Bank of Scotland, Jacques Caillou, με αφορμή το μπαράζ υποβαθμίσεων την Παρασκευή.
Ο Caillou επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις στις αγορές από τις υποβαθμίσεις μπορεί να γιγαντωθούν, λόγω των αυξημένων πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη, ενώ θεωρεί ότι η γαλλική υποβάθμιση μπορεί να περιπλέξει μελλοντικές διαπραγματεύσεις γύρω από το ζήτημα της δημοσιονομικής ενοποίησης. Η απώλεια της άριστης αξιολόγησης, είναι πολύ πιθανό να πολιτικοποιηθεί εν όψει των επικείμενων γενικών εκλογών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της λαϊκής υποστήριξης για περιθωριακών κομμάτων. Παράλληλα, η θέση της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι πιθανό να αποδυναμωθεί έναντι της Γερμανίας, καθιστώντας τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις γύρω από το ζήτημα της δημοσιονομικής ενοποίησης ακόμα πιο δύσκολες.
Το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, της ανακοίνωσης του S&P, ήταν η σαφής διαφοροποίηση μεταξύ της Γερμανίας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, που μέχρι τότε απολάμβαναν την άριστη αξιολόγηση. Η Γερμανία βγαίνει πλέον σαφής νικητής από την κρίση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο οίκος S&P ανέφερε ότι το βασικό σκεπτικό πίσω από τις υποβαθμίσεις ήταν η έλλειψη αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας στην ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση έναντι της κρίσης. Η κριτική φαίνεται να είχε και στόχο την απουσία αύξησης της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης της ευρωζώνης, και όχι την ίδια την ΕΚΤ η οποία εγκωμιάστηκε για τις ενέργειές της. Στο πλαίσιο αυτό, είναι μάλλον έκπληξη το γεγονός ότι η λύση για τα προβλήματα της ευρωζώνης, ήταν αρκετά διαφορετική μεταξύ των χωρών, με τις πιο σκληρές λέξεις να αναφέρονται για τη Γαλλία και όχι για τις άλλες χώρες της Ζώνης.
Παρά το γεγονός ότι κράτη μέλη της ευρωζώνης θα διερευνήσουν πλέον τις επιλογές για να κρατήσουν τριπλό-Α του EFSF, ο Callou αναμένει ο S&P να ευθυγραμμίσει τελικά βαθμολογία του EFSF με εκείνη της Γαλλίας και της Αυστρίας, δηλαδή στο ΑΑ +. Πράγματι, προκειμένου να διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ της EFSF, οι φορείς χάραξης της πολιτικής θα πρέπει να αποδεχθούν μείωση της δανειοδοτικής ικανότητας του EFSF σε περίπου 169 δις. ευρώ, ή να αυξήσουν σημαντικά τις εγγυήσεις τους, κάτι που η RBS πιστεύει ότι είναι απίθανο σε μια εποχή που η έμφαση μετατοπίζεται στο ESM, δηλαδή τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Ο αναλυτής της RBS επισημαίνει ότι οι συζητήσεις γύρω από την πιθανή αύξηση του μεγέθους του ESM τον Μάρτιο θα είναι πιο δύσκολες μετά την υποβάθμιση. Οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ώστε να εξισορροπήσουν τον μεγαλύτερο όγκο δανείων και την επίτευξη μιας αξιολόγησης ΑΑΑ. Χωρίς περαιτέρω αύξηση των επιπέδων κεφαλαίου, η δανειοδοτική ικανότητα του ESM θα μειωθεί κατά 200 δισ. ευρώ, αναφέρει ο Callou. Για να διατηρηθεί επομένως η τρέχουσα δανειοδοτική ικανότητα και η άριστη αξιολόγηση οι χώρες θα πρέπει να διπλασιάσουν το επίπεδο του κεφαλαίου τους στο ESM σε σύγκριση με τη σημερινή τους δέσμευση. Εάν όμως οι πολιτικοί θέλουν να διπλασιάσουν την ικανότητα δανειοδότησης του ESM (με παράλληλη διατήρηση του ΑΑΑ), τότε ο ESM θα χρειαστεί κεφάλαιο ίσο με το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Ο  Callou εκτιμά ότι τόσο η ΕΤΕπ όσο και η ίδια η ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγουν την υποβάθμιση, ενώ ένα αρνητικό outlook, ιδίως στην περίπτωση της ΕΤΕπ, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Επενδυτική στρατηγική

Ο Callou συστήνει στους επενδυτές να κρατήσουν πολύ μετριοπαθή στάση στην αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ οι ροές κεφαλαίων αναμένεται να κατευθυνθούν σε πιο ασφαλείς αγορές. Οι αγορές θα αρχίσουν να διαμορφώνονται με πιο σαφή τρόπο μετά την ανακοίνωση της αξιολόγησης των δύο μηχανισμών στήριξης, του EFSF και του ESM.
Θα δούμε κάποια ενίσχυση των γερμανικών ομολόγων, γι’ αυτό και η σύσταση αναμένεται να είναι bullish προς αυτά. Από την άλλη, αποφεύγουμε αγορές όπως η Ιταλία, καθώς η υποβάθμιση θα φέρει ενισχύσει την «αυτοκαταστροφική» πολιτική της λιτότητας, με παράλληλους πολιτικούς κινδύνους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης