Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κινδυνεύει να φτάσει στα όρια του το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα – Η Ευρώπη εξωθεί τις τράπεζες σε σπιράλ θανάτου

Κινδυνεύει να φτάσει στα όρια του το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα – Η Ευρώπη εξωθεί τις τράπεζες σε σπιράλ θανάτου
Σε αδιέξοδο αναμένεται να βρεθούν οι μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη, όσο δεν επιλύονται τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πρωτοφανής κρίση, καθώς σύμφωνα με τραπεζίτες από το Λονδίνο η ρευστότητα, ή ακόμη περισσότερο τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, έχουν αρχίσει να μειώνονται επικίνδυνα.
Μεγάλοι τραπεζίτες από το Λονδίνο εφιστούν την προσοχή για τα επίπεδα της ρευστότητας στο σύστημα, και μάλιστα ασκούν έντονη κριτική για τις ρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙ και ΙΙΙ, στις οποίες αναφέρεται ότι εάν ένα asset δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί άμεσα για να καλύψει μία ξαφνική κεφαλαιακή ανάγκη, τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί “κεφάλαιο”. Αυτή η ρύθμιση είναι που δεν αφήνει το σύστημα να λειτουργήσεις σωστά, να διοχετεύσει σημαντικά κεφάλαια στην αγορά και να αφήσει τις τράπεζες να είναι λειτουργικό μέρος των market makers, αναφέρουν στο bankingnews στελέχη από το Λονδίνο. Αυτό άλλωστε το φαινόμενο το είδαμε σε ιδιαίτερα έντονη μορφή τον Αύγουστο, με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, προσθέτουν.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την BNP Paribas. Η τράπεζα ανέφερε πρόσφατα ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμα στην αγορά. Υπό αυτήν την παραδοχή τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η γαλλική τράπεζα μπορεί να θεωρηθούν μέρος των κεφαλαίων της; Επομένως θα πρέπει να καλύψει μέσω κεφαλαιακής ενίσχυσης ή με κάποιο άλλο τρόπο τις ανάγκες που προκύπτουν, αναφέρουν οι Βρετανοί τραπεζίτες.
Μάλιστα, το άλλο σημείο το οποίο έχει αναδειχτεί εσχάτως είναι ότι πλέον οι κεντρικές τράπεζες έχουν μετατραπεί σε ισχυροί market makers, καθώς μπορούν να διασφαλίσουν τη ρευστότητα ανεξαιρέτως των assets της αγοράς. Όμως με αυτόν τον τρόπο, πουλώντας οι τράπεζες τα “καλά assets”, τα εύκολα ρευστοποιήσιμα δηλαδή, κινδυνεύουν να μείνουν με αυτά που δεν μπορούν να τους καλύψουν σε μία “δύσκολη” στιγμή. Οι τράπεζες της Ευρώπης δηλαδή κινδυνεύουν να μείνουν από κεφάλαια, έχοντας μπει σε ένα σπιράλ θανάτου, αφού αυτά που πουλιούνται συνήθως πρώτα είναι τα “καλά” κεφάλαια.
Και τι θα γίνει αν κάποια στιγμή σταματήσει η ροή; Το σύστημα θα έχει φτάσει στα όρια του, παρατηρούν οι Βρετανοί τραπεζίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης