Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σχεδιάζεται η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της ΑΤΕ και του ΤΤ παρ΄ ότι είναι κρατικές τράπεζες

Σχεδιάζεται η προσφυγή  στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της ΑΤΕ και του ΤΤ παρ΄ ότι είναι κρατικές τράπεζες
Αποχρώσες ενδείξεις ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει μεταξύ υπουργείου οικονομικών και Τρόικας για το αν είναι δυνατό οι ελληνικές κρατικές τράπεζες ΑΤΕ και ΤΤ θα μπορούσαν να προσφύγουν στο ΤΧΣ μάλλον βαίνουν θετικές.

Αν και ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών τηρείται σιγήν ιχθύος, ωστόσο με βάση όλες τις ενδείξεις ανοίγει ο δρόμος για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις μέσω του ΤΧΣ και των κρατικών τραπεζών.
Ως είναι παγκοίνως γνωστό η Τρόικα και το μνημόνιο δεν επιτρέπουν την προσφυγή κρατικής τράπεζας στο ΤΧΣ.
Το μνημόνιο ορίζει ότι οι κρατικές τράπεζες θα πρέπει να υποστηριχθούν κεφαλαιακά από το κράτος.
Με δεδομένο ότι το ελληνικό κράτος ως βασικός μέτοχος αδυνατεί να ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες και οι όποιες κινήσεις έχουν προσωρινό και ειδικό χαρακτήρα.
Π.χ. στην ΑΤΕ η αύξηση κεφαλαίου των 290 εκατ ευρώ έχει αποκλειστικά ως στόχο να επαναφέρει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ειδικά το tier 1 πάνω από το 8% ώστε η τράπεζα να πληρεί τις προϋποθέσεις της ΤτΕ και το κυριότερο να μπορεί να αντλεί ρευστότητα μέσω του ELA.
Με tier 1 στο 4 ή 5% είναι αδύνατη η προσφυγή και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε εξαίρεση.
Ως εκ τούτου οι κεφαλαιακές ενισχύσεις π.χ. της ΑΤΕ στα 290 εκατ δεν καλύπτουν το δομικό πρόβλημα της κεφαλαιακής ανεπάρκειας της ΑΤΕ αλλά αποτελεί μια προσωρινή λύση για να μπορέσει η τράπεζα να καλύψει ορισμένα κρίσιμα τεχνικά ζητήματα.
Όταν θα εγγραφούν οι ζημίες από το haircut των ομολόγων στα αποτελέσματα χρήσης 2011 δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2012 είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η ΑΤΕ όσο και το ΤΤ θα βρεθούν με αρνητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δηλαδή χωρίς κεφάλαια.
Εκ των πραγμάτων οι αποφάσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ΑΤΕ και ΤΤ μέσω του ΤΧΣ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και capital plans τα οποία προφανώς και μετατίθενται όλα για τον Φεβρουάριο του 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης