Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μετωπική σύγκρουση... για τον Juncker - Merkel: Καμία παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας - Cameron: Aρπαγή εξουσίας από την πίσω πόρτα

Μετωπική σύγκρουση... για τον Juncker - Merkel: Καμία παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας - Cameron: Aρπαγή εξουσίας από την πίσω πόρτα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το δικαίωμα να προτείνει κανείς πρόεδρο της Kομισιόν ανήκει στους ηγέτες των 28 κρατών της ΕΕ
Εκατέρωθεν βολές για τα... μάτια του J. C. Juncker και την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν ανταλλάσσουν η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel και ο Βρετανός πρωθυπουργός D. Cameron.
H Μerkel απoρρίπτει την κατηγορία που διατύπωσε o Cameron, σύμφωνα με την οποία μια συμμαχία πολιτικών κομμάτων στοχεύει στην «παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πίσω πόρτα».
Ο Cameron απηύθυνε άμεση έκκληση στους ψηφοφόρους στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία να ακυρώσουν την υποψηφιότητα του J. C. Juncker για την προεδρία της Koμισιόν. Χλεύασε μάλιστα τον ισχυρισμό ότι ο Juncker - ο οποίος έχει προταθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - είχε επιλεγεί για τη θέση βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του περασμένο μήνα.
Στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, St. Seibert δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αφού η Καγκελάριος συμμετείχε στο Δουβλίνο στη διαδικασία επιλογής του επικεφαλής υποψηφίου σίγουρα δεν παραβίασε τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Νωρίτερα, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, ο Cameron απέρριψε το επιχείρημα ότι «το να δοθεί το χρίσμα του επικεφαλής υποψηφίου στον Juncker πριν από την ψηφοφορία των κομμάτων που νίκησαν στις εκλογές σήμαινε ότι μπορεί να έχει αξίωση να οριστεί πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Το χαρακτήρισε μάλιστα μια «διαδικασία που εφευρέθηκε».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι το δικαίωμα να προτείνει κανείς έναν πρόεδρο για την Kομισιόν ανήκει στους ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ένωσης.
«Κάθε μία από τις πολιτικές ομάδες πρότεινε επικεφαλής υποψηφίους κατά τη διάρκεια των εκλογών και σύναψε στο παρασκήνιο μια συμφωνία προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους μετά τις εκλογές για τη στήριξη του επικεφαλής υποψηφίου του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες», κατήγγειλε ο ίδιος.
«Αυτή η ιδέα ποτέ δεν εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών. Και ποτέ δεν επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλια», υποστήριξε, ενώ την χαρακτήρισε «μια αρπαγή εξουσίας από την πίσω πόρτα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης