Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ετεροχρονισμένη διόρθωση στο Χ.Α. – «Τεχνικό»… παίξιμο με διακράτηση των 1.190 μον. αλλά και στοίχημα οι 1.220 μονάδες – Βαρίδι οι τράπεζες

Ετεροχρονισμένη διόρθωση στο Χ.Α. – «Τεχνικό»… παίξιμο με διακράτηση των 1.190 μον. αλλά και στοίχημα οι 1.220 μονάδες – Βαρίδι οι τράπεζες
Θετική η διακράτηση των 1.190 μονάδων χθες, στοίχημα οι 1.220 μονάδες - Σκόπελος η υπερβολική τραπεζική εξάρτηση, θετικά συνδράμει η μείωση των spreads...
Ετεροχρονισμένη πτώση - διόρθωση από το διήμερο ράλι Πέμπτης και Παρασκευής έλαβε χώρα χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια ημέρα θετικής κίνησης από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η ελληνική αγορά έχει καταστεί αρκετά ρηχή εσχάτως, με το τζίρο να κατέρχεται κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ (πλην της περασμένης Παρασκευής που έφτασε στα 156 εκατ. ευρώ), οπότε με περιορισμένες σχετικά κινήσεις δείκτες και μετοχές ρετουσάρονται εύκολα.
Πάντως – τουλάχιστον προς το παρόν – η πτώση διόρθωση είναι εντός… πλαισίου, καθώς μετά το διήμερο ράλι Πέμπτης και Παρασκευής που έδωσε στο Γενικό Δείκτη κέρδη 5,41%, τον FTSE 25 +5,51% και τον τραπεζικό +7,07%, μια αποφόρτιση – έστω και αιχμηρή – κρίνεται θεμιτή.
Η κίνηση του τελευταίου διημέρου είναι εντός… όλων των τεχνικών δεδομένων και απόλυτα συμβατή με όσα εστιάζουν οι θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Γενικός Δείκτης «χτύπησε» στην αντίσταση των 1.220 μονάδων με υψηλό ημέρας στις 1.220,47 μονάδες όμως «λύγισε» κλείνοντας χαμηλότερα.
Χθες, έφτασε έως το υψηλό των 1.215,46 μονάδων (+0,18%) όμως δεν υπήρχαν οι δυνάμεις για κάτι καλύτερο.
Μοιραία, οι long συμβιβάστηκαν με μια συνεδρίαση διόρθωσης που σε αρκετά χαρτιά, κυρίως των τραπεζών έγινε… αιχμηρή, αλλά από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες μετοχές απομακρύνθηκαν από το χαμηλό ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.195,96 μονάδες με πτώση -1,43%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 1.189,99 (-1,92%), που σημαίνει ότι κράτησε τη στήριξη των 1.190 μονάδων και μάλιστα την επιβεβαίωσε σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις.
Μένει να αποδειχτεί και σήμερα η διακράτηση αυτής της ζώνης και ανάλογα με τις δυνάμεις των long να επιχειρηθεί μια – εκ νέου - ανάκτηση της ψυχολογικής περιοχής των 1.200 μονάδων που χάθηκαν χθες.
Παράλληλα, ο FTSE 25 έκλεισε στις 384,20 μονάδες με πτώση 1,56% κρατώντας έστω και οριακά τη στήριξη ακριβώς στις 384 μονάδες, παρ’ ότι κατήλθε ενδοσυνεδριακά έως τις 382,30 (-2,05%).

Βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος

Βαρίδι και κεντρικό πρόβλημα που βαραίνει και την ψυχολογία της αγοράς παραμένει ο τραπεζικός κλάδος και κυρίως η… αινιγματική και θολή κατάσταση σε σχέση με το τι κεφάλαια θα χρειαστούν, τι μεγέθους αυξήσεις κεφαλαίου θα απαιτηθούν και γενικώς ποια είναι η πραγματική κεφαλαιακή τους κατάσταση.
Αυτό, πέρα από βραχυχρόνιες – κερδοσκοπικές – κινήσεις διαφόρων ταχύρυθμης λογικής κεφαλαίων, δεν επιτρέπει στην αγορά να φτιάξει… πλάνο προεξόφλησης και να βρει στηρίξεις από τον κλάδο που δεσπόζει – καλώς ή κακώς – σε όλο το σύστημα.
Κατ’ επανάληψη έχουμε σημειώσει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακραία τραπεζοκεντρικό και οι παθογένειες βγαίνουν στην επιφάνεια ακόμη και τώρα που έχουν μείνει μόλις... τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές, σ' έναν κλάδο που αριθμούσε προ διετίας περί τις 13 εισηγμένες!
Ασφαλώς είναι στρέβλωση, σ’ ένα χρηματιστήριο που φιλοξενεί εταιρείες και ομίλους όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Μέτκα, Folli Follie, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Coca Cola HBC, Τιτάνας, Ελλάκτωρ, Viohalco αλλά και πλήθος ακόμη εταιρειών μικρότερης αποτίμησης με άριστο επιχειρηματικό story και διαχρονικά συνεπές management οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές να κάνουν 61 από τα 68 εκατ. τεμάχια του όγκου (χθες)!
Τέσσερις πλέον τραπεζικές μετοχές «εξουσιάζουν» όγκους και τζίρους! Βεβαίως από τις τράπεζες περνά όλη η οικονομική διαδικασία, όμως αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο – και σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα στο Κυπριακό – είναι στρέβλωση και στοιχείο μη ώριμης αγοράς.
Στρέβλωση που διαμορφώθηκε μετά το '95 και τη μεγάλη... άνθιση του τραπεζικού - χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα, που έφτασε να είναι μια φούσκα.
Εξού και η χρεοκοπία πολλών τραπεζών τα τελευταία χρόνια...

Το κακό είναι ότι – με τις αυξήσεις κεφαλαίου που έκαναν πρόσφατα οι τράπεζες – διογκώθηκε εκ νέου η επιρροή τους στους κεντρικούς δείκτες, οριοθετώντας ξανά καταλυτικά όλο το κλίμα.

Τα spreads και η πορεία του Χ.Α.

Μια άλλη παράμετρος που θα ορίσει την πορεία της αγοράς (και) προσεχώς είναι η πορεία των spreads, που μετά τις πρόσφατες αναταράξεις, έχουν πάρει ξανά την κατιούσα.
Η πορεία των spreads έχει αποδειχτεί ότι είναι αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία του Γενικού Δείκτη του Χ.Α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης