Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

UBS: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα! - Πως οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να κάνουν διαχειρίσιμη την ελληνική χρεοκοπία - Στο κατώφλι της ύφεσης η Ευρώπη το 2012

UBS: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα! - Πως οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να κάνουν διαχειρίσιμη την ελληνική χρεοκοπία - Στο κατώφλι της ύφεσης η Ευρώπη το 2012
"Καθώς η Ευρώπη αναζητά την πλέον συντονισμένη και οριστική λύση για την ελληνική περίπτωση, το σίγουρο είναι ένα: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα!".
Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις εξελίξεις επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας για την περίοδο 2012-2013(Global Economic Outlook 2012-2013) η UBS.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιδοθεί σε έναν δύσκολο αγώνα, προκειμένου να φτάσουν στη λύση εκείνη που η ελληνική χρεοκοπία θα συνιστά ένα διαχειρίσιμο γεγονός, τόσο από πλευράς πολιτικού κόστους, όσο και σε σχέση με το βάρος που επωμίζονται οι πιστωτές της χώρας.
Με μια ευρύτερη ματιά στα τεκταινόμενα της Ευρώπης η UBS συνοψίζει τους σημαντικότερους κινδύνους στους εξής:
- Στη μόνιμη συζήτηση για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
- Στο ενδεχόμενο η Ιταλία να μην κατορθώσει να τιθασεύσει το χρέος της.
- Στην πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας, που διαθέτει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.
- Στις πιθανές εμπλοκές που ενδεχομένως ανακύψουν αναφορικά με τη διαδικασία μόχλευσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε αριθμούς


- Η UBS εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 3,1% το 2012 και 3,4% το 2013.
- Στις αρχές του 2012 η Ευρωζώνη θα βρεθεί στο κατώφλι της ύφεσης. Για το σύνολο του 2012 η ανάπτυξη εκτιμάται μόλις στο 0,2%, ενώ για το 2013 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 1%.
- Η ύφεση της Ευρωζώνης δεν θα σημάνει αυτόματα και παγκόσμια ύφεση. Η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει σχετικά απομονωμένη από την αδυναμία της Ευρωζώνης. Το 2012 η ανάπτυξη των ΗΠΑ εκτιμάται στο 2,3% και το 2013 στο 2,7%.
- Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα δύο χρόνια. Κλειδί για την ανάπτυξή τους θα είναιη ικανότητά τους να διαχειριστούν τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική τους.
- Οι αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίσουν να κινούνται στον αστερισμό της αναιμικής ανάκαμψης, ενώ την εμφάνισή τους θα κάνουν - κυρίως στην Ευρώπη - έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις.
- Η σταδιακή ανάκαμψη των ΗΠΑ σε σχέση με το υφεσιακό καθεστώς στο οποίο θα εισέλθει η Ευρωζώνη θα οδηγήσει σε σημαντική εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα, η UBS εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,25 δολ στα τέλη του 2012 και ακόμη χαμηλότερα στα 1,20 δολ στα τέλη του 2013.

Noμισματική πολιτική

Όπως, τέλος, προβλέπει η UBS η νομισματική πολιτική στις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να διατηρηθεί ιδιαιτέρως εξυπηρετική (accommodative) έως το 2013.
Η Fed, στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Ομοίως, η ΕΚΤ, η Bank of England, αλλά και η Bank of Japan δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε σύσγιξη της νομισματικής τους πολιτικής εντός των ερχόμενων δύο ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης