Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Νέα «έκπληξη» με τον ΕΝΦΙΑ - Παγώνουν οι επιστροφές φόρου και οι φορολογικές ενημερότητες για ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέα «έκπληξη» με τον ΕΝΦΙΑ - Παγώνουν οι επιστροφές φόρου και οι φορολογικές ενημερότητες για ιδιοκτήτες ακινήτων
Η εφορία ζητάει ή την εφάπαξ καταβολή του ποσού, ή την αποπληρωμή σε δόσεις και μετά θα λάβουν οι δικαιούχοι την επιστροφή φόρου που τους αναλογεί
Νέα «έκπληξη» επεφύλαξε στους φορολογούμενους το οικονομικό επιτελείο, καθώς σήμερα έγινε γνωστό ότι παγώνουν όλες οι επιστροφές φόρων και οι φορολογικές ενημερότητες για εκείνους που είναι ταυτοχρόνως είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιστροφή φόρου θα πρέπει να μην υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές άσχετα εάν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Πλέον το πιθανό σενάριο είναι να γίνει συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν επιστροφή φόρου και είναι υπόχρεοι σε φόρο ακινήτων, πιθανόν να υποχρεωθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση που λήγει τον Σεπτέμβριο και αργότερα θα γίνει ο συμψηφισμός.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο επιχειρήσεις όσο και ελεύθεροι επαγγελματίες που λόγω του παγώματος και των βεβαιωμένων οφειλών ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα.
Υπήρξαν περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητήθηκε έως και να γίνει συμψηφισμός με τον φόρο για την ακίνητη περιουσία κάτι που επίσης η εφορία δεν δέχεται.
Αντίθετα, ζητάει ή την εφάπαξ καταβολή του ποσού, ή την αποπληρωμή σε δόσεις και μετά θα λάβουν οι δικαιούχοι την επιστροφή φόρου που τους αναλογεί.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν στις εφορίες για να εξοφλήσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υπάρξει η απαραίτητη απεμπλοκή και να καταφέρουν να καρπωθούν την επιστροφή φόρου, σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Εκεί όμως διαπιστώθηκε ότι ο νόμος δεν προβλέπει την παραμικρή έκπτωση για τυχόν περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής του φόρου.
Η σχετική εγκύκλιος έχει ήδη σταλεί στις Εφορίες και τονίζει ότι οι πολίτες που δικαιούνται επιστροφή φόρου για να την λάβουν, θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμεροι.
Με δεδομένο όμως το μπάχαλο γύρω από τον ΕΝΦΙΑ κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους που περίμεναν να λάβουν την επιστροφή φόρου, δεν είναι φορολογικά ενήμεροι.
Συνεπώς για όσο διάστημα εκκρεμεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να δοθεί ενημερότητα, άρα δεν μπορεί επίσης και να πιστωθεί η επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης