Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η διοίκηση της Emporiki bank ζητάει μειώσεις αποδοχών κατά 17% και ο σύλλογος εργαζομένων έχει θέσει κόκκινη γραμμή το 7% - Η συμβιβαστική λύση 12% με 14%....

tags :
 Η διοίκηση της Emporiki bank ζητάει μειώσεις αποδοχών κατά 17% και ο σύλλογος εργαζομένων έχει θέσει κόκκινη γραμμή το 7% - Η συμβιβαστική λύση 12% με 14%....
Έντονες είναι οι διεργασίες για την μείωση των αποδοχών στους τραπεζοϋπαλλήλους της Emporiki bank καθώς η διοίκηση θέτει ως βάση για διαπραγμάτευση πρόταση για μειώσεις 17% και ο σύλλογος εργαζομένων έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή το 7%.

Προφανώς οι μειώσεις αποδοχών είναι ένα θέμα που δεν βρίσκεται στις παρυφές των διαπραγματεύσεων αλλά στο επίκεντρο.
Το τραπεζικό σύστημα είναι ζημιογόνο και ειδικά η Emporiki μόνιμα ζημιογόνος.
Η μείωση αποδοχών πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης από όλες τις πλευρές και όχι ταμπού.
Εν προκειμένω θα πρέπει να μειωθούν ως εξαλειφθούν πλήθος επιδομάτων τα οποία δεν συνάδουν με την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία.
Ο σύλλογος εργαζομένων της Emporiki bank προφανώς και θέτει τα αιτήματα του αλλά μείωση 7% δεν είναι επαρκής.
Επίσης μια άλλη παράμετρος ίσως η σημαντικότερη.
Οι χαμηλόμισθοι δηλαδή όσοι είναι κάτω των 1000 ευρώ καθαρά δεν θα πρέπει να υποστούν μείωση ή αν αποφασιστεί να είναι οριζόντια να είναι κλιμακωτή με βάση την εισοδηματική τάξη έτσι ώστε το άθροισμα των μειώσεων στις διάφορες κλίμακες να συγκλίνει στην τελική συμφωνία.
Το 7% που ζητάει ι σύλλογος εργαζομένων είναι λίγο το 17% δεν είναι πολύ αλλά σίγουρα θα βρει πολλές αντιδράσεις.
Μια μείωση στον μέσο όρο 12% θα μπορούσε να είναι ρεαλιστική. Το καλύτερο σενάριο στο 14% αλλά το 12% ίσως είναι επαρκές.
Εν τω μεταξύ σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων έως 20% βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ διοικήσεων και εργαζομένων.
Με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί
Η Geniki bank ήταν η πρώτη τράπεζα που ζήτησε επίσημα μείωση αποδοχών 10%.
Ακολούθησε η Emporiki όπου συζητούνται μειώσεις έως 17%.
Η Πειραιώς έχει ζητήσει μεσοσταθμική μείωση 15% με 16%
Η Marfin Popular Bank μείωση μεταξύ 10% με 15%
Η Εθνική ζητάει μείωση κοντά στο 20%.
Αν περάσουν αυτές οι μειώσεις η συνολική εξοικονόμηση θα φθάσει τα 450 εκατ ευρώ για τις τράπεζες.
Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι η ΟΤΟΕ έχει κατανοήσει πλήρως την κατάσταση και δέχεται εξωραϊσμό επιδομάτων.
Το συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζοϋπαλλήλων φέρεται να εξετάζει μειώσεις ή εξωραϊσμούς όπως τους χαρακτηρίζει σε σειρά επιδομάτων.
Τραπεζίτες και εργαζόμενοι πλέον κάθονται στο ίδιο τραπέζι και είναι πιθανό να πετύχουν μια συμφωνία καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι τα χειρότερα είναι εμπρός…
Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν στην εποχή στασιμότητας και φθοράς. Όσο δεν καταγράφεται ανάπτυξη στην οικονομία τόσο το τραπεζικό σύστημα θα παραμένει εγκλωβισμένο, αντιπαραγωγικό θα συντηρεί δυνάμεις χωρίς να παράγει νέα κέρδη θα ανακυκλώνει έσοδα και γενικώς ας προετοιμαστούν όλοι για τις δύσκολες μέρες.
Ορισμένες τραπεζίτες λοιπόν κατανοούν ότι δεν μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις αμέτοχοι.
Η ελληνική οικονομία εξελίσσεται άκρως αρνητικά ενώ το πρόβλημα των τραπεζών είναι οι μητρικές τράπεζες είναι η παρουσία τους στην Ελλάδα και μια από τις πολλές πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβουν οι τράπεζες είναι η μείωση λειτουργικού ελαστικού και ανελαστικού κόστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης