Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Προσοχή στις e-απάτες στις διακοπές- Πώς χτυπούν οι σπείρες των ΑΤΜ

Προσοχή στις e-απάτες στις διακοπές- Πώς χτυπούν οι σπείρες των ΑΤΜ
Για «καύσωνα» απατών στα ATM, με νέα και έξυπνα κόλπα από τις σπείρες των επιτήδειων προειδοποιούν οι τραπεζίτες εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών. Και ζητούν από τους πελάτες τους, ιδιαίτερα εκείνους που θα περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο μικρό νησί ή άλλη δημοφιλή τουριστικό προορισμό, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.
Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν τα τραπεζικά στελέχη, το καλοκαίρι στα νησιά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς τόπους, πολλές συναλλαγές γίνονται σε «αφύλακτα» ATM, τα οποία δεν βρίσκονται μέσα σε τράπεζες, αλλά σε δρόμους, πλατείες, καταστήματα, ακόμη και σούπερ μάρκετ.
Αυτό σημαίνει ότι –σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις, όπου η πλειονότητα των ΑΤΜ ελέγχεται από κάμερες και βρίσκεται εντός των τραπεζικών καταστημάτων, είναι πολύ πιο εύκολο για τις σπείρες των επιτήδειων να «στήσουν» κάπο από τα κόλπα τους, αφαιρώντας χρήματα από τους υποψήφιους πολίτες.
Επιπλέον, ειδικά λόγω της κρίσης, φέτος το καλοκαίρι αναμένεται «καύσωνας» ηλεκτρονικών απατών, καθώς ξένοι αλλά και Έλληνες αναζητούν νέους τρόπους για να «παγιδέψουν» ανυποψίαστους πελάτες και να αποσπάσουν είτε χρήματα είτε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ετήσια βάση η λεία της ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ περίπου, παρουσιάζει όμως ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους τραπεζίτες.
Μάλιστα, χρόνο με το χρόνο, τα κόλπα που θέτουν σε εφαρμογή οι σπείρες που προσπαθούν να «ξαφρίσουν» (skimming) τις συναλλαγές στο ΑΤΜ γίνονται ολοένα και πιο καινοτόμα και έξυπνα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «ευρεσιτεχνία» χρησιμοποιούσε μια συμμορία, η οποία παγίδευε με ειδικές μεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών και αποσπούσε χρήματα.
Στην περίπτωση αυτή, που εξιχνιάστηκε μάλιστα πρόσφατα από την αστυνομία τα μέλη της συμμορίας κατά τις νυχτερινές ώρες τοποθετούσαν ειδικές μεταλλικές τάπες στις εξόδους χρημάτων των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης. Ως αποτέλεσμα, όταν οι πελάτες - θύματα προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων, γινόταν μεν κανονικά η συναλλαγή και η χρέωση του λογαριασμού τους, αλλά τα χρήματα της ανάληψης να μην βγαίνουν από το μηχάνημα και οι πελάτες να μην τα λαμβάνουν. Οι δράστες συνεχεία που παρακολουθούσαν τη συναλλαγή, αφαιρούσαν τη μεταλλική τάπα και αποσπούσαν τα χρήματα.
Σε άλλες περιπτώσεις, στις κλασσικές περιπτώσεις «ξαφρίσματος» των ATM, οι συµµορίες τοποθετούν ειδικές συσκευές πάνω στην υποδοχή της κάρτας στο ΑΤΜ µέσω των οποίων μπορούν να «διαβάσουν» τη µαγνητική της επιφάνεια. Παράλληλα, µέσω µικροκάµερας ή µε ειδικές µεµβράνες µπορούν να υποκλέπτουν τον κωδικό αριθµό (PIN) και στη συνέχεια να φτιάξουν µια πανοµοιότυπη κάρτα, πραγµατοποιώντας παράνµες αναλήψεις µετρητών.

Πώς θα προστατευθείτε

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αν και οι e-απάτες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, η προστασία από τους επιτήδειους είναι απλή αν τηρηθούν ορισμένες βασικές προφυλάξεις. Παράλληλα και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν «στήσει» ειδικούς μηχανισμούς παρακολούθησης ύποπτων συναλλαγών μέσω ΑΤΜ. Ετσι, αν για παράδειγμα ένας πελάτης φανεί ότι πραγματοποιεί ανάληψη χρημάτων στην Αθήνα και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη, η τράπεζα αυτόματα μπλοκάρει την κάρτα και επικοινωνεί μαζί του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ύψος της απάτης.

Πώς να προστατευθείτε από τις απάτες στα ATM
-Αποφύγετε να έχετε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό PIN
-Προτιμήστε ΑΤΜ σε εσωτερικούς χώρους
-Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος
-Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας, ενημερώστε άμεσα την τράπεζα
-Αν σας προσεγγίσουν λέγοντάς σας ότι σας έπεσαν χρήματα, ελέγξτε άμεσα αν έχετε τη σωστή κάρτα αναλήψεων
-Καλύψτε το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με το χέρι σας ή ένα χαρτί όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό

Και τι να προσέξετε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
-Μην απαντάτε σε μηνύματα που ζητούν κωδικούς ή άλλα προσωπικά στοιχεία
-Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε στο e-banking
-Συνδεθείτε απευθείας με την ιστοσελίδα της τράπεζας και όχι μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link)
-Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας

Η γνώμη μας

Πενία τέχνας κατεργάζεται και είναι φυσικό η κρίση να ανεβάζει τον πήχη του εγκλήματος ακόμη και στις e-απάτες. Προκειμένου λοιπόν να μην σας βγουν «ξυνές» οι διακοπές, καλό είναι ειδικά μέσα στο καλοκαίρι να είστε πιο υποψιασμένοι κατά τη διάρκεια των συναλλαγών σας. Παράλληλα βέβαια και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν χρέος να τους ενημερώνουν για τις εξελίξεις, ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης