Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Morgan Stanley: Η Ελλάδα δυσκολεύεται να επιτύχει τους στόχους της - Δεν θα βγει στις αγορές αν....

Morgan Stanley: Η Ελλάδα δυσκολεύεται να επιτύχει τους στόχους της - Δεν θα βγει στις αγορές αν....
Με μεγάλη δυσκολία παραμένει κοντά στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής η Ελλάδα, σύμφωνα με 59σέλιδη συνολική έκθεση της Morgan Stanley για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στην οποία και αναλύει μία προς μία τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Αναφορικά με την Ελλάδα, οι αναλυτές της Morgan Stanley θεωρούν ότι είναι κρίσιμης σημασίας να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως άλλωστε να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει την απόλυτη πλειοψηφία οι στόχοι του προγράμματος, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, δεν προχωρούν με το επιθυμητό ρυθμό.
Η συμφωνία για τους όρους του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, αύξησαν τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης χρέους από χώρα μέλος της ΕΕ, με αποτέλεσμα οι επενδυτές δύσκολα να προτιμούν τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, παρατηρεί η Morgan Stanley. Εάν η χώρα δεν επιτύχει τους στόχους της, γεγονός που αποδεικνύεται και κλειδί για την πορεία της Ελλάδας, τότε είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει στις αγορές τον προβλεπόμενο χρόνο.
Τέλος, οι αναλυτές παρατηρούν ότι η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα καθυστερήσει την ελληνική οικονομία να επανέλθει στην ανάπτυξη. Βασικά οικονομετρικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η Morgan Stanley δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις αλλαγές που συμβαίνουν στο οικονομικό περιβάλλον της Ένωσης, από ότι είναι άλλες χώρες της.

Εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία
2010 2011 2012
ΑΕΠ -4,50% -3,50% 1%
Πληθωρισμός 4,70% 1,60% 0,20%
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών -10,30% -7,80% -5,30%
Έλλειμμα 8,10% 7,70% 6,90%
Χρέος 142,50% 152,40% 153,80%
αποδόσεις 10ετούς ομολόγου 11,33% 11,20% 10,80%

Αναφορικά με την ευρωζώνη η Morgan Stanley αναμένει την ανάπτυξη το 2011 στο 1,7%, ενώ το 2012 θα μειωθεί ο ρυθμός στο 1,2%. Ο πληθωρισμός θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του έτους στο 2,5%, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ θα υποχωρήσει λίγο κάτω από το 2% το 2012.
Η Morgan Stanley αναφέρει ότι αναμένει η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι την επόμενη άνοιξη, ενώ μέχρι το τέλος του έτους δεν αναμένεται να άρει τα έκτακτα προγράμματα στήριξης του τραπεζικού κλάδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης