Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Συγκλίνουν oι Ευρωπαίοι σε ένα haircut για το ελληνικό χρέος στο 50% - Οι Γερμανοί μιλούν για 50-60%, οι Γάλλοι για 40-50%

Συγκλίνουν oι Ευρωπαίοι σε ένα haircut για το ελληνικό χρέος στο 50% - Οι Γερμανοί μιλούν για 50-60%, οι Γάλλοι για 40-50%
Το χάσμα των Ευρωπαίων για τη λύση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν μοιάζει πλέον τόσο αγεφύρωτο. Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, της κρισιμότερης ίσως Συνόδου στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε μια πραγματικότητα: Το haircut που θα επιβληθεί στο ελληνικό χρέος θα είναι της τάξης του 50%.
Γερμανοί βουλευτές το δήλωσαν ξεκάθαρα: Η Καγκελάριος Μerkel αφού παραδέχθηκε ότι η συμφωνία του Ιουλίου για haircut 21% στα ελληνικά ομόλογα ελήφθη βάσει λανθασμένων στοιχείων και είναι πλέον ανεπαρκής, δήλωσε ότι το ύψος του "κουρέματος" θα είναι τουλάχιστον 50% και το ανώτερο 60%.
Την ίδια ώρα, οι γαλλικές τράπεζες, αν και οι πλέον εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα, εμφανίζονται έτοιμες να δεχθούν ένα haircut της τάξης του 40-50% στο ελληνικό χρέος που διακρατούν.
"Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν θυσίες στο όνομα του ελληνικού χρέους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική ένωση τραπεζών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το "ταβάνι" στο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων δεν πρέπει να ξεπερνά το 50%.
Τυχόν προσέγγιση για το ελληνικό ζήτημα που δεν βασίζεται σε συντονισμένες συζητήσεις, αλλά σε μονόπλευρες αποφάσεις θα συνιστά χρεοκοπία για τη χώρα, προειδοποιεί με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής του IIF, Charles Dallara. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό όι υπάρχουν όρια στο τι σημαίνει εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. "Τυχόν λύση στην ελληνική περίπτωση που δεν είναι συντονισμένη θα έχει σοβαρούς κινδύνους μετάδοσης της κρίσης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", τονίζει ο Dallara.
Να σημειωθεί εδώ ότι την ίδια ώρα πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι το haircut στο ελληνικό χρέος θα είναι αυστηρά εθελοντικό και θα περιλαμβάνει όλα τα ομόλογα που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, λήξης έως το 2035. Κατά τις πληροφορίες, πρόκειται για ομόλογα συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο haircut στο ελληνικό χρέος βρίσκει σύμφωνη και την ΕΚΤ.

Δύο σενάρια για τη μόχλευση του ΕFSF -  Πρόθυμη η Γερμανία για ενίσχυση της δύναμης πύρος σε πάνω από 1 τρις ευρώ
Δύο παραμένουν την ίδια ώρα οι επικρατέστερες επιλογές για τη μόχλευση του EFSF.
Σύμφωνα με απόρρητα ευρωπαϊκά έγγραφα που τελικά είδαν το φως της δημοσιότητας εξετάζονται τα εξής δύο σχέδια:
- Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο που εξετάζεται, ο EFSF αναμένεται να ενισχυθεί μέσω ενός όχηματος ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα χρησιμεύει ώστε να προσελκυθούν νέα δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, να αγοράζονται ομόλογα, καθώς και να αντλούνται κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
- Στο δεύτερο σχέδιο που εξετάζεται, δεν αποκλείεται πιστωτική αναβάθμιση (credit enhancement) για νέα ομόλογα που εκδίδονται, με τον EFSF να χρηματοδοτεί ένα πιστοποιητικό προστασίας το οποίο θα καλύπτει ένα μέρος των ομολόγων αυτών.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη για την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του EFSF σε πάνω από 1 τρις ευρώ (1,39 τρις δολ), όπως προκύπτει από διαρροές στους κύκλους Γερμανών βουλευτών.

Σχέδιο ενεργοποίησης του EFSF για την Ιταλία;
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης του EFSF για τη στήριξη της Ιταλίας.
Κατά τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρεται να εξετάζουν την πιθανότητα αγοράς ιταλικών ομολόγων μέσω του EFSF.
Το σχέδιο, επί της ουσίας, είναι να αναλάβει ο EFSF το ρόλο που έχει τώρα η ΕΚΤ, ήτοι να αγοράζει ιταλικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης