Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

SocGen: Ή χρεοκοπία ή στάση πληρωμών και εκλογές στην Ελλάδα σε περίπτωση απόρριψης του Μεσοπρόθεσμου

SocGen: Ή χρεοκοπία ή στάση πληρωμών και εκλογές στην Ελλάδα σε περίπτωση απόρριψης του Μεσοπρόθεσμου
Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο πως ένα «όχι» στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρεοκοπία την Ελλάδα, η Societe Generale, στη σημερινή της ανάλυση θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη έχει περίπου 30% πιθανότητες να συμβεί.
Σε περίπτωση που η ελληνική Βουλή δεν ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, η ΕΕ θα μπλοκάρει τη βοήθεια και τη δόση των 12 δις. ευρώ, φέρνοντας τη χώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αντιμέτωπη με τις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και με ένα επιτόκιο στις διεθνείς αγορές σχεδόν «τοκογλυφικό».
Η SocGen θεωρεί ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα θα βρίσκεται σε πολιτική αναστάτωση, ενώ το βέβαιο είναι ότι θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές. Μάλιστα, αναμένει ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η Νέα Δημοκρατία είναι το πιθανότερο ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Αν και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν είναι κατά της λιτότητας, το πιθανότερο είναι να συναινέσει στους όρους της Ευρώπης για το Μεσοπρόθεσμο, και στο τέλος να υλοποιήσει ότι δεν μπόρεσε η τωρινή κυβέρνηση. Όπως έγινε και στην Πορτογαλία, αναφέρει η Societe Generale.
Αναφορικά με το μεσοδιάστημα της εναλλαγής της διακυβέρνησης, η γαλλική τράπεζα αναφέρει ότι μπορεί η Ευρώπη να δείξει κατανόηση στα αδιέξοδα της Ελλάδας, και θέλοντας να αποφύγει κάποια στάση πληρωμών το πιθανότερο είναι να δώσει στη χώρα κάποια μεταβατικά δάνεια, ή να τη βοηθήσει να αντλήσει κεφάλαια μέσω του βραχρυπρόθεσμου δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης