Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

ΟΑΕΔ – Δύο πρόσθετα επιδόματα ανεργίας σε νέους 20 -29 ετών και μακροχρόνια άνεργους – Ποιους αφορά

tags :
ΟΑΕΔ – Δύο πρόσθετα επιδόματα ανεργίας σε νέους 20 -29 ετών και μακροχρόνια άνεργους – Ποιους αφορά
Τα όπλα του ΟΑΕΔ στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανεργίας
Δύο πρόσθετα επιδόματα ανεργίας σε νέους ηλικίας 20 με 29 ετών και μακροχρόνια άνεργος παρέχει ο ΟΑΕΔ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί και το υψηλότερο σε όλη την Ε.Ε.
Ο ΟΑΕΔ πέρα από το τακτικό επίδομα ανεργίας, χορηγεί και ένα πρόσθετο επίδομα σε νέους ηλικίας 20-29 ετών (ή διαφορετικά επίδομα νεοεισερχόμενων, απόφοιτοι ΑΕΙ) εφόσον αυτοί παραμένουν άνεργοι στα μητρώα ανέργων για έναν χρόνο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikaiologitika.gr, το επίδομα αυτό είναι 73,97 ευρώ το μήνα και χορηγείται για 5 μήνες.
Προϋπόθεση αποτελεί η συμπλήρωση του 20ου έτους ηλικίας ή η απόκτηση πτυχίου ή η απόλυση από το στρατό.
Στην περίπτωση απόκτησης πτυχίου, για τη λήψη του επιδόματος προϋπόθεση αποτελεί η έκδοση κάρτας ανεργίας εντός 3 μηνών από τη λήψη του πτυχίου και η παραμονή σε ανεργία για ένα έτος.
Στην περίπτωση επιδόματος μετά τη στράτευση, το επίδομα λαμβάνεται μετά από παραμονή σε ανεργία για ένα έτος.
Όπως αναφέρεται, το 2013 έλαβαν το συγκεκριμένο επίδομα μόνο 4.800 άτομα (ΟΑΕΔ).
Επιπλέον, μέτρο επικουρικού χαρακτήρα ως προς την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, αποτέλεσε η ηλικιακή διεύρυνση κατά το έτος 2013 του επιδόματος ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων, το οποίο χορηγείται πλέον σε ανέργους από 20-66 ετών (ενώ πριν ήταν 45-65 ετών) και πρόκειται για την καταβολή του ποσού των 200 ευρώ για 12 μήνες.
Παράλληλα διευρύνθηκε και το εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο διαμορφώθηκε σε 10.000 ευρώ (ανώτερο οικογενειακό εισόδημα) από 5.000 που ίσχυε πριν.
Όπως αναφέρεται, τα κριτήρια επιλογής είναι εκείνα που βγάζουν εκτός, χιλιάδες πιθανούς δικαιούχους.
Όπως έχουν εντοπίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη χρονικού ορίου 60 ημερών, μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση αυτού του πρόσθετου επιδόματος.
Οι περισσότεροι άνεργοι, αγνοούν αυτή την τόσο καθοριστική λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα όταν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, να έχει παρέλθει το όριο των 60 ημερών και να έχουν χάσει το επίδομα.

Το επίδομα για τους μακροχρόνια άνεργους – Τα κριτήρια
Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας.
Ως προϋποθέσεις ορίζονται να είναι ηλικίας από 20 μέχρι 66 ετών.
Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης.
Επιπλέον, θα πρέπει να έχει εξαντληθεί η 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης
Παράλληλα θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Το επίδομα για νέους ηλικίας 20 -29 ετών
Το επίδομα αυτό καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 - 29 ετών, εφ’ όσον είναι άνεργοι και παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο.
Το επίδομα ανέρχεται σε 73,37 ΕΥΡΩ τον μήνα και καταβάλλεται για πέντε μήνες.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους ή έχουν αποκτήσει πτυχίο ή  έχουν απολυθεί από το στρατό.
Η προθεσμία είναι τρίμηνη από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης