Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Συνάντηση εργαζομένων της Χαλυβουργίας με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση - Μαίνονται οι αντιδράσεις για την έγκριση 45 απολύσεων

Συνάντηση εργαζομένων της Χαλυβουργίας με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση - Μαίνονται οι αντιδράσεις για την έγκριση 45 απολύσεων
Για ημέρα θλίψης και οργής για την κατάληξη της μάχης για να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάστιο κάνει λόγο η εταιρεία
(upd3)Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της εταιρείας Ελληνική Χαλυβουργία, μετά το πράσινο «φως» στην απόλυση 45 εκ των συνολικά 74 εργαζομένων.
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συνδικαλιστικών σωματείων αντιτάχθηκαν στην έγκριση των ομαδικών απολύσεων και ζήτησαν την ανάκλησή τους.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου και η γενική γραμματέας, Α. Στρατινάκη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, στην οδό Σταδίου.

Η ανακοίνωση της Χαλυβουργίας
Στην οικονομική δυσπραγία αποδίδει η εταιρεία Χαλυβουργία με ανακοίνωσή της τις απολύσεις και τονίζει ότι σκοπός της παραμένει η επαναλειτουργία του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η σημερινή ημέρα «Πέμπτη, 12/6/2014, είναι η δυσκολότερη στην 70ετή ιστορία της Ελληνικής Χαλυβουργίας».
Προστίθεται δε, ότι «είναι ημέρα θλίψης και οργής για την κατάληξη που είχε η μάχη που δώσαμε για να κρατήσουμε ανοιχτό το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο. Θλίψη γιατί χάνουμε εκλεκτούς και αγαπημένους συνεργάτες ετών και οργή διότι οδηγηθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση που μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την έγκαιρη λήψη μέτρων που ανάλογά τους εφαρμόζονται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».
Επισημαίνεται ακόμη ότι η εταιρεία «προέβαινε πάντα μόνο σε προσλήψεις και δημιουργούσε πρόοδο και ευημερία, συμβάλλοντας στην ανόρθωση και βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας», όμως, σημειώνεται ότι «τα δύο χρόνια μετά τη λήξη της 9μηνης απεργίας/κατάληψης του εργοστασίου του Ασπροπύργου, με ανύπαρκτη την εσωτερική αγορά λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας που προήλθε από τα επώδυνα φορολογικά μέτρα και εμπόδιο στην πραγματοποίηση εξαγωγών, ως μοναδική διέξοδo, το απαγορευτικό κόστος ενέργειας, η εταιρία αναγκάζεται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις 45 (από τους 74 εναπομείναντες και έναντι 450 προ κρίσης) εργαζομένων λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία έχει περιέλθει».
«Τα δύο τελευταία χρόνια η εταιρεία δαπάνησε 10 εκατ. ευρώ σε μισθούς του προσωπικού του εν αδρανεία εργοστασίου Ασπροπύργου περιμένοντας τα περιβόητα μέτρα για τη βελτίωση του κόστους ενέργειας (διακοψιμότητα, αντιστάθμιση κόστους ρύπων, μείωση ειδικών φόρων, κ.α.) στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 50 επίσημες συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και βιώσαμε μία εξαιρετικά ψυχοφθόρα διαδικασία σε αναμονή πραγματοποίησης αναρίθμητων υποσχέσεων περί άμεσης λήψης μέτρων για την επιβίωση των Ελληνικών Χαλυβουργιών», τονίζεται.
Οι αναγκαστικές απολύσεις μας θλίβουν, σημειώνεται και τονίζεται ότι «σκοπός της εταιρίας μας παραμένει η επαναλειτουργία του εργοστασίου και επαναπρόσληψη των εργαζομένων».

H απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας
Το «πράσινο φως» για την απόλυση 45 από τους 74 εργαζομένους στην Χαλυβουργία Ελλάδος ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), , με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά. 
Η αρχική πρόταση της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2014, ήταν να εγκριθεί η απόλυση 90 από τους 107 εργαζομένους στην επιχείρηση και να διατηρηθούν στην εργασία οι 17, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 
Ακολούθησε εκτενής διαδικασία διαβουλεύσεων, με έξι συνολικά συνεδριάσεις του ΑΣΕ και δυο τριμερείς συναντήσεις ενώπιον του υπουργού Εργασίας.
Έως τα τέλη Μαΐου υπήρξαν συνεχείς οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων με αποτέλεσμα σήμερα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να μην υπερβαίνουν τους 74.
Μετά την απόφαση του ΑΣΕ, παραμένουν στην επιχείρηση 29 εργαζόμενοι, αντί για τους 17 που ήταν το αρχικό αίτημα της εταιρείας.

Aυξημένο το κόστος ενέργειας 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις διαβουλεύσεις η επιχείρηση επικαλέστηκε το αυξημένο κόστος ενέργειας υποστηρίζοντας ότι, αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα των απολύσεων, επρόκειτο να κλείσει και το εργοστάσιο του Βόλου.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστήριξαν ότι το βασικότερο πρόβλημα ήταν το ενεργειακό κόστος, το οποίο ήταν τόσο υψηλό, ώστε να αναγκαστεί να λειτουργεί το εργοστάσιο του Βόλου μόνο με τη νυκτερινή βάρδια, κάτι που συνεπάγετο αυξημένο κόστος αμοιβών αλλά μικρότερη δαπάνη στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Επικαλέστηκαν επίσης προβλήματα ανταγωνισμού και κυρίως το γεγονός, ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες προτιμούν την εισαγωγή μεταλλευμάτων από την Ιταλία, σε χαμηλότερες τιμές.
Ήδη, στην Χαλυβουργία Ασπροπύργου δεν λειτουργούν τους τελευταίους μήνες οι μονάδες του Χαλυβουργείου και του Ελασματουργείου και λειτουργεί μόνο η μονάδα δομικού πλέγματος στην οποία απασχολούνται 11 εργαζόμενοι.
Από την αρχή του έτους, είχε εφαρμοστεί στην επιχείρηση, το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πραγματοποιούν ένα ημερομίσθιο την εβδομάδα η δε αμοιβή τους να μην υπερβαίνει τα 200 ευρώ το μήνα.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλλει στους απολυόμενους, αποζημιώσεις ύψους 492.611 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λήψη της απόφασης, μειοψήφησαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, που εκτίμησαν ότι, η επιχείρηση δεν προσκόμισε επιχειρήματα ικανά να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα των απολύσεων για την εξυγίανση της εταιρείας.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ομαδικών απολύσεων μετά την μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας από τον υπουργό Εργασίας, στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Σ. Βούλτεψη: Οι ομαδικές απολύσεις σχετίζονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης να επιβιώσει 
Οι ομαδικές απολύσεις, σχετίζονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης «να υπάρχει ή να μην υπάρχει», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, να εγκρίνει για πρώτη φορά ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου.
Αν χρεοκοπήσει η επιχείρηση θα φύγουν όλοι και κανείς δε θα ρωτηθεί, πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.
Πρόσθεσε επίσης, πως το Συμβούλιο Εργασίας, έχει αυστηρά κριτήρια με τα οποία εξετάζει τα αιτήματα των επιχειρήσεων. Όπως είπε οι εταιρίες θα πρέπει να πείθουν ότι είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 
«Πρέπει να είναι πάρα πολλά τα στοιχεία και πάρα πολύ πειστικά», δήλωσε η κ. Βούλτεψη.
Κληθείσα να σχολιάσει την επιστολή προς τους δανειστές με τη δέσμευση για τη λήψη νέων μέτρων, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως δεν είναι κάτι καινούριο και συνοδεύει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Βούλτεψη είπε πως μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την απόφαση της κυβέρνησης ένα μέρος του να πάει στο κοινωνικό μέρισμα, προκλήθηκε ανησυχία στους δανειστές, οι οποίοι προτιμούσαν «να μείνει ως μαξιλαράκι».
Η επιστολή αυτή, πρόσθεσε, συνοδεύει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Ιουνίου - 16:09)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης