Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Δεν φαίνεται να έχουν βάση τα σενάρια για επικείμενο deal μεταξύ της Marfin Popular Bank και της Πειραιώς

   Δεν φαίνεται να έχουν βάση τα σενάρια για επικείμενο deal μεταξύ της Marfin Popular Bank και της Πειραιώς
Νέος γύρος φημών έχει ξεκινήσει και φέρει την Marfin Popular Bank και την Πειραιώς να εξετάζουν την μεταξύ τους συγχώνευση.
Οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώνονται εκατέρωθεν από τις δύο τράπεζες.
Γεγονός είναι ότι τόσο ο Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς όσο και ο Ανδρέας Βγενόπουλος της Marfin έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους, έχουν επικοινωνία και συναντήσεις…

Ωστόσο όλα αυτά ακόμη δεν φαίνεται να οδηγούν σε deals.
Οι δύο τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει κινήσεις και έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά και μετοχικά.
Προτεραιότητα και των δύο τραπεζών και διοικήσεων είναι να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο όλες τις προκλήσεις και έως τώρα τα έχουν καταφέρει αξιοπρεπώς....

Οι κινήσεις της Marfin

Αξιοσημείωτους όγκους με παράλληλη πίεση στην μετοχή παρατηρήθηκε  το τελευταίο διάστημα στην Marfin Popular Bank.
Με βάση πληροφορίες μόνο το τελευταίο διάστημα η Goldman Sachs έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές άνω των 8 εκατ τεμαχίων και για ίδιο λογαριασμό και για πελάτες απόρροια των stop losses που χτυπήθηκαν αλλά και των ανησυχιών για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.
Οι πωλήσεις ολοκληρώνονται και ίσως εκτονωθεί η πίεση στην μετοχή.
Εν τω μεταξύ η Marfin εστιάζεται στην κεφαλαιακή της θωράκιση με στόχο να διατηρεί υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Επίσης μετά τις 20 Αυγούστου θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στην αναδιάταξη του χρέους. Η τράπεζα διαθέτει 3,1 δις ομόλογα Ελλάδος έως το 2020 και core tier 1 στο 9,1%.
Η Marfin πούλησε την  θυγατρική της  στην Αυστραλία ,τον Ιανουάριο του 2011
Έκδωσε μετατρέψιμα αξιόγραφα ενισχυμένου κεφαλαίου με υποχρεωτική μετατροπή σε κοινές μετοχές, η οποία ενεργοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου 2011.
Αντικαθιστά αξιόγραφα Κεφαλαίου ύψους 738 εκατ. σε πρωτοβάθμια κεφάλαια συμβατά με τη Βασιλεία ΙΙΙ, με υποχρεωτική μετατροπή σε κοινές μετοχές, η οποία ενεργοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες
Επιπλέον, η Τράπεζα υλοποιεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δεικτών φερεγγυότητάς της. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω την ανθεκτικότητα της Τράπεζας με βάση ένα δυσμενές σενάριο, όμοιο με αυτό που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική.
Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank είναι δανειστής στην διατραπεζική αγορά (interbank market). Μέρος της διαχείρισης ρευστότητας της Τράπεζας αποτελεί και η τοποθέτηση της πλεονάζουσας ρευστότητας σε άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, για ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμο διάστημα. Με βάση το δυσμενές σενάριο της Πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, ορισμένα από αυτά τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν υποστεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας,  επιβαρύνοντας τα βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια της Marfin Popular Bank κατά 70 μονάδες βάσης. Η εξάλειψη αυτής της κεφαλαιακής επιβάρυνσης, θα οδηγούσε τον δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής στην Αυστραλία, στο 6,3%, με βάση το δυσμενές σενάριο για το 2012.
Ο Όμιλος έχει στόχο να βελτιώσει τη δομή του ενεργητικού του, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσω ενός προγράμματος μείωσης των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, που εκτιμάται να ανέρθει σε 1 δισ. μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 και σε 2 δισ. μέχρι τον Ιούνιου του 2012. Το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση του δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της Τράπεζας κατά 81 μονάδες βάσης, μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2012.


Τα σχέδια της Πειραιώς

Σε μια περίοδο αυξημένων κινδύνων για τις τράπεζες και τους ισολογισμούς τους η Πειραιώς σχεδιάζει τις κινήσεις τις ώστε να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις.
Από την αναδιάταξη του χρέους το εύρος ζημίας που μπορεί να υποστεί η Πειραιώς είναι από 300 με 320 εκατ το καλό σενάριο έως 800 εκατ το κακό σενάριο ενώ υπάρχει και το ζήτημα της Blackrock η οποία για λογαριασμό της ΤτΕ θα αξιολογήσει τα δάνεια και τις προβλέψεις των τραπεζών.
Οι ενέργειες που θα υλοποιήσει η Πειραιώς ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της είναι.
H έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους ως 250 εκατ. ευρώ που έχει ήδη αποφασίσει η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.
Kαταρχήν συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής P. B. Egypt με στόχο τουλάχιστον 110 εκατ ευρώ.
Θα αναδιατάξει στοιχεία ενεργητικού και παθητικού με στόχο να κερδίσει 0,4% στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Δεν αποκλείεται ακόμη και η πώληση της θυγατρικής στις ΗΠΑ της Marathon bank αλλά δεν έχουν υπάρξει ακόμη αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο.
Με τις κινήσεις αυτές η Πειραιώς που διαθέτει core tier 1 9,4% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11,6% θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 500-600 εκατ ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ ζητά από αρχές του 2012 οι τράπεζες να διαθέτουν core tier 1 πάνω από 10%.
Η ενίσχυση αυτή είναι ικανή να απορροφήσει τους κραδασμούς από την συμμετοχή της τράπεζας στα ομόλογα.
Η Πειραιώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των άλλων πρωτοβουλιών που λαμβάνει στηρίζεται και σε ορισμένους ισχυρούς μετόχους Τσέχους και ρώσους….

Τι περιλάμβανε η συμφωνία με PPF και ICT

Τσεχικά και Ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα κατέχουν το 10,5% της Πειραιώς.
Ο Alexander  Nesis  βασικός μέτοχος  του Ρωσικού ομίλου ICT Group  και παραδοσιακός εταίρος του τσεχικού  PPF Group το οποίο κατέχει  το 5,72% της τράπεζας Πειραιώς  έχει αποκτήσει περίπου το 4,5% με 5% της Πειραιώς.  
Ουσιαστικά το Τσέχικο fund PPF Group μαζί με το Ρώσικο fund ICT κατέχουν συνολικά το 10,5% της τράπεζας Πειραιώς.
O Ρώσος Alexander Nesis, ιδιοκτήτης του Group ICT αποτελεί το νούμερο 721 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη (Forbes -2010) , δραστηριοποιείται στον χώρο των τραπεζών και των μετάλλων. Στην κατοχή του έχει την ICT Group, η οποία ελέγχει τη Nomos Bank, ενώ σημαντικά πακέτα μετοχών κατέχει και στη βιομηχανία ειδών – ανταλλακτικών αυτοκινήτου και τρένων στο Λένινγκραντ, Oblast, σε χημικοβιομηχανίες και εταιρείες οικιστικής ανάπτυξης.
Ο Nesis έγινε γνωστός στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή το 1990, όταν και επανεπένδυσε τα κέρδη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ουρανίου στην Κεντρική Ασία, σε εταιρείες ναυπηγείων και μεταλλευμάτων. Μάλιστα, δημιούργησε την Polymetal, με τον δισεκατομμυριούχο Suleiman Kerimov, την οποία και πώλησε το 2005. Ωστόσο την επαναγόρασε τρία χρόνια αργότερα σε πολύ χαμηλότερη τιμή, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει  ότι στο ΔΣ συμμετέχουν  ο  iři Šmejc μέτοχος με 5% στο PPF Group  και Konstantin Yanakov που συνεργάζεται με το PPF αλλά κατά βάση εκπροσωπεί το ICT Group.
Η τοποθέτηση του PPF Group έχει επενδυτικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά.
Το PPF είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής και η τοποθέτηση του τώρα αποδεικνύει ότι εμπιστεύεται την Πειραιώς και ταυτόχρονα δεν ανησυχεί για χρεοκοπία της Ελλάδος.
Ειδικά για την Πειραιώς η έλευση ισχυρών συμμάχων  προφανώς και συγκαταλέγεται στα θετικά καθώς σε μια δύσκολη περίοδο όσο περισσότερους ισχυρούς μετόχους διαθέτει μια τράπεζα τόσο πιο ασφαλής είναι….

Η μετοχική σύνθεση της τράπεζας Πειραιώς

PPF Group 5,72%
ICT Group 4,5% - 4,8%
Οικογένεια Βαρδινογιάννη 4,5%
First Gulf bank 3,01%
ΑΤΕ Βank 2%
Εταιρίες ομίλου 2%
Μ. Σάλλας 1,397%
Κ Αγγελόπουλος 1,3%
ΔΕΚΑ 1,3%
Γ Βαρδινογιάννης 0,3%
Ξένοι θεσμικοί 30%
Ιδιώτες 33,8%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης