Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Φόρους - φωτιά για τα ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι - Με βαριά πρόστιμα κινδυνεύουν οι εκπρόθεσμοι υπόχρεοι

Φόρους - φωτιά για τα ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι - Με βαριά πρόστιμα κινδυνεύουν οι εκπρόθεσμοι υπόχρεοι
Λήγει στις 30 Μαΐου τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής του Ε9
Αυξημένα ποσά φόρου ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος, οι φορολογούμενοι που νομιμοποίησαν ή τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους εντός του 2013 καθώς και όσοι προέβησαν σε «νομιμοποιήσεις» αυθαιρέτων ή «τακτοποιήσεις» ημιυπαίθριων και άλλων χώρων τα προηγούμενα χρόνια.
Οι αλλαγές αυτές, εάν δεν δηλώθηκαν στο Ε9 κατά τα αντίστοιχα έτη, θα πρέπει να δηλωθούν φέτος και μάλιστα μέχρι αύριο 30 Μαΐου τα μεσάνυχτα, καθώς λήγει η προθεσμία υποβολής του εντύπου.
Σε κάθε περίπτωση, τα ακίνητα πρέπει να δηλωθούν στην πραγματική τους κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις νομιμοποιήσεις ή «τακτοποιήσεις», προκειμένου να υπολογισθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος θα καταβληθεί σε δόσεις εντός του β΄ εξαμήνου του έτους.
Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους στο Ε9 παρά μόνο στην περίπτωση που μεταβίβαζαν το ακίνητο. Τώρα με την υποχρεωτική αναγραφή και των ημιυπαίθριων χώρων, αυτομάτως αυξάνεται και η επιφάνεια των κατοικιών που θα πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία, με συνέπεια την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος.
Όποιοι από τους παραπάνω φορολογούμενους δεν υποβάλουν Ε9 έτους 2014 για να δηλώσουν τις νομιμοποιημένες ή τακτοποιημένες ιδιοκτησίες τους, δεν θα μπορούν να τις πωλήσουν ή να τις μεταβιβάσουν με γονική παροχή ή δωρεά, καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα για τις συγκεκριμένες πράξεις πιστοποιητικά καταβολής του ΕΝΦΙΑ.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δοθεί καμιά παράταση στην προθεσμία υποβολής του Ε9 και οι εκπρόθεσμοι υπόχρεοι κινδυνεύουν με πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 100 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι και την προσαύξηση του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ.
Εφόσον σε μελλοντικό έλεγχο διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της μη υποβολής του Ε9 του 2014 ο φόρος ακινήτων που καταβλήθηκε ήταν λιγότερος του πραγματικά οφειλόμενου, τότε οι τόκοι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται κυμαίνονται από 10% έως και 30%.
Στους φορολογούμενους που πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν μέχρι αύριο το βράδυ το νέο Ε9 περιλαμβάνονται όσοι κατείχαν την 1η-1-2014 ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται ολικώς ή μερικώς από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και όλοι όσοι νομιμοποίησαν ή τακτοποίησαν τα τελευταία 4 χρόνια αυθαίρετα κτίσματα ή ημιυπαίθριους χώρους, αλλά δεν δήλωσαν την πραγματική κατάσταση των ακινήτων αυτών στα έντυπα Ε9 των προηγούμενων ετών.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα δηλώσουν με κάθε λεπτομέρεια τα ακίνητα για τα οποία απαλλάσσονται ολικώς ή μερικώς από τον ΕΝΦΙΑ, θα χρεωθούν με υψηλό φόρο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν θα λάβει υπόψη του τα ολικώς ή μερικώς απαλλασσόμενα ακίνητα που κατέχουν.
Το Ε9 θα πρέπει να υποβάλλουν φέτος και οι φορολογούμενοι οι οποίοι την 1-1-2014 κατείχαν ακίνητα σε πολυκατοικίες, οι οποίες διαθέτουν κοινόχρηστες πισίνες ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης.
Δήλωση Ε9 πρέπει να υποβληθεί για να δηλωθούν οι χώροι αυτοί, μόνο εφόσον είναι παρακολουθήματα του ακινήτου (κάτι τέτοιο αναγράφεται στο συμβόλαιο) και εφόσον υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν απαιτείται να υποβληθεί Ε9 για να δηλωθούν οι χώροι αυτοί, στις περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.
Η υποβολή του Ε9 του 2014 πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής για το «περιουσιολόγιο», η οποία λειτουργεί στον λογαριασμό που έχει κάθε φορολογούμενος στο σύστημα TAXISNET.
Λογιστές, φορείς και φορολογούμενοι έχουν ζητήσει μετάθεση της προθεσμίας υποβολής του νέου Ε9, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι δεν θα δοθεί παράταση.
Την παράταση της προθεσμίας ζήτησε χθες με επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ώστε να διευκολυνθούν λογιστές και υπόχρεοι στην υποβολή του εντύπου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης